Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 18.01.2018 року у справі №583/392/17

Ухвала КАС ВП від 18.01.2018 року у справі №583/392/17

26.05.2020
Автор:
Переглядів : 205

ВЕРХОВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 23.01.2018

справа № 583/392/17

провадження № К/800/25549/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Бучик А.Ю. (суддя-доповідач),

суддів - Гімона М.М., Мороз Л.Л.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1,

відповідач - Охтирське об'єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Охтирського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області на постанову Охтирського міськрайонного суду Сумської області у складі судді Ковальової О.О. від 31 травня 2017 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду у складі суддів: Зеленського В.В., П'янової Я.В., Чалого І.С. від 04 липня 2017 року, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому з урахуванням уточнень, просив зобов'язати Охтирське об'єднане управління Пенсійного Фонду України Сумської області провести призначення, обчислення, перерахунок та виплату пенсійного забезпечення за віком на пільгових умовах.

Постановою Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 31 травня 2017 року позовні вимоги задоволено. Зобов'язано Охтирське об'єднане управління Пенсійного Фонду України Сумської області провести призначення, обчислення, перерахунок та виплату пенсійного забезпечення ОСОБА_1 за віком на пільгових умовах з урахуванням умов праці за час працевлаштування на підставі положень пункту «Б» ч. 1 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та у відповідності зі списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість яких в повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 36, в редакції Постанови Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2004 року № 1644, на підставі трудової книжки з урахуванням загального і страхового стажу в умовах зайнятості по місцю працевлаштування та з урахуванням довідки про заробітну плату для обчислення пенсії, виданої ТОВ «Донуголь-Альянс» від 02 жовтня 2010 року за № 7 за період роботи з 01 січня 1991 року по 31 грудня 1995 року, починаючи нарахування та виплату пенсійного забезпечення на вищезазначених умовах з досягненням ОСОБА_1 55-річного віку - ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнуто на користь ОСОБА_1 з Охтирського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області витрати на правову допомогу в сумі 1000 (одна тисяча) гривень.

Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 04 липня 2017 року апеляційну скаргу Охтирського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області залишено без задоволення, постанову Охтирського міськрайонного суду сумської області від 31 травня 2017 року - без змін.

У касаційній скарзі відповідач, посилаючись на порушення судами попередніх інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати оскаржувані судові рішення та прийняти нове, яким у задоволенні позовних вимог відмовити повністю. В обґрунтування касаційної скарги вказує, що довідка про заробітну плату може бути врахована за умови підтвердження первинними документами, після проведення перевірки спеціалістами органу Пенсійного фонду України відомостей, на підставі яких видана довідка. Зазначає, що за результатами розгляду заяви та наданих документів позивачу призначено пенсію за віком на пільгових умовах з 27 грудня 2016 року, а тому зобов'язання суду першої інстанції щодо призначення пенсії за віком на пільгових умовах ОСОБА_1 є протиправним.

Ухвалою Вищого адміністративного суду від 25 липня 2017 року відкрито касаційне провадження за скаргою Охтирського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області.

Відповідно до п. 4 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції Закону №2147-VIII) справа № 583/392/17 передана до Верховного Суду.

Касаційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено судом апеляційної інстанції, що з 1987 року ОСОБА_1 працював у ВП ГЗФ «Міусинська» ДП «Донбасантрацит» у м. Красний Луч Луганської області Міністерства вугільної промисловості України, що підтверджується копією трудової книжки.

З 27 грудня 2016 року позивач перебуває на обліку в Охтирському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України та отримує пенсію за віком на пільгових умовах. Має страховий стаж 34 роки 9 місяців 26 днів, з них 20 років 19 днів пільгового стажу за списком 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

02 жовтня 2010 року ОСОБА_1 видано довідку № 7 про заробітну плату для обчислення пенсії з 1991 року по 1995 рік.

Розрахунок пенсії позивачу проведено з урахуванням заробітної плати за період з 01 липня 2000 року по 30 червня 2016 року без урахування довідки про заробітну плату № 7 від 02 жовтня 2010 року.

13 березня 2017 року листом № Ц-41 відповідач повідомив позивача про те, що довідку № 7 від 02.10.2010 р. при розрахунку пенсії не включено у розрахунок пенсії до надходження документів, на підставі яких видана довідка.

Не погоджуючись з такими діями відповідача, позивач звернувся до суду з адміністративним позовом.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції покликався на те, з чим погодився суд апеляційної інстанції, що оскільки робота позивача в період, за який видана довідка про заробітну плату, підтверджується записами в трудовій книжці, яка згідно ст. 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" є основним документом, що підтверджує стаж роботи та період роботи, при обчислені ОСОБА_1 пенсії за віком Охтирське об'єднане управління Пенсійного Фонду України Сумської області мало врахувати заробітну плату для обчислення пенсії згідно довідки від 02 жовтня 2010 року № 7, виданої ТОВ "Донуголь-альянс".

Надаючи правову оцінку обставинам справи, колегія суддів зазначає наступне.

Згідно з частинами 1 - 2 статті 4 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» на тимчасово окупованій території на строк дії цього Закону поширюється особливий правовий режим перетину меж тимчасово окупованої території, вчинення правочинів, проведення виборів та референдумів, реалізації інших прав і свобод людини і громадянина. Правовий режим тимчасово окупованої території передбачає особливий порядок забезпечення прав і свобод громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст