Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 14.04.2020 року у справі №580/51/20

Ухвала КАС ВП від 14.04.2020 року у справі №580/51/20

05.11.2020
Автор:
Переглядів : 156

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2020 року

м. Київ

справа № 580/51/20

адміністративне провадження № К/9901/8458/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Шишова О.О.,

суддів: Дашутіна І.В., Яковенка М.М.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні у касаційній інстанції адміністративну справу

за позовом Заступника керівника Золотоніської місцевої прокуратури в інтересах держави до Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, Червоногірського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І ступеня» Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії, провадження в якій відкрито

за касаційною скаргою Заступника прокурора Черкаської області на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 08 січня 2020 рок (прийняту у складі головуючого Бабича А.М.) та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 лютого 2020 року (прийняту у складі колегії суддів: головуючого Бєлової Л.В., суддів: Аліменка В.О., Безименної Н.В.),

У С Т А Н О В И В:

I. Суть спору

1. У січні 2020 року Заступник керівника Золотоніської місцевої прокуратури в інтересах держави (надалі - позивач) звернувся до Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області (надалі - відповідач 1), Червоногірського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І ступеня» Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області (надалі - відповідач 2) у якому просив:

1.1. - визнати протиправною бездіяльність Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, Червоногірського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І ступеня» Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області щодо невжиття заходів, направлених на усунення порушень протипожежної безпеки в діяльності Червоногірського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І ступеня» Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, встановлених Чорнобаївським РС ГУ ДСНС у Черкаській області в акті №64 від 07.08.2019;

- зобов`язати Іркліївську сільську раду Чорнобаївського району Черкаської області вжити в межах компетенції заходи, направлені на усунення порушень протипожежної безпеки в діяльності Червоногірського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І ступеня» Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, у тому числі розглянути питання про виділення коштів, необхідних для усунення виявлених порушень.

2. Прокуратура обґрунтовує своє право на звернення до суду з цим позовом в інтересах держави тим, що управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій позбавлене права звертатися до суду з позовом про спонукання суб`єктів владних повноважень до усунення порушень вимог пожежної безпеки у закладах освіти, а має право звертатися до суду лише з позовом про застосування заходів реагування шляхом зупинення діяльності відповідного закладу.

ІІ. Рішення судів попередніх інстанцій у цій справі та мотиви їхнього ухвалення

3. Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 08 січня 2020 року, залишеною без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 лютого 2020 року, позовну заяву повернуто позивачеві на підставі пункту 3 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України.

4. Суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що у цій справі у прокурора відсутні підстави для звернення до суду в інтересах держави з адміністративним позовом, оскільки органи Державної служби України з надзвичайних ситуацій наділено повноваженнями звернення до суду з позовом щодо зобов`язання вчинити певні дії, відповідно до статей 67, 68 Кодексу цивільного захисту України.

ІІІ. Касаційне оскарження

5. Не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції та постановою суду апеляційної інстанції, Заступник прокурора Черкаської області подав касаційну скаргу до Верховного Суду, в якій, посилаючись на порушення судами норм процесуального права, просить скасувати оскаржувані судові рішення та направити справу для продовження розгляду.

6. Заступник прокурора Черкаської області у касаційній скарзі вказує, що судами попередніх інстанцій безпідставно ототожнено обсяг повноважень органів Державної служби України з надзвичайних ситуацій (далі - ДСНС), визначених у статтях 67, 68 Кодексу цивільного захисту України, з повноваженнями прокурора, передбаченими статтею 23 Закону України "Про прокуратуру" та статтею 53 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

7. Прокурор підкреслює, що звертається до суду з позовом саме як самостійний учасник на підставі частини п`ятої статті 53 КАС України у зв`язку з відсутністю повноваженого органу, а не в інтересах ГУ ДСНС у Дніпропетровській області.

8. У касаційній скарзі прокурор також зазначає про наявність порушень правил пожежної безпеки, що допущені Червоногірським навчально-виховним комплексом «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І ступеня» Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району.

9. 13 квітня 2020 року ухвалою Верховного Суду відкрито касаційне провадження та витребувано з Черкаського окружного адміністративного суду справу №580/51/20.

10. 16 червня 2020 року справа № 580/51/20 надійшла до Верховного Суду.

V. Релевантні джерела права й акти їхнього застосування

11. Конституція України від 28 червня 1996 року

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст