Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КАС ВП від 25.10.2023 року у справі №826/8896/17

Постанова КАС ВП від 25.10.2023 року у справі №826/8896/17

25.10.2023
Автор:
Переглядів : 36

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2023 року

м. Київ

справа № 826/8896/17

адміністративне провадження № К/9901/12844/19

Верховний Суд у складі Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Стрелець Т.Г.,

суддів: Стеценка С.Г., Тацій Л.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу №380/16493/22

за позовом Державної екологічної інспекції в м. Києві до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрбуд Девелопмент», треті особи: Громадська організація «Микільська Слобідка», Релігійне управління Екзархії Української Греко-Католицької Церкви, про тимчасове зупинення будівельних робіт, провадження по якій відкрито

за касаційною скаргою Громадської організації «Микільська Слобідка» на постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 березня 2019 року (колегія суддів у складі головуючого судді Губської О.А., суддів Кузьмишиної О.М., Мєзєнцева Є.І.) у справі №826/8896/17

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. У липні 2017 року Державна екологічна інспекція в м. Києві (далі по тексту - позивач) звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрбуд Девелопмент» (далі по тексту - відповідач, ТОВ «Укрбуд Девелопмент», в якому просила: тимчасово призупинити ТОВ «Укрбуд Девелопмент» виконання будівельних робіт за адресою м. Київ, Дніпровський район, між вул. Микільсько-Слобідська та пр. Броварським до отримання висновку Державної екологічної експертизи.

19 грудня 2017 року до Окружного адміністративного суду м. Києва надійшла від Державної екологічної інспекції у місті Києві заява про зміну предмету позову, в якій просить: тимчасово призупинити ТОВ «Укрбуд Девелопмент» виконання будівельних робіт за адресою м. Київ, Дніпровський район, між вул. Микільсько-Слобідська та пр. Броварським до виконання вимог припису Державної екологічної інспекції у м. Києві від 24 березня 2017 року №08/46п про усунення виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що на час звернення до суду відповідачем не виконано вимог припису №08/46п від 24 березня 2017 року, як наслідок суб`єкт господарювання продовжує будівництво.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва від 16 липня 2018 року позов задоволено.

Тимчасово призупинено ТОВ «Укрбуд Девелопмент» виконання будівельних робіт за адресою м. Київ, Дніпровський район, між вул. Микільсько-Слобідська та пр. Броварським до виконання вимог припису Державної екологічної інспекції у місті Києві від 24 березня 2017 року №08/46п про усунення виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем здійснюються будівельні роботи в межах прибережної захисної смуги (природоохоронної території), у зоні підтоплень природного та техногенного характеру та зоні підтоплення поверхневими водами, із порушенням порядку зняття та перенесення земельних ґрунтів, що несе небезпеку виникнення ситуацій техногенного характеру та, як наслідок, загрозу для життя та здоров`я людей.

3. Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 березня 2019 року рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 16 липня 2018 року скасовано та ухвалено нову постанову, якою у задоволенні позову Державної екологічної інспекції в м. Києві до ТОВ «Укрбуд Девелопмент» відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд апеляційної інстанції виходив з того, що будівництво об`єкту «Завершення будівництва житлово-офісного комплексу (будинок №1, будинок №2 між вул. Микільсько-Слобідською та просп. Броварським)» не має ознак об`єкту, що підлягає оцінці впливу на довкілля та не створює екологічної небезпеки, а відтак вимога пункту 3 припису Державної екологічної інспекції у м. Києві від 24 березня 2017 року №08/46п є неправомірною.

Закон України «Про екологічну експертизу» від 09 лютого 1995 року №45/95-ВР втратив чинність. На зміну вказаному Закону було прийнято Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23 травня 2017 року №2059-VIII, який набрав чинності 18 червня 2017 року та введений в дію з 18 грудня 2017 року. Отже, із введенням в дію Закону №2059-VII, починаючи з 18 грудня 2017 року такий інститут державного контролю як «екологічна експертиза» скасований.

Законність видачі Державною архітектурно-будівельною інспекцією України дозволів на будівництво об`єкта встановлено рішеннями суду, які набрали законної сили у справах №826/9377/17 та 826/6798/15.

Суддею Шостого апеляційного адміністративного суду Губською О.А. висловлена окрема думка щодо постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 березня 2019 року, у якій суд дійшов висновку про необхідність залишення апеляційної скарги ТОВ «Укрбуд Девелопмент» без задоволення, а рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 16 липня 2018 року без змін.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

3. Не погодившись з судовим рішенням суду апеляційної інстанції, Громадська організація «Микільська Слобідка» направила до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду касаційну скаргу, у якій просить скасувати постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 березня 2019 року та залишити в силі рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 16 липня 2018 року.

Касаційна скарга обґрунтована тим, що в межах розгляду даної справи відповідачем не заявлялось позову про визнання протиправним та скасування припису, а тому надаючи оцінку законності припису, суд фактично вирішив спір, який не був заявлений у суді першої інстанції, чим порушив вимоги частини п`ятої статті 308 КАС України.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25 травня 2019 року, сформовано колегію суддів у складі: головуючого судді ОСОБА_1., суддів Бучик А.Ю., Рибачука А.І.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст