Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 09.04.2018 року у справі №813/1211/17

Ухвала КАС ВП від 09.04.2018 року у справі №813/1211/17

08.08.2020
Автор:
Переглядів : 99

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 лютого 2019 року

Київ

справа №813/1211/17

адміністративне провадження №К/9901/60596/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Берназюка Я.О., судді Гриціва М.І., судді Коваленко Н.В., розглянувши у письмовому провадженні у касаційному порядку адміністративну справу за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 до Служби державних реєстраторів Турківської районної державної адміністрації Львівської області, третя особа - Голова комісії з припинення виробничо-комерційної фірми «Мрія» Леньо Ігор Миронович про скасування державної реєстрації та запису про державну реєстрацію, зобов'язання вчинити дії за касаційною скаргою адвоката Штинди Олега Васильовича в інтересах ОСОБА_5 на постанову Львівського окружного адміністративного суду у складі судді Гулика А.Г. від 12 червня 2017 року та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Мікули О.І., Богаченка С.І., Курильця А.Р. від 08 серпня 2018 року,

В С Т А Н О В И В :

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У березні 2017 року фізична особа-підприємець ОСОБА_2 (далі - позивач) звернулась до суду з адміністративним позовом до державного реєстратора Турківської районної державної адміністрації Львівської області (далі - державний реєстратор, відповідач), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - голови комісії з припинення виробничо-комерційної фірми «Мрія» Леньо І.М. (далі - голова комісії з припинення ВКФ «Мрія», третя особа), в якому просить суд:

- скасувати державну реєстрацію припинення юридичної особи ВКФ «Мрія»;

- визнати нечинним запис про державну реєстрацію припинення ВКФ «Мрія» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців від 19 січня 2012 року № 14111110007000102, вчиненого державним реєстратором Турківської районної державної адміністрації Львівської області;

- зобов'язати державного реєстратора Турківської районної державної адміністрації Львівської області внести до Єдиного державного реєстру запис про відміну державної реєстрації припинення ВКФ «Мрія».

Позовні вимоги мотивовані тим, що 19 січня 2012 року державним реєстратором Турківської районної державної адміністрації до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про державну реєстрацію припинення ВКФ «Мрія» код ЄДРПОУ 23949994. Проте, всупереч вимогам чинного на момент виникнення спірних правовідносин законодавства не дотримано встановленої процедури припинення юридичної особи, а саме: головою ліквідаційної комісії не повідомлено явних (відомих) кредиторів, зокрема, позивача; не дотримано нотаріально посвідченої форми рішення засновників про припинення юридичної особи; повідомлення про припинення не опубліковане у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 12 червня 2017 року, залишеною без змін постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 08 серпня 2018 року, позов задоволено.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний суд, виходив з того, що повідомлення про ліквідацію ВКФ «Мрія», опубліковане у газеті «Бойківщина», яке не є спеціалізованим друкованим засобом масової інформації. Крім того, голова комісії з припинення надав реєстратору рішення засновника про припинення без дотримання нотаріальної форми, чим порушив пряму вимогу Закону. Таким чином, суди дійшли до висновку, що процедура вчинення реєстраційних дій щодо державної реєстрації припинення ВКФ «Мрія» вчинена з порушенням вимог законодавства, що діяло на момент виникнення спірних правовідносин, тому підлягає скасуванню, відповідний реєстраційний запис є нечинним, а належним способом захисту порушеного права позивача є зобов'язання відповідача внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис про відміну державної реєстрації припинення ВКФ «Мрія».

Короткий зміст вимог касаційної скарги

Не погоджуючись з постановами Львівського окружного адміністративного суду від 12 червня 2017 року та Львівського апеляційного адміністративного суду від 08 серпня 2018 року, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, особа, яка не приймала участь у справі, але прав та інтересів якої стосуються оскаржувані судові рішення, - ОСОБА_5 через свого адвоката Штинди О.В. звернувся з касаційною скаргою до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, у якій просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій та прийняти нове рішення, яким залишити без розгляду позов ОСОБА_2

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ ТА КЛОПОТАННЯ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Касаційну скаргу подано 28 серпня 2018 року.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30 серпня 2018 року для розгляду цієї справи визначено склад колегії суддів, суддею-доповідачем визначено суддю Берназюка Я.О., суддів Гриціва М.І., Коваленко Н.В.

Ухвалою Верховного Суду від 16 жовтня 2018 року відкрито касаційне провадження у справі № 813/1211/17, витребувано адміністративну справу та запропоновано сторонам надати відзив на касаційну скаргу.

Разом із касаційною скаргою адвокатом Штиндою О.В. в інтересах ОСОБА_5 подано клопотання про зупинення дії оскаржуваних судових рішень до закінчення розгляду справи у касаційному порядку. У задоволенні цього клопотання було відмовлено ухвалою Верховного Суду від 25 лютого 2019 року.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

Судами попередніх інстанцій на підставі наявних у матеріалах справи доказів встановлено, що 09 березня 2002 року між позивачем та ВКФ «Мрія» укладено договір про сумісну діяльність, відповідно до умов якого сторони зобов'язувались спільно діяти з метою будівництва магазину з офісним приміщенням по вул. Міцкевича, 4 у м. Турка. На виконання умов зазначеного договору позивач передав керівнику ВКФ «Мрія» 65000,00 грн.

23 березня 2009 року Турківська районна державна адміністрація видала свідоцтво про право власності, відповідно до якого вказаний магазин зареєстровано на праві власності за ВКФ «Мрія».

19 січня 2012 року державним реєстратором Турківської районної державної адміністрації до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис № 14111110007000102 про державну реєстрацію припинення ВКФ «Мрія» за рішенням засновників. Головою комісії з припинення визначено Леньо І.М.

ДОВОДИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст