Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 22.02.2018 року у справі №816/591/16

Ухвала КАС ВП від 22.02.2018 року у справі №816/591/16

28.05.2020
Автор:
Переглядів : 132

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 лютого 2018 року

Київ

справа №816/591/16

адміністративне провадження №К/9901/23143/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Гончарової І.А.,

суддів - Олендера І.Я., Ханової Р.Ф.,

здійснивши попередній розгляд касаційної скарги Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби

на постанову Полтавського окружного адміністративного суду від 11 листопада 2016 року (головуючий суддя - Бойко С.С.)

та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 11 січня 2017 року (колегія суддів: головуючий суддя - Калиновський В.А., судді - Бондар В.О., Кононенко З.О.)

у справі №816/591/16

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Євростандарт - Автогаз»

до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби

про визнання протиправним та скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2016 року позивач звернувся в Полтавський окружний адміністративний суд з позовом до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби про визнання протиправним та скасування рішення.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що ним у встановлений законом строк та в повному обсязі сплачено суму єдиного соціального внеску, при цьому невірне зазначення рахунку при його оплаті не призвело до ненадходження відповідної суми до бюджету та не вплинуло на виконання Товариством свого обов'язку щодо своєчасної сплати єдиного соціального внеску.

Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 11 листопада 2016 року, залишеною без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 11 січня 2017 року, позов задоволено: визнано протиправним та скасовано рішення Міжрегіонального головного управління ДФС - Центрального офісу з обслуговування великих платників від 14.04.2016 №0000304106; стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Офісу великих платників податків ДФС на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Євростандарт-Автогаз" судові витрати у розмірі 1 378, 00 грн.

Задовольняючи позовні вимоги суди першої та апеляційної інстанції зазначили, що позивачем своєчасно та в повній мірі виконано зобов'язання зі сплати єдиного соціального внеску за грудень 2015 року, що свідчить про протиправність оскаржуваного рішення відповідача.

Не погоджуючись з зазначеними рішеннями судів першої та апеляційної інстанції відповідач подав до Вищого адміністративного суду України касаційну скаргу, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права, просив їх скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити в повному обсязі.

В обґрунтування вимог касаційної скарги зазначає про порушення Товариством строків сплати сум єдиного внеску.

15 лютого 2018 року касаційну скаргу передано до Верховного Суду в порядку передбаченому Розділом VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції від 03.10.2017).

Пунктом 4 частини першої Розділу VІІ "Перехідні положення" КАС України (в редакції, що діє з 15 грудня 2017 року) передбачено, що касаційні скарги (подання) на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Як вірно встановлено судами попередніх інстанції та підтверджується матеріалами справи позивач є платником єдиного соціального внеску та у 2015 році перебував на обліку в Державній податковій інспекції у м. Полтаві.

Рішенням ДФС України від 08 грудня 2015 року №26220/6/99-99-20-04-02-15ВПП змінено основне місце обліку великого платника податків - ТОВ «Євростандарт - Автогаз», шляхом переведення його на облік до Міжрегіонального головного управління ДФС - ЦО з обслуговування великих платників (а.с. 13). Інформацію про прийняття цього рішення направлено на адресу ДПІ у м. Полтаві ГУ ДФС у Полтавській області та Міжрегіонального головного управління ДФС - ЦО з обслуговування великих платників для вжиття відповідних заходів. Докази направлення зазначеного рішення на адресу позивача в матеріалах справи відсутні.

Дата взяття на облік Товариства з обмеженою відповідальністю «Євростандарт - Автогаз» в Офісі великих платників податків Державної фіскальної служби - 01.01.2016 (а.с. 114).

13.01.2016 позивачем до контролюючого органу подано звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів за грудень 2015 року, в якому самостійно розраховано суму єдиного соціального внеску, що підлягає сплаті за звітний період у розмірі 77 498, 21 грн (а.с. 15-17).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст