Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 20.05.2018 року у справі №822/2703/17

Ухвала КАС ВП від 20.05.2018 року у справі №822/2703/17

01.06.2020
Автор:
Переглядів : 92

ПОСТАНОВА

Іменем України

24 травня 2018 року

Київ

справа №822/2703/17

адміністративне провадження №К/9901/36882/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Гончарової І.А.,

суддів - Олендера І.Я., Ханової Р.Ф.,

здійснивши попередній розгляд касаційної скарги Кам'янець-Подільської об'єднаної Державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області

на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 12 грудня 2017 року (головуючий суддя - Шевчук О.П.)

та постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2018 року (колегія суддів: головуючий суддя - Совгира Д.І., судді - Полотнянка Ю.П., Курка О.П.)

у справі №822/2703/17

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Сварог - Дністер»

до Кам'янець-Подільської об'єднаної Державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області, Кам'янець-Подільського управління Державної казначейської служби України Хмельницької області, Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області

про стягнення бюджетного відшкодування, -

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2017 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Сварог - Дністер» (далі - Товариство) звернулось в Хмельницький окружний адміністративний суд з позовом до Кам'янець-Подільської об'єднаної Державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області, Кам'янець-Подільського управління Державної казначейської служби України Хмельницької області, Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області про стягнення бюджетного відшкодування.

Позов мотивовано порушенням відповідачами положень норм статті 200 Податкового кодексу України. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що податковий орган, всупереч вимог Податкового кодексу України (далі - ПК України), у встановлений законом строк, не подав до розпорядника бюджетних коштів відповідний висновок про відшкодування позивачу грошових коштів.

Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 12 грудня 2017 року, залишеною без змін постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 13 лютого 2018 року, позов задоволено:

- визнано протиправною бездіяльність Кам'янець-Подільської об'єднаної Державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області;

- зобов'язано Головне управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області внести до реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування необхідні данні щодо відшкодування на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Сварог-Дністер» суму податку на додану вартість за листопад 2014 року в розмірі 1 262 857 грн. 48 коп.

- стягнуто з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Сварог-Дністер» пеню за порушення строків відшкодування податку на додану вартість за листопад 2014 року в сумі 495 678 грн. 48 коп. за період з 30.09.2015 по 15.09.2017 включно;

- стягнуто на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Сварог-Дністер» судовий збір в сумі 26 378 грн. 03 коп., за рахунок бюджетних асигнувань Кам'янець-Подільської об'єднаної Державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області.

Задовольняючи позовні вимоги, суди першої та апеляційної інстанції зазначили, що податкове повідомлення - рішення від 20.01.2015 №0000021500, яким ТОВ «Сварог-Дністер» зменшено суму бюджетного відшкодування по декларації з ПДВ за листопад 2014 року скасовано в судовому порядку, відповідне судове рішення набрало законної сили, а тому податковий орган зобов'язаний був протягом п'яти робочих днів, що настали за днем отримання відповідного рішення, підготувати відповідний висновок та подати його органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Не погоджуючись з зазначеними судовими рішеннями, Кам'янець-Подільська об'єднана Державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області подала касаційну скаргу, в якій посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права просила скасувати постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 12.12.2017 та постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 13.02.2018 і ухвалити нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог в частині визнання протиправною бездіяльності Кам'янець-Подільської ОДПІ ГУ ДФС у Хмельницькій області щодо невиконання визначеної законом процедури відшкодування суми податку на додану вартість за листопад місяць 2014 року в розмірі 1 262 857 відмовити.

В обґрунтування вимог касаційної скарги скаржник зазначив, що Головним управлінням Державної фіскальної служби у Хмельницькій області до Державної фіскальної служби України надавалась відповідна інформація про залишки, станом на 01.01.2017 сум ПДВ невідшкодованих з бюджету, у тому числі, стосовно ТОВ «Сварог - Дністер».

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем до контролюючого органу було подано податкову декларацію з податку на додану вартість за листопад 2014 року, в якій заявлено суму, що підлягала бюджетному відшкодуванню в розмірі 1 262 857 грн., також позивачем подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування від 19.12.2014 (а.с. 22-29).

В грудні 2014 року посадовими особами відповідача проведено камеральну перевірку даних, задекларованих позивачем у податковій звітності з податку на додану вартість.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст