Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 06.03.2018 року у справі №237/2574/17

Ухвала КАС ВП від 06.03.2018 року у справі №237/2574/17

06.06.2020
Автор:
Переглядів : 145

ПОСТАНОВА

Іменем України

21 вересня 2018 року

Київ

справа №237/2574/17

адміністративне провадження №К/9901/27012/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді (судді-доповідача) - Данилевич Н.А.,

суддів - Бевзенка В. М.,

Желтобрюх І.Л.,

розглянувши в попередньому судовому засіданні

касаційну скаргу Курахівської міської ради на постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 24 січня 2018 року (головуючий суддя - Блохін А.А., судді - Гаврищук Т.Г., Сухарьок М.Г.) у справі

за позовом керівника Волноваської місцевої прокуратури в інтересах держави

до Курахівської міської ради

третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2

про визнання незаконним та скасування рішення 92-ої чергової сесії Курахівської міської ради VI скликання від 17.06.2015 року «Про преміювання та встановлення надбавки посадовим особам Курахівської міської ради» в частині преміювання та встановлення надбавки секретарю Курахівської міської ради ОСОБА_2, -

в с т а н о в и в :

І. ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. У червні 2017 року керівник Волноваської місцевої прокуратури в інтересах держави (далі - позивач) звернувся до Мар'їнського районного суду Донецької області з позовом до Курахівської міської ради, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2, про визнання незаконним та скасування рішення сесії Курахівської міської ради, якій просив суд: - визнати протиправними та скасувати рішення 92-ої чергової сесії Курахівської міської ради VІ скликання від 17.06.2015 року «Про преміювання та встановлення надбавки секретарю Курахівської міської ради ОСОБА_2.».

2. Обґрунтовуючи позов позивач посилався на те, що рішення Курахівської міської ради від 17.06.2015 року № VI/92-16 «Про преміювання та встановлення надбавки посадовим особам Курахівської міської ради» в частині преміювання та встановлення надбавки секретарю ради ОСОБА_2 винесено внаслідок порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції», є незаконним та підлягає скасуванню, оскільки в умовах реального конфлікту інтересів, що полягає у наявності приватного інтересу ОСОБА_2, яка діяла у власних інтересах в порушення вимог частини першої статті 28 Закону України «Про запобігання корупції», як секретар Курахівської міської ради, достовірно знаючи про зобов'язання вживати заходів щодо недопущення виникнення реального конфлікту інтересів, усвідомлюючи про наявну суперечність між приватними інтересами та службовими повноваженнями, не повідомила сесію ради про наявність реального конфлікту інтересів, який полягав у розгляді сесією питання, що стосується її особисто.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

1. Постановою Мар'їнського районного суду Донецької області від 25 жовтня 2017 року у задоволені адміністративного позову відмовлено у повному обсязі.

2. Відмовляючи у задоволені позовних вимог суд першої інстанції виходив з того, що приймаючи спірне рішення, Курахівська міська рада діяла як орган територіальної громади в межах своєї компетенції. Голос ОСОБА_2 «за» або «проти» не мав вирішального значення для прийняття спірного рішення, а саме рішення було прийняте у встановлений законодавством спосіб. Позивач не довів жодним належним доказом, що рішення від 17.06.2015 року № УІ/92-16 в частині преміювання та встановлення надбавки секретарю Курахівської міської ради ОСОБА_2 було прийняте з порушенням вимог Закону України «Про запобігання корупції», або вимог іншого закону, який безпосередньо врегульовує публічно-правові відносини з реалізації компетенції органів місцевого самоврядування.

Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

3. Не погоджуючись з таким судовим рішенням, Прокуратура Донецької області подала апеляційну скаргу, в якій просила скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове рішення, яким позов задовольнити.

4. Постановою Донецького апеляційного адміністративного суду від 24 січня 2018 року задоволено апеляційну скаргу. Скасовано постанову Мар'їнського районного суду Донецької області від 25 жовтня 2017 р. у справі № 237/2574/17. Прийнято нову постанову, якою задоволено позовні вимоги керівника Волноваської міської місцевої прокуратури в інтересах держави до Курахівської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення 92-ої чергової сесії Курахівської міської ради VI скликання від 17.06.2015 року «Про преміювання та встановлення надбавки посадовим особам Курахівської міської ради» в частині преміювання та встановлення надбавки секретарю Курахівської міської ради ОСОБА_2 Визнано незаконним та скасовано рішення 92-ої чергової сесії Курахівської міської ради VI скликання від 17.06.2015 року «Про преміювання та встановлення надбавки посадовим особам Курахівської міської ради» в частині преміювання та встановлення надбавки секретарю Курахівської міської ради ОСОБА_2

5. Апеляційний суд, скасовуючи рішення суду першої інстанції, зазначив, що оскільки спірне рішення 92-ої чергової сесії Курахівської міської ради VI скликання від 17.06.2015 року «Про преміювання та встановлення надбавки посадовим особам Курахівської міської ради» в частині преміювання та встановлення надбавки секретарю Курахівської міської ради ОСОБА_2 прийнято внаслідок вчинення секретарем Курахівської міської ради ОСОБА_2 корупційного адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.172-7 КУпАП у зв'язку з невиконання останньою покладеного на неї статтею 28 Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції» зобов'язання щодо врегулювання конфлікту інтересів під час прийняття оспорюваного рішення, що встановлено постановою Мар'їнського районного суду Донецької області від 26 січня 2017 року у справі № 237/142/17, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про визнання незаконним та скасування рішення 92-ої чергової сесії Курахівської міської ради VI скликання від 17.06.2015 року «Про преміювання та встановлення надбавки посадовим особам Курахівської міської ради» в частині преміювання та встановлення надбавки секретарю Курахівської міської ради ОСОБА_2 є обґрунтованими та підлягають задоволенню. Крім того, суд апеляційної інстанції зазначив, що суд першої інстанції дійшов до хибного висновку про те, що порушення норм вищевказаного Закону України при прийнятті рішення органом місцевого самоврядування не є безумовною підставою для визнання незаконним такого рішення та для автоматичного його скасування, а підлягає відповідній оцінці зі сторони суду з посиланням на рішення Конституційного Суду України від 16.04.2009р. у справі №1-9/2009, оскільки зазначений висновок Конституційного Суду України щодо ненормативних правових актів органу місцевого самоврядування стосується неможливості їх скасування чи зміни органом місцевого самоврядування, а не судом.

Короткий зміст вимог касаційної скарги та відзиву (заперечень)

6. Курахівська міська рада (далі - скаржник) у лютому 2018 року звернулася до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою на постанову Донецького апеляційного адміністративного суду від 24 січня 2018 року.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст