Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 20.06.2018 року у справі №597/173/16-а

Ухвала КАС ВП від 20.06.2018 року у справі №597/173/16-а

03.06.2020
Автор:
Переглядів : 72

ПОСТАНОВА

Іменем України

22 червня 2018 року

м. Київ

справа №597/173/16-а

адміністративне провадження №К/9901/13890/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Стародуба О.П.,

суддів - Берназюка Я.О., Кравчука В.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Заліщицькому районі Тернопільської області на постанову Заліщицького районного суду Тернопільської області від 01.04.2016р. (суддя - Дудяк С.В.) та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 23.05.2016р. (судді - Довга О.І., Ліщинський А.М., Запотічний І.І.) у справі за позовом ОСОБА_2 до управління Пенсійного фонду України в Заліщицькому районі Тернопільської області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

У лютому 2016р. ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом в якому, з урахуванням заяви про зміну позовних вимог, просив визнати незаконними дії та розпорядження управління Пенсійного фонду України в Заліщицькому районі Тернопільської області щодо відмови в перерахунку його пенсії у розмірі 90% суми заробітної плати та зобов'язати провести перерахунок пенсії в розмірі 90% від розміру заробітної плати, зазначеної у довідці прокуратури Тернопільської області від 19.01.2016р. №№ 2, 3 з 22.08.2015р.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що раніше призначена йому пенсія підлягає перерахунку, у зв'язку з чим вважає відмову відповідача у такому перерахунку протиправною.

Постановою Заліщицького районного суду Тернопільської області від 01.04.2016р., залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 23.05.2016р., позов задоволено.

Визнано протиправними дії управління Пенсійного фонду України в Заліщицькому районі Тернопільської області щодо відмови в перерахунку пенсії ОСОБА_2 в розмірі 90% суми заробітної плати від розміру його заробітної плати, зазначеної у довідці прокуратури Тернопільської області №3 від 19.01.2016р.

Зобов'язано управління Пенсійного фонду України в Заліщицькому районі Тернопільської області здійснити перерахунок пенсії ОСОБА_2 в розмірі 90% від розміру його заробітної плати, зазначеної у довідці прокуратури Тернопільської області №3 від 19.01.2016р.

З таким рішенням судів попередніх інстанцій не погодився відповідач, подав касаційну скаргу, в якій посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, просить їх скасувати та ухвалити нове, яким у задоволенні позовних вимог відмовити.

В обґрунтування касаційної скарги посилається на те, що на час звернення позивача з заявою про перерахунок пенсії Закон України "Про прокуратуру" від 05.11.1991р. №1789-ХІ втратив чинність. Відповідно до ч. 20 ст. 86 чинного Закону України "Про прокуратуру" №1697-VII умови та порядок перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури визначаються Кабінетом Міністрів України, яким на сьогоднішній день не визначено умов та порядку перерахунку пенсій працівникам прокуратури.

Крім того, відповідач зазначив, що у позовній заяві позивач посилається на неіснуюче розпорядження управління Пенсійного фонду України в Заліщицькому районі щодо перерахунку йому пенсії за вислугу років в розмірі 80% від суми заробітної плати.

Заперечення на касаційну скаргу до суду не надходили.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права суд приходить до висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних мотивів та передбачених законом підстав.

В ході розгляду справи судами встановлено, що позивач з вересня 2006 року перебуває на обліку у відповідача та отримує пенсію за вислугу років у розмірі 90% суми його місячної заробітної плати, з якої сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до ст. 50-1 Закону України "Про прокуратуру", та продовжував перебувати на службі в органах прокуратури.

Відповідно до наказу Генерального прокурора України №15 від 13.01.2016р. ОСОБА_2 звільнено з посади прокурора Гусятинського відділу Чортківської місцевої прокуратури Тернопільської області та з органів прокуратури за власним бажанням з 15.01.2016р.

19.01.2016р. звернувся до управлінні Пенсійного фонду України в Заліщицькому районі Тернопільської області з заявою про перерахунок пенсії.

Листом від 28.01.2016р. №165/02 відповідач повідомив позивача про відсутність підстав для перерахунку його пенсії з посиланням на п. 5 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015 р. №213-VІІ, відповідно до якого з 01.06.2015р. скасовуються норми щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії призначаються, зокрема, відповідно до спеціальних законів, в тому числі і Закону України «Про прокуратуру». Крім того у вказаному листі відповідач зазначив, що відповідно до ч. 20 ст. 86 Закону №1697-VII умови та порядок перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури визначаються Кабінетом Міністрів України, яким на сьогоднішній день такого прядку не визначено.

Позивач не погодившись з відмовою відповідача звернувся до суду з даним позовом.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції, з висновками якого погодився і апеляційний суд, виходив із того, що при перерахунку пенсії працівникам прокуратури має застосовуватися норма, що визначає розмір пенсії у відсотках, яка діяла на момент призначення пенсії, оскільки внесені Законом №3668-VI зміни до ст. 50-1 Закону №1789-ХІІ щодо розміру пенсії у відсотках стосуються порядку призначення пенсії прокурорам і слідчим у разі реалізації ними права на пенсійне забезпечення, а не перерахунку вже призначеної пенсії. Процедури призначення та перерахунку пенсії різні за змістом і механізмом їх проведення. Нормами, які визначають механізм проведення перерахунку пенсії за вислугу років прокурорам є ч.ч. 13, 18 ст. 50-1 Закону № 1789, які змін у зв'язку із прийняттям Закону №3668-VI не зазнали.

Крім того суди зазначили, що звуження змісту та обсягу існуючих прав шляхом прийняття нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається, оскільки це б суперечить положенням ст. 22 Конституції України.

З такими висновками судів попередніх інстаній колегія суддів не погоджується з наступних мотивів та передбачених законом підстав.

Так, на час призначення пенсії позивачу (у 2006 році) підстави та порядок перерахунку пенсій прокурорам були врегульовані частинами 13, 18 статті 50-1 Закону України "Про прокуратуру" №1789-ХІІ.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст