Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 18.02.2019 року у справі №670/499/16-а

Ухвала КАС ВП від 18.02.2019 року у справі №670/499/16-а

08.08.2020
Автор:
Переглядів : 139

ПОСТАНОВА

Іменем України

21 лютого 2019 року

Київ

справа №670/499/16-а

адміністративне провадження №К/9901/14929/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Берназюка Я.О., судді Гриціва М.І., судді Коваленко Н.В., розглянувши в письмовому провадженні у касаційному порядку адміністративну справу № 670/499/16-а

за позовом ОСОБА_3

до Нетечинецької сільської ради Віньковецького району Хмельницької області

про порушення конституційних прав та відшкодування моральної шкоди,

за касаційною скаргою ОСОБА_3

на постанову Віньковецького районного суду Хмельницької області від 04 серпня 2016 року (у складі головуючого судді Потапова О.О.) та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 20 вересня 2016 року (у складі колегії: головуючого судді Залімського І.Г., суддів Смілянця Е.С., Сушка О.О.),

В С Т А Н О В И В :

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

ОСОБА_3 (далі - ОСОБА_3, позивач) звернулась із адміністративним позовом до Нетечинецької сільської ради Віньковецького району Хмельницької області (далі також - відповідач) про порушення конституційних прав та відшкодування моральної шкоди, у якому просила суд скасувати рішення сесії сільської ради с. Нетечинці № ХХІ від 30 червня 2016 року та зобов`язати Нетечинецьку сільську раду передати в користування земельну ділянку, на якій знаходиться майновий пай. Також просила стягнути з відповідача на її користь за перевищення повноважень нанесену моральну шкоду у розмірі 5 000 гривень.

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_3 зазначає, що Нетечинецькою сільською радою при виконанні рішення Віньковецкого районного суду від 17 червня 2016 року вже вчетверте відмовлено їй у наданні земельної ділянки в користування, яка знаходиться під її майновим паєм. Своїм незаконним рішенням сільська рада наносить їй моральну шкоду, примушуючи втрачати спокій, гроші та час. Приймаючи рішення, сільська рада не повідомила її про розгляд поданої нею заяви і рішення прийняла без її участі, чим порушила вимоги частини дев'ятої статті 46 закону України «Про місцеве самоврядування» та регламент сільради. Рішенням сесії відмовлено у передачі їй земельної ділянки, яка знаходиться під її майновим паєм (асфальтною площадкою ) в с. Нетечинці в користування. Моральна шкода їй полягає в тому, що вона у четвертий раз звертається до суду, витрачає свій час, кошти, можливість користуватись ділянкою землі, що порушує її честь, гідність, ділову репутацію.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Постановою Віньковецького районного суду Хмельницької області від 04 серпня 2016 року, залишеною без змін ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 20 вересня 2016 року, у задоволенні позову відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, погодився із доводами відповідача щодо правомірності оскаржуваної відмови. Крім того, зважаючи на відсутність в діях і рішенням відповідача ознак протиправності, відмовив у задоволенні позовних вимог в частині зобов'язання відповідача вчинити дії та стягнення з відповідача моральної шкоди.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права, позивач звернулася із касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України, в якій просить скасувати рішення судів попередніх інстанцій і прийняти нове рішення, яким задовольнити позов у повному обсязі.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ ТА КЛОПОТАННЯ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Касаційна скарга надійшла до суду 04 листопада 2016 року.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 07 листопада 2016 року відкрито касаційне провадження у справі № 670/499/16-а, витребувано адміністративну справу та запропоновано сторонам надати заперечення на касаційну скаргу, однак розгляд справи цим судом не був закінчений.

У зв'язку із початком роботи Верховного Суду, на виконання підпункту 4 пункту 1 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції, чинній з 15 грудня 2017 року, далі - КАС України) матеріали цієї справи передано до Верховного Суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02 лютого 2018 року для розгляду цієї справи визначено новий склад колегії суддів: суддя-доповідач Берназюк Я.О., судді Гриців М.І. та Коваленко Н.В.

Верховний Суд ухвалою від 13 лютого 2019 року прийняв до провадження адміністративну справу № 670/499/16-а та призначив її до розгляду ухвалою від 20 лютого 2019 року в порядку письмового провадження за наявними матеріалами без повідомлення та виклику учасників справи колегією у складі трьох суддів на 21 лютого 2019 року.

Одночасно з касаційною скаргою було заявлено клопотання про розгляд справи в судовому засіданні, в задоволенні якого було відмовлено ухвалою Верховного Суду від 20 лютого 2019 року.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст