Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КАС ВП від 22.12.2022 року у справі №450/569/22

Постанова КАС ВП від 22.12.2022 року у справі №450/569/22

22.12.2022
Автор:
Переглядів : 260

ф

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2022 року

м. Київ

справа №450/569/22

адміністративне провадження № К/990/25805/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Загороднюка А.Г.,

суддів: Єресько Л.О., Соколова В.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу Державної служби України з безпеки на транспорті на ухвалу Восьмого апеляційного адміністративного суду від 19 вересня 2022 року (судді: Шинкар Т. І., Обрізко І. М., Онишкевич Т. В.) у справі за позовом ОСОБА_1 до Державної служби України з безпеки на транспорті про визнання дії та бездіяльності протиправними,

УСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернувся до Пустомитівського районного суду Львівської області з позовною заявою до Державної служби України з безпеки на транспорті (далі - відповідач) про скасування постанов про накладення адміністративного стягнення по справах про адміністративні правопорушення, якою просить визнати протиправними та скасувати постанови серія ВМ № 00009083 від 26 січня 2022 року, серія ВМ №00009265 від 28 січня 2022 року, серія ВМ №00009398 від 31 січня 2022 року по справах про адміністративні правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксоване в автоматичному режимі, стосовно особи, яка має реєстрацію місця проживання/перебування (місцезнаходження юридичної особи) на території України, та провадження у справі про адміністративне правопорушення про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за частиною другою статті 132-1 КУпАП закрити, а також стягнути з відповідача на його користь судові витрати.

Рішенням Пустомитівського районного суду Львівської області від 29 червня 2022 року задоволено повністю адміністративний позов.

Не погодившись із прийнятим рішенням, Державна служба України з безпеки на транспорті подала апеляційну скаргу безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 19 вересня 2022 року апеляційну скаргу Державної служби України з безпеки на транспорті на рішення Пустомитівського районного суду Львівської області від 29 червня 2022 року у справі № 450/569/22 повернуто скаржнику.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку про те, що апеляційна скарга сформована в системі "Електронний суд" представником відповідача на підтвердження повноважень якого надано ордер серії ВТ №1029868, однак у графі «Адвокат» підпис адвоката відсутній, тому подана до апеляційної скарги сканкопія ордеру серії ВТ №1029868 не є належним документом, що підтверджує право Доготер О.Г. як особи, яка підписала апеляційну скаргу, на вчинення таких дій від імені та в інтересах відповідача у цій справі.

Короткий зміст та обґрунтування вимог касаційної скарги

Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, вважаючи його прийнятим з порушенням норм процесуального права, відповідач звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду, у якій просить скасувати оскаржуване рішення суду апеляційної інстанції та направити справу до цього суду для продовження розгляду.

В обґрунтування касаційної скарги скаржник зазначає, що суд апеляційної інстанції помилково дійшов до висновків, що вказаний ордер не підтверджує повноважень представника апелянта, оскільки вказаний ордер було скріплено кваліфікованим електронним підписом, а тому відсутні підстави вважати, що ордер не підписано. Зазначає, що під час дії воєнного стану на території України дозволяється видача адвокатським бюро/адвокатським об`єднанням ордеру без скріплення його печаткою юридичної особи та без підпису керівника адвокатського об`єднання, адвокатського бюро. Відповідні зміни до Положення про ордер адвоката на надання правничої (правової) допомоги внесла Рада адвокатів України, рішенням №45 від 29 квітня 2022 року.

Ухвалою Верховного Суду від 21 листопада 2022 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Державної служби України з безпеки на транспорті на ухвалу Восьмого апеляційного адміністративного суду від 19 вересня 2022 року.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду ухвалою від 21 грудня 2022 року зазначену адміністративну справу призначив до розгляду.

Позиція інших учасників справи

Від позивача до суду надійшов відзив на касаційну скаргу Державної служби України з безпеки на транспорті, у якому позивач просить касаційну скаргу відповідача залишити без задоволення, а рішення суду апеляційної інстанції без змін.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

Надаючи правову оцінку встановленим обставинам справи та доводам касаційної скарги, а також виходячи з меж касаційного перегляду справи, визначених статтею 341 КАС України, колегія суддів зазначає наступне.

Згідно з положенням частини четвертої статті 328 КАС України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до частин першої, другої та третьої статті 242 КАС України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст