Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 18.01.2018 року у справі №815/5989/13-а

Ухвала КАС ВП від 18.01.2018 року у справі №815/5989/13-а

26.05.2020
Автор:
Переглядів : 159

ВЕРХОВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.01.2018 Київ К/9901/1958/18 815/5989/13-а Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Мороз Л.Л.,

суддів: Бучик А.Ю., Гімона М.М.,

розглянувши у порядку попереднього розгляду у касаційній інстанції адміністративну справу № 815/5989/13-а

за позовом заступника прокурора м. Одеси до Управління архітектури та містобудування Одеської міської ради, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Гефест-Білдінг» про визнання дій протиправними, провадження по якій відкрито

за касаційною скаргою Управління архітектури та містобудування Одеської міської ради на постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 03 червня 2014 року у складі колегії суддів: головуючого - Яковлєва О.В.,

Бойка А.В., Іленка В.В.,

в с т а н о в и в :

Позивач у позовній заяві просив суд:

- визнати протиправними дії Управління архітектури та містобудування Одеської міської ради по видачі містобудівних умов та обмежень Товариству з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) «Гефест-Білдінг»;

- визнати протиправними та скасувати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки від 27 лютого 2013 року № 48/01-06/25 щодо будівництва багатоповерхового житлового будинку з паркінгом за адресою:

м. Одеса, пров. Полуничний, 20-24.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 17 вересня 2013 року в задоволенні позову прокурора відмовлено.

Постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 03 червня 2014 року апеляційну скаргу прокуратури Одеської області задоволено.

Постанову Одеського окружного адміністративного суду від 17 вересня 2013 року скасовано та прийнято у справі нову постанову, якою позов заступника прокурора м. Одеси задоволено.

Визнано протиправними дії Управління архітектури та містобудування Одеської міської ради по видачі містобудівних умов та обмежень ТОВ «Гефест-Білдінг».

Визнано протиправними та скасовано містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки від 27 лютого 2013 року № 48/01-06/25 щодо будівництва багатоповерхового житлового будинку з паркінгом за адресою

м. Одеса, пров. Полуничний, 20-24.

У касаційній скарзі Управління архітектури та містобудування Одеської міської ради заявило вимогу про скасування рішення суду апеляційної інстанції та залишення в силі постанови Одеського окружного адміністративного суду від 17 вересня 2013 року.

В обґрунтування своїх вимог заявник посилається на неправильне застосування судом норм матеріального та порушення норм процесуального права.

Зокрема, заявник зазначає, що заступником прокурора м. Одеси у своїй позовній заяві не зазначені органи, уповноважені державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, не зазначені визначені законом підстави для звернення до суду з позовною заявою. Також, на думку заявника, містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки не є документом дозвільного характеру, не є правовим актом індивідуальної дії, вони не дають право на виконання будівельних робіт та на користування земельною ділянкою.

Позивач та третя особа заперечень чи пояснень по справі до суду касаційної інстанції не подали.

Суд заслухав у попередньому судовому засіданні доповідь судді-доповідача про обставини, необхідні для ухвалення судового рішення судом касаційної інстанції, та, переглянувши судове рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги, дійшов висновку про залишення касаційної скарги без задоволення, а оскарженого судового рішення - без змін, оскільки відсутні підстави для його скасування.

Суди у цій справі встановили, що рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради від 25 січня 2013 року № 58 ТОВ «Гефест-білдінг» зобов'язано здійснити будівництво багатоповерхового житлового комплексу з паркінгом за адресою: м. Одеса, пров. Полуничний, 20-24, та того ж дня укладено договір № 006/кс пайової участі замовника у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Одеси.

ТОВ «Гефест-білдінг» звернулося до Управління архітектури та містобудування Одеської міської ради з заявою на отримання містобудівних умов та обмежень, за наслідком розгляду якої відповідачем видано містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки від 27 лютого 2013 року

№ 48/01-06/25 на будівництво багатоповерхового житлового будинку з паркінгом, розташованого в м. Одесі по пров. Полуничному, 20-24.

Відмовляючи у задоволенні позову, судом першої інстанції зроблено висновок щодо правомірності дій суб'єкта владних повноважень, так як містобудівні умови і обмеження не є правовим актом індивідуальної дії, а є технічною документацією, яка призначена для використання замовником при виконанні робочої документації для будівництва, яка, в подальшому має бути затверджена рішенням органу місцевого самоврядування разом із містобудівними умовами і обмеженнями забудови земельної ділянки.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст