Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 23.03.2020 року у справі №265/2675/16-а

Ухвала КАС ВП від 23.03.2020 року у справі №265/2675/16-а

10.09.2020
Автор:
Переглядів : 158

ПОСТАНОВА

Іменем України

23 березня 2020 року

Київ

справа №265/2675/16-а

адміністративне провадження №К/9901/36808/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого Тацій Л.В.,

суддів: Стеценка С.Г., Шарапи В.М., -

розглянув у порядку письмового провадження касаційну скаргу Маріупольського міського центру зайнятості (далі - центр зайнятості) на постанову Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області від 19 жовтня 2016 року (прийняту судом у складі судді Мельник І.Г.) та постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 13 грудня 2016 року (ухвалену судом у складі: головуючого судді Гаврищук Т.Г., суддів: Блохіна А.А., Сухарька М.Г.) у справі за позовом ОСОБА_1 до центру зайнятості про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У травні 2016 року ОСОБА_1 звернулася до суду з адміністративним позовом, у якому просила:

- визнати дії відповідача такими, що не відповідають вимогам законодавства;

- зобов`язати відповідача перереєструвати сина ОСОБА_2 як безробітного до 19.03.2016 (ІНФОРМАЦІЯ_1) і припинити його реєстрацію з 19.03.2016 (ІНФОРМАЦІЯ_1) з підстав пункту 41, абзацу 20 підпункту 1 пункту 37 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року № 198 (чинного на час виникнення спірних відносин; далі - Порядок), підпункту 15 пункту 1 статті 45 Закону України "Про зайнятість населення";

- зобов`язати відповідача виплатити допомогу на поховання сина у розмірі передбаченому статтею 29 Закону України "Про обов`язкове соціальне страхування на випадок безробіття" в обсязі прожиткового мінімуму;

- виплатити недоотриману допомогу по безробіттю по ІНФОРМАЦІЯ_1 рік.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області постановою від 19 жовтня 2016 року позов задовольнив частково.

Визнав дії Маріупольського міського центру зайнятості в сфері зайнятості населення неправомірними.

Скасував наказ № НТ160312 від 12 березня 2016 року Маріупольського міського центру зайнятості про припинення реєстрації безробітного ОСОБА_2 , у зв`язку з невідвідуванням без поважних причин територіального органу протягом 30 робочих днів з дня прийняття рішення про таке відвідування відповідно до абзацу 2 підпункту 2 пункту 37 Порядку.

Зобов`язав Маріупольський міській центр зайнятості виплатити ОСОБА_1 допомогу на поховання ОСОБА_2 відповідно до статті 29 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» у розмірі прожиткового мінімуму.

Зобов`язав Маріупольський міській центр зайнятості виплатити ОСОБА_1 суму матеріального забезпечення на випадок безробіття, що належить безробітному ОСОБА_2 і залишилася недоодержаною у зв`язку з його смертю.

Донецький апеляційний адміністративний суд постановою від 13 грудня 2016 року рішення суду першої інстанції скасував у частині задоволення позовних вимог ОСОБА_1 до Маріупольського міського центру зайнятості про скасування наказу №НТ160312 від 12.03.2016 Маріупольського міського центру зайнятості про припинення реєстрації безробітного ОСОБА_2 , у зв`язку з невідвідуванням без поважних причин територіального органу протягом 30 робочих днів з дня прийняття рішення про таке відвідування відповідно до абзацу 2 підпункту 2 пункту 37 Порядку та зобов`язання Маріупольського міського центру зайнятості виплатити суму матеріального забезпечення на випадок безробіття, що належить безробітному ОСОБА_2 і залишилася недоодержаною у зв`язку з його смертю.

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Маріупольського міського центру зайнятості про скасування наказу №НТ160312 від 12.03.2016 року Маріупольського міського центру зайнятості про припинення реєстрації безробітного ОСОБА_2 , у зв`язку з невідвідуванням без поважних причин територіального органу протягом 30 робочих днів з дня прийняття рішення про таке відвідування відповідно до абзацу 2 підпункту 2 пункту 37 Порядку та зобов`язання Маріупольській міський центр зайнятості виплатити суму матеріального забезпечення на випадок безробіття, що належить безробітному ОСОБА_2 і залишилася недоодержаною у зв`язку з його смертю - відмовив.

В іншій частині постанову Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області від 19 жовтня 2016 року по справі № 265/2675/16-а - залишив без змін.

Суд апеляційної інстанції, частково скасовуючи рішення суду першої інстанції, виходив із того, що перереєстрація безробітного з дня припинення попередньої реєстрації здійснюється у разі надання безпосередньо безробітним документів на підтвердження поважних причин з яких він не зміг своєчасно звернутися до центру зайнятості. Оскільки згідно зі свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а відповідно до вимог частини четвертої статті 25 Цивільного кодексу України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті, відсутні правові підстави для перереєстрації ОСОБА_2 в якості безробітного з дня припинення попередньої реєстрації.

Залишаючи без змін рішення суду першої інстанції у частині зобов`язання здійснити виплату допомоги на поховання, апеляційний суд зазначив, що ОСОБА_2 б уло надано статус безробітного з 10 листопада 2015 року, згідно з довідкою № 111 від ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 з 12.02.2016 по ІНФОРМАЦІЯ_1 знаходився на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Комунальної установи «Маріупольська міська лікарня № 4 ім.І.К. Мацука», що свідчить про неможливість відвідування державної служби у визначений строк. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, тобто на дату смерті ОСОБА_2 не мав змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, що відповідає визначенню безробітний.

Позивач проживала разом зі своїм сином ОСОБА_2 за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорта позивача та персональною картою безробітного ОСОБА_2 . Позивачем були надані документи, які свідчать, що саме вона поховала свого сина ОСОБА_2 .

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст