Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 25.11.2018 року у справі №822/748/16

Ухвала КАС ВП від 25.11.2018 року у справі №822/748/16

09.06.2020
Автор:
Переглядів : 83

ПОСТАНОВА

Іменем України

23 листопада 2018 року

Київ

справа №822/748/16

провадження №К/9901/6354/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Берназюка Я.О., Гриціва М.І., провівши в касаційному порядку попередній розгляд справи за позовом ОСОБА_2 до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідації ПАТ "Дельта Банк" Кадирова Владислава Володимировича, треті особи - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб , АТ "Дельта Банк", про зобов'язання вчинити дії, за касаційною скаргою уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Дельта Банк" Кадирова Владислава Володимировича на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду у складі судді: Матущака В.В. від 21 червня 2016 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду у складі: головуючого-судді Боровицького О. А., суддів: Сапальової Т.В. Матохнюка Д.Б. від 17 серпня 2016 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ОСОБА_2 (далі - Позивач) звернулася до суду з адміністративним позовом до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Дельта Банк" Кадирова Владислава Володимировича (далі - Відповідач), треті особи - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд), ПАТ "Дельта Банк" в якому просила:

- зобов'язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ "Дельта Банк" Кадирова Владислава Володимировича подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб додаткову інформацію про ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, як вкладника, який має право на відшкодування коштів за банківським вкладом за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на підставі договору банківського вкладу (депозиту) "Найкращий від Миколая" у доларах США, №001-22551-120215;

- стягнути з бюджетних асигнувань Фонду гарантування вкладів фізичних осіб судовий збір в сумі 551,20 грн. на користь ОСОБА_2.

Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій

2. Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 21 червня 2016 року позов задоволено. Ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 17 серпня 2016 року апеляційну скаргу залишено без задоволення, постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 21 червня 2016 року - без змін.

Визнано, що Відповідач всупереч вимогам Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (далі - Закон № 4452-VI) та нормативно правовим актам Фонду безпідставно не вніс позивача до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду та не визначив їй розрахункову суму відшкодування коштів за вкладом за рахунок Фонду, а тому адміністративний позов необхідно задовольнити та зобов'язати Відповідача подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб додаткову інформацію про Позивача, як вкладника, який має право на відшкодування коштів за банківським вкладом за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на підставі договору банківського вкладу (депозиту) "Найкращий від Миколая" у доларах США, №001-22551-120215.

3. Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що суд критично поставився до твердження Відповідача про нікчемність договору банківського вкладу (депозиту) "Найкращий від Миколая" у доларах США №001-22551-120215 від 12.02.2015 р., у зв'язку з тим, що на вкладний (депозитний) рахунок позивача зараховано кошти від іншої особи. Відповідач протиправно не подав до Фонду інформацію про позивача як вкладника, який має право на відшкодування коштів.

4. Рішення суду апеляційної інстанції мотивовано тим, що суд першої інстанції при ухваленні оскаржуваного рішення правильно встановив фактичні обставини справи, дослідив наявні докази, надав їм належну оцінку, та прийняв законне і обґрунтоване рішення, з дотриманням норм матеріального і процесуального права, а тому підстави для задоволення вимог апеляційної скарги відсутні.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

5. Не погоджуючись з ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 17 серпня 2016 року, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального та порушення норм процесуального права Відповідачем було подано касаційну скаргу, у якій просить:

- зупинити виконання постанови Хмельницького окружного адміністративного суду від 21 червня 2016 року та ухвали Вінницького апеляційного адміністративного суду від 17 серпня 2016 року по справі № 826/6198/15 до вирішення справи в касаційному порядку;

- прийняти нову постанову, якою відмовити в задоволенні позову ОСОБА_2 до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідації ПАТ "Дельта Банк" Кадирова Владислава Володимировича треті особи - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, АТ "Дельта Банк", що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні Відповідача: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб , АТ "Дельта Банк" про зобов'язання вчинити дії в повному обсязі за безпідставністю.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

6. Судами попередніх інстанцій встановлено, що 12.02.2015 р. укладено договір банківського вкладу (депозиту) "Найкращий від Миколая" у доларах США №001-22551-120215 між ОСОБА_2 та ПАТ "Дельта Банк". На рахунок Позивача в ПАТ "Дельта Банк" ОСОБА_4 було перераховано 4000,00 доларів США.

7. На виконання пунктів 1.3, 1.4 Договору вклад залучається на строк із моменту його зарахування на рахунок, вказаний в пункті 1.6 договору, та по 17 лютого 2016 року включно із процентною ставкою 5,5 відсотків річних та збільшується на 5,5 відсотків річних, якщо договір є діючим на дату закінчення строку залучення вкладу.

8. Пунктом 1.8 Договору передбачено, що зарахування вкладу на рахунок здійснюється з власного поточного або вкладного рахунку вкладника, відкритого в Банку, або готівкою через касу банку в день укладення сторонами цього договору. По закінченню строку дії договору вклад виплачується шляхом зарахування на поточний рахунок, операції за яким можуть здійснюватись із використанням електронних платіжних засобів НОМЕР_1, відкритий на ім'я вкладника в установі банку (п. 1.10 Договору).

9. 12 лютого 2015 року, між сторонами була підписана додаткова угода № 1 до договору № 001-22551-120215, з урахуванням якої пункт 1.8 Договору викладено в новій редакції, яка передбачає, що зарахування вкладу здійснюється з власного поточного або вкладного рахунку вкладника, відкритого в банку, або шляхом перерахування з відкритого в банку поточного рахунку іншої фізичної особи-резидента, або готівкою через касу банку в день укладання сторонами цього договору.

10. 12 лютого 2015 року відповідно до платіжного доручення № 45812433 від 12 лютого 2015 року з поточного банківського рахунку НОМЕР_2 від фізичної особи ОСОБА_4 на депозитний рахунок позивача були перераховані кошти в розмірі 4 000 дол. США.

11. 02 березня 2015 року Правлінням Національного банку України прийнято постанову №150 "Про віднесення публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних", що стало підставою для запровадження з 03 березня 2015 року тимчасової адміністрації у публічному акціонерному товаристві "Дельта Банк" та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації.

12. Постановою Національного банку України № 664 від 02 жовтня 2015 року відкликано банківську ліцензію та ліквідовано ПАТ "Дельта Банк".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст