Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 20.05.2020 року у справі №806/5244/15

Ухвала КАС ВП від 20.05.2020 року у справі №806/5244/15

05.11.2020
Автор:
Переглядів : 167

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2020 року

м. Київ

справа № 806/5244/15

адміністративне провадження № К/9901/35083/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Стрелець Т.Г.,

суддів: Бучик А.Ю., Тацій Л.В.,

за участю:

секретаря судового засідання: Приходько Н.І.

представника позивача - Беседіна В.І., Мельничука А.В., Черея О.В.

представників третіх осіб - Губерт О.М., Мельник Н.Й., Кліща А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу №806/5244/15

за позовом Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України в місті Житомирі до Департаменту реєстрації Житомирської міської ради, за участю третіх осіб - Товариства з додатковою відповідальністю "ЖЛ", Закритого акціонерного товариства "Житомирські ласощі", про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії, провадження по якій відкрито

за касаційною скаргою Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України в місті Житомирі на постанову Житомирського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2016 року (суд у складі: головуючого судді - Черняхович І.Е., суддів: Гуріна Д.М., Капинос О.В.) та постанову Житомирського апеляційного адміністративного суду від 20 грудня 2016 року (суд у складі колегії: головуючого судді Охрімчук І.Г., суддів: Котік Т.С., Кузьменко Л.В.)

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. Публічне акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії Акціонерного товариства "Укрексімбанк" в місті Житомирі звернулось до суду з позовом, в якому, з урахуванням заяви від 17 серпня 2016 року просило:

1.1. визнати протиправними дії державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, легалізації обєднань громадян Житомирського міського управління юстиції Лоханчука Вячеслава Анатолійовича щодо внесення 27 листопада 2015 року записів та відомостей про них до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо Закритого акціонерного товариства "Житомирські ласощі" та Товариства з додатковою відповідальністю "ЖЛ";

1.2. скасувати записи та відомості про них, внесені 27 листопада 2015 року державним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, легалізації об`єднань громадян Житомирського міського управління юстиції Лоханчуком Вячеславом Анатолійовичем до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо Закритого акціонерного товариства "Житомирські ласощі" та Товариства з додатковою відповідальністю "ЖЛ";

1.3. стягнути судові витрати зі сплати судового збору у справі.

2. Позовна заява мотивована тим, що державним реєстратором внесення записів та відомостей про них до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо Закритого акціонерного товариства "Житомирські ласощі" та Товариства з додатковою відповідальністю "ЖЛ" було проведено з порушенням законодавства України, чинного на момент їх здійснення, та призвело до порушення прав позивача, що виникли по зобов`язанням, які випливають з кредитних правовідносин між Банком та ТДВ "ЖЛ", а також договору банківського розрахунку № 16574 від 07 червня 2013 року та Договору про розрахункове обслуговування в межах зарплатного проекту № 279/11-13 від 12 листопада 2013 року.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

3. Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2016 року позов задоволено частково.

Визнано протиправними дії державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, легалізації об`єднань громадян Житомирського міського управління юстиції Лоханчука Вячеслава Анатолійовича щодо внесення 27 листопада 2015 року записів та відомостей про них до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо Закритого акціонерного товариства "Житомирські ласощі" та Товариства з додатковою відповідальністю "ЖЛ".

Стягнуто з Державного бюджету України на користь Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії Акціонерного товариства "Укрексімбанк" в місті Житомирі судові витрати зі сплати судового збору в сумі 1218,00 грн.

В решті позовних вимог відмовлено.

4. Постановою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 20 грудня 2016 року постанову Житомирського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2016 року змінено в частині стягнення судового збору. Викладено абзац 3 резолютивної частини постанови Житомирського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2016 року в наступній редакції: стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Департаменту реєстрації Житомирської міської ради на користь Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії Акціонерного товариства "Укрексімбанк" в місті Житомирі судові витрати зі сплати судового збору в сумі 1218.00 грн. В решті постанову суду першої інстанції залишено без змін.

5. Рішення судів першої та апеляційної інстанцій мотивовані тим, що внесення 27 листопада 2015 року записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців здійснювалось на підставі постанови Тернопільського окружного адміністративного суду від 23 листопада 2015 у справі №819/3419/15. На момент внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, постанова Тернопільського окружного адміністративного суду від 23 листопада 2015 року у справі №819/3419/15 не набрала законної сили, а тому виконання рішення суду до набрання ним законної сили є порушенням норм законодавства про державну реєстрацію.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст