Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 23.09.2018 року у справі №814/1239/16

Ухвала КАС ВП від 23.09.2018 року у справі №814/1239/16

06.06.2020
Автор:
Переглядів : 136

ПОСТАНОВА

Іменем України

24 вересня 2018 року

Київ

справа №814/1239/16

адміністративне провадження №К/9901/13170/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Мороз Л.Л.,

суддів: Бучик А.Ю., Гімона М.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами у касаційній інстанції адміністративну справу № 814/1239/16

за позовом ОСОБА_2 до Головного управління Держгеокадастру України у Миколаївській області про визнання протиправною відмову та зобов'язання вчинити певні дії, провадження в якій відкрито

за касаційною скаргою ОСОБА_2 на постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 18 серпня 2016 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 02 листопада 2016 року

у складі колегії суддів: головуючого - Рєзнікової С.С., суддів - Бегунца А.О., Старостіна В.В.,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_2 звернувся до Миколаївського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до ГУ Держгеокадастру України у Миколаївській області, в якому просив суд:

- визнати протиправною відмову відповідача у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність;

- зобов'язати відповідача розглянути його клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки у власність, орієнтованою площею 2,00 га для ведення особистого селянського господарства, за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності, яка знаходиться в межах території Краснопільської сільської (селищної) ради Врадіївського району Миколаївської області (за межами населеного пункту) та надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або вмотивовану відмову у його наданні відповідно до вимог чинного законодавства.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 02 листопада 2015 року позивач звернувся до ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області із заявою про надання дозволу на розроблення проекту, однак 23 травня 2016 року відповідачем необґрунтовано відмовлено у наданні такого дозволу.

Постановою Миколаївського окружного адміністративного суду від 18 серпня 2016 року, залишеною без зміни ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 02 листопада 2016 року, у задоволені адміністративного позову відмовлено у повному обсязі.

Як встановлено, 19 серпня 2015 року Кабінетом Міністрів України видано Розпорядження №898-р «Питання забезпечення учасників антитерористичної операції та сімей загиблих учасників АТО земельними ділянками», яким Державній службі з питань геодезії, картографії та кадастру, обласним та Київській міській державним адміністраціям доручено, за участю з органами місцевого самоврядування, визначити протягом місяця на території відповідної області земельні ділянки для відведення учасникам АТО та сім'ям загиблих.

31 серпня 2015 року ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області, на виконання вказаного вище розпорядження КМУ, видано наказ №315СГ «Про визначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які можуть бути передані учасникам АТО», відповідно до якого включено 10,000 га земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства в межах Краснопільскої сільської ради.

21 вересня 2015 року ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області видано наказ №806СГ «Про внесення змін до переліку земельних ділянок, які можна передати у власність учасникам АТО в межах території Миколаївської області, визначеного наказом ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області від 31 серпня 2015 №315-сг».

02 листопада 2015 року ОСОБА_2 звернувся до ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області з клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 2,00 га в межах території Краснопільскої сільської ради Врадіївського району Миколаївської області.

23 травня 2016 року ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області відмовило йому у задоволенні зазначеного клопотання, оскільки дана земельна ділянка, згідно інформації Відділу Держгеокадастру у Миколаївській області, зарезервована для передачі учасникам АТО на підставі наказу ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області від 21 вересня 2015 року №806-сг.

Не погоджуючись з зазначеною вище відмовою відповідача, позивач звернувся до суду із вказаним позовом.

Суди дійшли висновку про відмову у позові, оскільки місце розташування запитуваної земельної ділянки фактично не відповідає вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, так як ця ділянка зарезервована для передачі учасникам АТО на підставі наказу ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області та Розпорядження КМУ.

У касаційній скарзі позивач заявив вимогу про скасування рішень судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалення нової постанови про задоволення позовних вимог.

В обґрунтування своїх вимог заявник посилається на неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права.

Відповідач відзиву на касаційну скаргу до суду не надав.

Суд, переглянувши у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги, дійшов висновку про задоволення касаційної скарги.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст