Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КАС ВП від 01.03.2018 року у справі №545/808/17

Постанова КАС ВП від 01.03.2018 року у справі №545/808/17

29.05.2020
Автор:
Переглядів : 255

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 лютого 2018 року

Київ

справа №545/808/17

адміністративне провадження №К/9901/3734/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Гімона М.М.,

суддів: Мороз Л.Л., Бучик А.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Кочерги В.П.;

учасники справи:

позивач - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_4 на ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 29 листопада 2017 року (головуючий суддя Яковенко М.М., судді: Лях О.П., Старосуд М.І.) у справі №545/808/17 за адміністративним позовом ОСОБА_4 до Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, треті особи ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визнання недійсним та скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

У березні 2017 року ОСОБА_3 (далі по тексту - позивач) звернулася до суду з позовом до Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області (далі по тексту - відповідач), треті особи ОСОБА_5, ОСОБА_6, в якому просила визнати недійсним та скасувати рішення №99 сьомої сесії сьомого скликання Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 23 травня 2016 року «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства» в частині відмови ОСОБА_4 у відведенні земельної ділянки орієнтовною площею 0,06 га в селі Мале Ладижине Полтавського району для ведення особистого селянського господарства у зв'язку із тим, що дана земельна ділянка відводиться іншій особі.

В обґрунтування своїх вимог посилалася на те, що їй на праві приватної власності належить житловий будинок з надвірними побудовами та приватизована земельна ділянка загальною площею 0,40 га, що розташовані по АДРЕСА_1.

У березні 2016 року вона звернулась до Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області з заявою про надання їй для ведення особистого селянського господарства земельної ділянки площею 0,06 га, яка є суміжною із належною їй земельною ділянкою, а також просила виготовити технічну документацію щодо вказаної земельної ділянки.

Відповідачем прийнято рішення №99 сьомої сесії сьомого скликання Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 23 травня 2016 року «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства», яким їй відмовлено у відведенні земельної ділянки орієнтовною площею 0,06 га для ведення особистого селянського господарства в зв'язку з тим, що дана земельна ділянка відводиться іншій особі, яка переселилась із зони АТО. Вказану відмову вважає незаконною, оскільки підстави відмови у наданні земельної ділянки в зв'язку з відводом іншій особі Законом не передбачено. Також, в порушенням законодавства її не запрошено на засідання сесії, де розглядалась її заява.

Постановою Полтавського районного суду Полтавської області від 20 жовтня 2017 року позов задоволено. Визнано незаконним та скасовано рішення №99 сьомої сесії сьомого скликання Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 23 травня 2016 року «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства» в частині відмови ОСОБА_4 у відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,06 га в с.Мале Ладижине Полтавського району Полтавської області для ведення особистого селянського господарства в зв'язку із тим, що дана земельна ділянка відводиться іншій особі.

Вирішуючи спір між сторонами, суд встановив, що 05 квітня 2016 року до сільської ради звернулась ОСОБА_3 з клопотанням щодо вирішення питання про надання їй дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,06 га з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства на території села Мале Ладижине Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області. Земельна ділянка, на яку вона просила надати дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки є суміжною із належними їй земельними ділянками.

Рішенням шостої сесії сьомого скликання Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області №87 від 14 квітня 2016 року було вирішено перенести питання надання ОСОБА_4 дозволу на розробку проекту землеустрою на наступну сесію, у зв'язку із відсутністю повного пакету документів.

Також, до Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області 28 квітня 2016 року надійшло клопотання ОСОБА_5 щодо цієї ж земельної ділянки площею 0,06 га з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства на території села Мале Ладижине Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

Клопотання ОСОБА_4 та ОСОБА_5 були розглянуті 23 травня 2016 року на сьомій сесії сьомого скликання Василівської сільської ради.

На засіданні вищевказаної сесії сільської ради шостим питанням розглянуто клопотання ОСОБА_5 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства та Рішенням № 98 надано дозвіл вказаній особі на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,06 га для ведення особистого селянського господарства в селі Мале Ладижине на території Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області із земель комунальної власності.

В той же час, сьомим питанням розглянуто заяву ОСОБА_4 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою та Рішенням №99 сьомої сесії сьомого скликання Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 23 травня 2016 року «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства», ОСОБА_4 відмовлено у відведенні земельної ділянки орієнтовною площею 0,06 га для ведення особистого селянського господарства в зв'язку з тим, що дана земельна ділянка відводиться іншій особі, яка переселилась із зони АТО.

Суд першої інстанції визнав вказане рішення неправомірним, оскільки вичерпні підстави для відмови у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою визначені частиною сьомою статті 118 Земельного кодексу України, і оскаржене рішення відповідача не містить мотивування відмови у відповідності з даною нормою. Крім того, при винесені оспорюваного рішенням № 99 сьомої сесією сьомого скликання Василівської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 23 травня 2016 року не дотримано частини другої статті 159 Земельного кодексу України, а саме розглянуто заяву позивача за її відсутності.

Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 29 листопада 2017 року скасовано постанову Полтавського районного суду Полтавської області від 20 жовтня 2017 року та прийнято нову постанову, якою в задоволенні позовних вимог відмовлено у повному обсязі.

Судове рішення мотивоване тим, що надання дозволів органом місцевого самоврядування на розробку проектів землеустрою двом окремим громадянам щодо однієї і тієї ж земельної ділянки, є таким, що суперечить вимогам землеустрою, також спричинить позбавлення одного з них можливості завершити процедуру отримання у власність даної земельної ділянки. Орган місцевого самоврядування, надаючи дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, бере на себе зобов'язання у майбутньому передати дану земельну ділянку у власність, затвердивши даний проект землеустрою, при чому надання такого дозволу декільком особам, буде мати негативний вплив на їх права, що призведе до їх порушення.

Затвердивши в подальшому проект землеустрою своїм рішенням орган місцевого самоврядування фактично порушить права іншого громадянина, якому надано такий же дозвіл на ту ж саму земельну ділянку, оскільки він в подальшому не отримає відповідну земельну ділянку у власність, і йому буде завдано шкоду в розмірі вартості послуг з виготовлення проекту землеустрою.

Відмовляючи у наданні відповідного дозволу гр. ОСОБА_4 (рішення сьомої сесії сьомого скликання від 23.05.2016 №99) сільська рада діяла в межах чинного законодавства з урахуванням перспективності та раціональності у використанні вищевказаної земельної ділянки.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст