Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 15.07.2018 року у справі №817/69/18

Ухвала КАС ВП від 15.07.2018 року у справі №817/69/18

25.10.2020
Автор:
Переглядів : 130

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 травня 2020 року

Київ

справа №817/69/18

касаційне провадження №К/9901/55381/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Чиркіна С.М.,

суддів: Єзерова А.А., Шарапи В.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області на рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 15.03.2018 (головуючий суддя: Недашківська К.М.) та постанову Житомирського апеляційного адміністративного суду від 20.06.2018 (головуючий суддя: Кузьменко Л.В., судді: Іваненко Т.В., Франовська К.С.) у справі №817/69/18 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, треті особи: ОСОБА_2 , Фермерське господарство «Ровіна» про визнання протиправним рішення та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

У січні 2018 року ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 або позивач) звернувся до суду з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області (далі - ГУ Держгеокадастру у Рівненській області або відповідач), треті особи: ОСОБА_2 (далі - ОСОБА_2 ), Фермерське господарство «Ровіна» (далі - ФГ «Ровіна»), в якому просив:

визнати протиправним рішення відповідача щодо відмови у затвердженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 4,0020 га у власність для ведення фермерського господарства за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності на території Почапківської сільської ради Острозького району Рівненської області, викладеної у листі №Л-4673/0-6866/0/6-17 від 22.09.2017;

зобов`язати відповідача затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 4,0020 га у власність ОСОБА_1 для ведення фермерського господарства за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності на території Почапківської сільської ради Острозького району Рівненської області, кадастровий номер 5624286900:03:002:0076.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ним в установленому законом порядку виготовлено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення фермерського господарства за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності, які перебувають у постійному користуванні ФГ «Ровіна», на території Почапківської сільської ради Острозького району Рівненської області» кадастровий номер 5624286900:03:002:0076, проте відповідач відмовив у його затвердженні з підстав не передбачених земельним законодавством.

Рішенням Рівненського окружного адміністративного суду від 15.03.2018, залишеним без змін постановою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 20.06.2018, адміністративний позов задоволено.

Ухвалюючи таке рішення, суд першої інстанції, з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що позивач, як член ФГ «Ровіна», набув право на одержання безоплатно у власність земельної ділянки у розмірі земельної частки (паю) за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності, яка перебуває у постійному користуванні голови ФГ «Ровіна» ОСОБА_2., на території Почапківської сільської ради Острозького району Рівненської області. Суди попередніх інстанцій відзначили, що відмова у затвердженні проекту землеустрою можлива лише у випадку, якщо такий не погоджений в порядку статті 186-1 ЗК України. Жодних інших правових підстав для відмови у затвердженні проекту землеустрою після його погодження в порядку статті 186-1 ЗК України, норми статті 118 ЗК України не містять. Відтак, з огляду на те, що відповідач відмовив у затвердженні проекту землеустрою з інших на те підстав, адміністративний позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, відповідач подав касаційну скаргу, у якій з посиланням на порушення судами норм матеріального та процесуального права просить суд скасувати зазначені судові рішення та ухвалити нове про відмову у задоволенні позову. Касаційна скарга обґрунтована тим, що судами попередніх інстанцій неповно з`ясовані обставини справи, що призвело до неправильного вирішення спору по суті. Скаржник зазначає, що суб`єктивне право на земельну ділянку виникає і реалізується на підставах і в порядку, визначених Конституцією України, Кодексом та іншими законами України, що регулюють земельні відносини. Земельний кодекс України (далі - ЗК України) встановлює підстави набуття право на землю шляхом передачі земельних ділянок у власність або у користування фізичним чи юридичним особам. Скаржник стверджує, що бажана земельна ділянка не перебуває у власності чи в оренді ФГ «Ровіна», а отже не може вважатися землею фермерського господарства, відтак не підлягає передачі її у приватну власність членам такого господарства на підставі статті 31 ЗК України.

Ухвалою Верховного Суду від 01.08.2018 відкрито касаційне провадження у справі.

В порядку статті 31 КАС України за результатами повторного автоматизованого розподілу від 19.06.2019 визначений новий склад суду.

На адресу суду касаційної інстанцій від позивача та ФГ «Ровіна» надійшли письмові відзиви на касаційну скаргу, у яких останні з посиланням на законність та обґрунтованість рішень судів попередніх інстанцій просили суд залишити касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані судові рішення без змін.

Ухвалою Верховного Суду від 18.05.2020 справу прийнято до провадження та призначено її до розгляду в порядку письмового провадження відповідно до вимог статті 345 КАС України.

Верховний Суд переглянув оскаржувані судові рішення у межах доводів касаційної скарги, з урахуванням вимог статті 341 КАС України з`ясував повноту фактичних обставин справи, встановлених судами, перевірив правильність застосування норм матеріального і процесуального права та дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Судами попередніх інстанцій у межах спірних правовідносин встановлено, що позивач звернувся до ГУ Держгеокадастру у Рівненській області із заявою від 25.08.2016 про надання йому дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення фермерського господарства за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності на території Почапківської сільської ради Острозького району Рівненської області.

27.09.2016 ГУ Держгеокадастру у Рівненській області прийнято наказ №17-4005/16-16-СГ, яким надано позивачу дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення фермерського господарства у розмірі земельної частки (паю) прощею 3,67 умовних кадастрових гектара, за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності, які перебувають у постійному користуванні голови ФГ «Ровіна» гр. ОСОБА_2 , на території Почапківської сільської ради Острозького району Рівненської області, а також вирішено погодити та затвердити відповідно до вимог чинного законодавства розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки; Управлінню Держгеокадастру в Острозькому районі Рівненської області при надходженні проекту землеустрою забезпечити в установленому законодавством порядку реєстрацію земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.

На замовлення позивача Товариством з обмеженою відповідальністю фірмою «ВЧ» було розроблено проект землеустрою щодо відведення бажаної земельної ділянки у власність для ведення фермерського господарства за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності на території Почапківської сільської ради Острозького району Рівненської області. Земельній ділянці присвоєно кадастровий номер 5624286900:03:002:0076.

Експертом державної експертизи Відділу Держгеокадастру у Полонському районі сформовано Висновок від 09.02.2017 про розгляд проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, яким проект землеустрою погоджено.

Першим заступником начальника Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області затверджено Висновок державної експертизи землевпорядної документації від 23.06.2017 №190, яким визначено, що проект землеустрою в цілому відповідає вимогам чинного законодавства України, встановленим нормам та правилам, оцінюється позитивно.

Листом від 22.09.2017 №4673/0-6866/0/6-17 ГУ Держгеокадастру у Рівненській області відмовило позивачу у затвердженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 4,0020 га у власність для ведення фермерського господарства за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності на території Почапківської сільської ради Острозького району Рівненської області, з підстав, що згідно з поданими документами земельна ділянка площею 45,0000 га перебуває в постійному користуванні ОСОБА_2 (державний акт на право постійного користування землею серії РВ №00154, довідка Управління Держгеокадастру у Острозькому районі про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями №БП-13/0-12/0/6-16 від 23.08.2016).

Вважаючи свої права та інтереси порушеними, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст