Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 20.02.2018 року у справі №813/2617/15

Ухвала КАС ВП від 20.02.2018 року у справі №813/2617/15

28.05.2020
Автор:
Переглядів : 119

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 лютого 2018 року

Київ

справа №813/2617/15

адміністративне провадження №К/9901/8571/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Гончарової І.А., суддів - Олендера І.Я., Ханової Р.Ф.,

розглянувши у письмовому провадженні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Агроком Центр»

на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 23.06.2015 (головуючий суддя - Потабенко В.А.)

та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 08.10.2015 (головуючий суддя - Кухтей Р.В., судді - Яворський І.О., Нос С.П.) у справі 813/2617/15

за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Агроком Центр»

до Головного управління ДФС у Львівській області

про визнання недійсною податкової консультації, зобов'язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

21 травня 2015 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Агроком Центр» (далі - ТОВ «Агроком Центр») звернулося до суду з адміністративним позовом до Головного управління ДФС у Львівській області, в якому просило:

- визнати недійсною податкову консультацію Головного управління ДФС у Львівській області, що оформлена листом № 2023/10/1301-1-0607 від 10.04.2015;

- зобов'язати Головне управління ДФС у Львівській області, з урахуванням висновків суду по цій справі, надати ТОВ «Агроком Центр» податкову консультацію на запит № 06/03/15-1 від 06.03.2015.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що надана відповідачем податкова консультація не відповідає вимогам чинного податкового законодавства, а саме статтям 52, 53 Податкового кодексу України (далі - ПК України), тому підлягає скасуванню, у зв'язку з чим відповідач зобов'язаний надати нову податкову консультацію з урахуванням висновків суду.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 23.06.2015, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 08.10.2015 у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Рішення судів попередніх інстанцій обґрунтовані тим, що податкова консультація відповідає вимогам, встановленим Методичними рекомендаціями щодо надання органами ДПС України письмових додаткових консультацій, оскільки надана позивачу у письмовій формі, з посиланням на відповідні статті ПК України, логічно викладена та містить роз'яснення використаних у ній норм податкового законодавства.

Не погодившись з ухваленими у справі судовими рішеннями, ТОВ «Агроком Центр» подало касаційну скаргу, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права, просило скасувати рішення судів попередніх інстанцій та ухвалити нове рішення, яким адміністративний позов задовольнити. При цьому в обґрунтування касаційної скарги зазначено, що податкова консультація є актом індивідуальної дії, отримання якої породжує для платника податків певні юридичні наслідки, зокрема, є підставою для звільнення від відповідальності платника податків, який діяв у відповідності до наданих такою консультацією роз'яснень з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства.

Відповідач своїм правом надати відзив на касаційну скаргу не скористався, що не перешкоджає перегляду рішень судів попередніх інстанцій.

24.01.2018 справу, в порядку, передбаченому пунктом 4 частини 1 Розділу VІІ Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) (в редакції, що діє з 15.12.2017) передано до Верховного Суду.

Відповідно до п. 4 ч. 1 Розділу VII Перехідних положень КАС України касаційні скарги (подання) на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Касаційний розгляд справи проведено в порядку письмового провадження відповідно до пункту 2 частини першої статті 345 КАС України.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Судами попередніх інстанцій встановлено та матеріалами справи підтверджено, що ТОВ «Агроком Центр» звернулося до Головного управління у Львівській області з письмовим запитом №06/03/15-1 від 06.03.2015 про надання податкової консультації з питань: чи відповідатиме операція повернення нерухомості засновнику визначенню «поставка товарів» для цілей оподаткування на додану вартість та якщо вказана операція підлягає оподаткуванню податком на додану вартість, що є базою для нарахування податку на додану вартість.

За результатами розгляду вказаного запиту відповідачем надана консультація від 10.04.2015 №2023/10/1301-10-06-07, в якому зазначено, що операція із повернення нерухомості, яка була внесена до статутного фонду юридичної особи, є об'єктом оподаткування податком на додану вартість, незалежно чи включались підприємством суми податку на додану вартість до складу податкового кредиту при отриманні такого нерухомого майна. При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче їх собівартості, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Відмовляючи у задоволенні позову, суди попередніх інстанцій виходили з того, що податкова консультація як форма оприлюднення офіційного розуміння положень законодавства, що регулює податкові правовідносини, не породжує жодних юридичних наслідків, адже за своїм змістом не є рішенням суб'єкта владних повноважень, а також не є нормативно-правовими актом та не створює і не припиняє права чи обов'язку особи, а є лише допомогою контролюючого органу конкретному платнику податків щодо практичного використання конкретної норми закону. Жодних управлінських висновків податкова консультація не може містити, так само як і обов'язок вчиняти будь-які дії позивачу не приписує.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст