Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 28.01.2018 року у справі №813/6512/15

Ухвала КАС ВП від 28.01.2018 року у справі №813/6512/15

29.05.2020
Автор:
Переглядів : 170

ПОСТАНОВА

Іменем України

21 березня 2018 року

Київ

справа №813/6512/15

провадження №К/9901/7804/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Смоковича М. І.,

суддів: Білоуса О. В., Стрелець Т. Г.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні у касаційній інстанції адміністративну справу № 813/6512/15

за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області та Жовківського районного відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області про визнання протиправним та скасування наказу, поновлення на роботі, зобов'язання нарахувати та виплатити грошове забезпечення, провадження по якій відкрито

за касаційною скаргою Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 16 червня 2016 року, прийняту у складі головуючого судді Мартинюка В. Я., та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 28 вересня 2016 року, постановлену у складі колегії суддів: головуючого - Іщук Л. П., суддів: Дяковича В. П., Онишкевича Т. В.,

в с т а н о в и в :

У грудні 2015 року ОСОБА_1 звернулась до суду з адміністративним позовом до Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області (далі - ГУМВС України у Львівській області) та Жовківського районного відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області (далі - Жовківський райвідділ), в якому, з урахуванням уточнених позовних вимог, просила:

визнати протиправним та скасувати наказ від 06 листопада 2015 року № 848 о/с "По особовому складу" в частині звільнення ОСОБА_1 з органів внутрішніх справ на підставі пункту 64 "г" Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів УРСР від 29 липня 1991 року № 114, через скорочення штатів;

поновити позивача на посаді слідчого слідчого відділення Жовківського райвідділу з 06 листопада 2015 року;

зобов'язати нарахувати та виплатити грошове забезпечення з 27 грудня 2015 року по день вступу постанови суду в законну силу відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 2015 року № 100.

В мотивування позову зазначає, що з червня 1999 року вона проходила службу в органах внутрішніх справ на посадах середнього та старшого начальницького складу, а у вересні 2011 року призначена на посаду слідчого слідчого відділення Жовківського райвідділу, маючи спеціальне звання майора міліції.

Однак, 06 листопада 2015 року ГУМВС України у Львівській області видано наказ № 848 о/с, яким ОСОБА_1 звільнено з 06 листопада 2015 року з органів внутрішніх справ у запас Збройних Сил України за пунктом 64 "г" Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів УРСР від 29 липня 1991 року № 114, через скорочення штатів.

Позивач вказує, що ГУМВС України у Львівській області, звільняючи за скороченням штатів, не вчинено заходів для забезпечення працевлаштування на службі в органах внутрішніх справ України при скороченні штатів, яке відбулось внаслідок ліквідації одного органу внутрішніх справ та створення іншого органу, не з'ясував намір позивача подальшого проходження служби в органах внутрішніх справ та не було запропоновано, а ні аналогічну посаду, а ні нижчу, ніж ту, на якій вона проходила службу.

Крім того, позивач зазначає, що ГУМВС України у Львівській області порушено вимоги частини третьої статті 184 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України), оскільки ОСОБА_1 на момент звільнення перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, про що відповідач був обізнаний.

Вважаючи дії ГУМВС України у Львівській області незаконними, ОСОБА_1 з метою захисту своїх прав звернулась до суду з вимогою про скасування наказу щодо її звільнення.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 16 червня 2016 року, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 28 вересня 2016 року, позовні вимоги задоволено частково.

Визнано протиправним та скасовано наказ ГУМВС України у Львівській області від 06 листопада 2015 року № 848 о/с в частині звільнення ОСОБА_1, майора міліції з органів внутрішніх справ на підставі пункту 64 "г" Положення про проходження рядовим та начальницьким складом органів внутрішніх справ.

Поновлено ОСОБА_1 на посаді слідчого слідчого відділення Жовківського районного відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області з 07 листопада 2015 року.

В решті позову - відмовлено.

Статтею 327 Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", що набув чинності 15 грудня 2017 року (далі - КАС України), обумовлено, що судом касаційної інстанції в адміністративних справах є Верховний Суд.

За правилами частини третьої статті 3 КАС України провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до підпункту 4 пункту 1 розділу VII «Перехідні положення» КАС України касаційні скарги (подання) на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У касаційній скарзі ГУМВС України у Львівській області, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить скасувати їх рішення та ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні позову.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст