Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 30.10.2018 року у справі №809/721/18

Ухвала КАС ВП від 30.10.2018 року у справі №809/721/18

08.08.2020
Автор:
Переглядів : 156

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 лютого 2019 року

Київ

справа №809/721/18

адміністративне провадження №К/9901/65659/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Берназюка Я.О., судді Гриціва М.І., судді Коваленко Н.В., розглянувши у письмовому провадженні у касаційному порядку адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Розважально-відпочинковий центр «Гаразд» до Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради про визнання відмови протиправною та зобов'язання до вчинення дій за касаційною скаргою Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради на постанову Львівського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Глушка І.В., Большакової О.О., Коваля Р.Й. від 20 вересня 2018 року,

В С Т А Н О В И В :

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У квітні 2018 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Розважально-відпочинковий центр «Гаразд» (далі - ТОВ «РВЦ «Гаразд», позивач) звернулося до суду із позовом до Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради (далі - Департамент містобудування Івано-Франківської міськради, відповідач), у якому просило визнати протиправною відмову відповідача у наданні містобудівних умов та обмежень для будівництва розважально-відпочинкового центру «Гаразд» на Південному бульварі у м. Івано-Франківську та зобов'язати надати містобудівні умови та обмеження для будівництва розважально-відпочинкового центру «Гаразд» на Південному бульварі у м. Івано-Франківську у відповідності до Містобудівного розрахунку.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що підставою прийняття рішення про відмову у наданні містобудівних умов та обмежень Департаментом містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради зазначено наявність рішення Івано-Франківської міської ради від 15 лютого 2018 року № 06-18, яким було запроваджено мораторій на будівництво нових та реконструкцію існуючих будівель і споруд навколо міського озера до затвердження містобудівної документації «Коригування (внесення змін до) генерального плану міста», що на думку позивача, не узгоджується з вимогами частини четвертої статті 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», якими передбачено підстави для відмови у наданні містобудівних умов та обмежень, перелік яких є вичерпним.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 04 липня 2018 року у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Рішення мотивоване тим, що при вирішенні питання про надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки ТОВ «РВЦ «Гаразд», Департаментом містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради було враховано рішення Івано-Франківської міської ради від 15 лютого 2018 року № 06-18 «Про запровадження мораторію на будівництво нових та реконструкцію існуючих будівель і споруд навколо міського озера», яке по суті є містобудівною документацією у вигляді текстового матеріалу, затвердженого рішенням міської ради та є обов'язковим до виконання.

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 20 вересня 2018 року апеляційну скаргу ТОВ «РВЦ «Гаразд» задоволено, рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 04 липня 2018 року скасовано та прийнято нову постанову, якою адміністративний позов ТОВ «РВЦ «Гаразд» задоволено.

Задовольняючи апеляційну скаргу, суд апеляційної інстанції виходив з того, що Департаментом містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради не надано належних та допустимих доказів на підтвердження обґрунтованості прийнятого рішення про відмову у наданні ТОВ «Розважально-відпочинковий центр «Гаразд» містобудівних умов та обмежень, зокрема, не надано доказів виявлення обставин невідповідності намірів забудови земельної ділянки положенням відповідної містобудівної документації на місцевому рівні.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

Не погоджуючись з постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 20 вересня 2018 року, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права, Департамент містобудування Івано-Франківської міськради звернувся з касаційною скаргою до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, у якій просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити у силі рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 04 липня 2018 року.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ ТА КЛОПОТАННЯ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Касаційну скаргу подано 16 листопада 2018 року.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08 серпня 2018 року для розгляду цієї справи визначено склад колегії суддів, суддею-доповідачем визначено суддю Берназюка Я.О., суддів Гриціва М.І., Коваленко Н.В.

Ухвалою Верховного Суду від 16 листопада 2018 року відкрито касаційне провадження у справі № 809/721/18, витребувано адміністративну справу та запропоновано сторонам надати відзив на касаційну скаргу.

Разом з касаційною скаргою Департаментом містобудування Івано-Франківської міської ради подано клопотання про зупинення дії постанови Львівського апеляційного адміністративного суду від 20 вересня 2018 року. У задоволенні цього клопотання було відмовлено ухвалою Верховного Суду від 25 лютого 2019 року.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

Судами попередніх інстанцій на підставі наявних у матеріалах справи доказів встановлено, що 14 березня 2011 року ТОВ «Розважально-відпочинковий центр «Гаразд» та Івано-Франківська міська рада уклали договір оренди землі № 79, згідно якого позивачу як орендарю було передано у користування земельну ділянку для будівництва розважально-відпочинкового центру по вул. Південний бульвар, м. Івано-Франківськ, площею 4 га.

21 березня 2014 року на підставі пункту 49 рішення № 6 сесії Івано-Франківської міської ради між ТОВ «Розважально-відпочинковий центр «Гаразд» та Івано-Франківською міською радою було укладено додаткову угоду, за умовами якої дію вищевказаного договору оренди землі № 79 від 14 березня 2011 року продовжено на той самий строк і на тих самих умовах.

На підставі додаткової угоди від 21 березня 2014 року у Державному реєстрі речових прав 16 квітня 2014 року зареєстровано право оренди (користування) позивачем земельною ділянкою за кадастровим номером 2610100000:24:001:0078, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 10 січня 2018 року № 110267588. Згідно зазначеного витягу строк дії права оренди земельної ділянки встановлено до 16 квітня 2020 року з правом пролонгації.

Відповідно до умов договору оренди № 79 від 14 березня 2011 року та додаткової угоди від 21 березня 2014 року земельна ділянка площею 4 га по вул. Південний бульвар, м. Івано-Франківськ, передана ТОВ «Розважально-відпочинковий центр «Гаразд» під забудову, а саме: під будівництво розважально-відпочинкового центру, цільове призначення земельної ділянки: землі житлової та громадської забудови.

28 лютого 2018 року позивач звернувся до Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради із заявою про надання містобудівних умов і обмежень на об'єкт, який розташований за адресою: Південний бульвар, м. Івано-Франківськ, площею 4 га.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст