Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 15.05.2018 року у справі №822/2741/17

Ухвала КАС ВП від 15.05.2018 року у справі №822/2741/17

30.09.2020
Автор:
Переглядів : 261

ПОСТАНОВА

Іменем України

19 лютого 2020 року

Київ

справа №822/2741/17

адміністративне провадження №К/9901/49862/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Калашнікової О.В.,

суддів: Білак М.В., Єресько Л.О.,

розглянувши в письмовому провадженні у касаційній інстанції адміністративну справу №822/2741/17

за позовом ОСОБА_1 до Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова, третя особа - Західне територіальне управління внутрішнього аудиту, про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,

за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 08 грудня 2017 року (прийняту одноособово головуючим суддею Петричковичем А.І.), на постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2018 року (прийняту у складі колегії суддів: головуючого судді - Мельник-Томенко Ж.М., суддів: Сторчака В.Ю., Ватаманюка Р.В.)

УСТАНОВИВ:

І. Рух справи

1. У жовтні 2017 року ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернувся до суду з позовом до Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова (далі - відповідач), в якому просив:

- визнати протиправними дії Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова щодо нарахування та виплати грошової допомоги при звільненні, передбаченої статтею 15 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", без урахування щомісячної додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Збройних Сил України, передбаченої постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 року №889 "Питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців збройних сил, Державної прикордонної служби та внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ та осіб начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій" (далі - Постанова № 889);

- зобов`язати відповідача здійснити перерахунок грошової допомоги при звільненні з включенням до грошового забезпечення 60% щомісячної додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Збройних Сил України, передбаченої Постановою №889 з урахуванням виплаченої суми;

- зобов`язати Квартирно-експлуатаційний відділ м. Львова виплатити грошову допомогу при звільненні з включенням до грошового забезпечення 60% щомісячної грошової винагороди, яка встановлена військовослужбовцям Збройних Сил Постановою № 889 з урахуванням виплачених сум.

ІІ. ОБСТАВИНИ СПРАВИ

2. Відповідно до витягу з наказу Міністра оборони України (по особовому складу) №529 від 04 серпня 2017 року, полковника ОСОБА_1 , начальника відділу організації та забезпечення якості внутрішнього аудиту Західного територіального управління внутрішнього аудиту, звільнено у запас за пунктом "а" (у зв`язку із закінченням строку контракту), відповідно до частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу".

3. Згідно з витягом з наказу начальника Західного територіального управління внутрішнього аудиту (по стройовій частині) №158 від 07 вересня 2017 року, полковнику ОСОБА_1 вирішено виплатити одноразову грошову допомогу при звільненні відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 №393 за 34 календарних роки.

4. При нарахуванні грошової допомоги при звільненні були враховані наступні види грошового забезпечення: 1) посадовий оклад; 2) оклад за військовим званням; 3) відсоткова надбавка за вислугу років; 4) надбавка за виконання особливо важливих завдань; 5) надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці; 6) премія, що підтверджується довідкою Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львів №202 від 08 вересня 2017 року.

5. Щомісячна додаткова грошова винагорода, передбачена наказом Міністра оборони України від 24 жовтня 2016 року №550 до розрахунку грошової допомоги позивача при звільненні не включалась.

6. Наказом Міністра оборони України від 24 жовтня 2016 року № 550 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 листопада 2016 року за № 1470/29600) відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 року № 889 "Питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Служби зовнішньої розвідки та осіб начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій" та з метою визначення порядку та умов виплати військовослужбовцям щомісячної додаткової грошової винагороди затверджено Інструкцію про розміри і порядок виплати щомісячної додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Збройних Сил України.

7. Вважаючи не включення вказаної грошової винагороди до розрахунку неправомірним, позивач звернувся за захистом своїх прав до суду.

ІІІ. ОЦІНКА СУДІВ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

8. Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 08 грудня 2017 року, залишеною без змін постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2018 року, відмовлено в задоволенні позовних вимог.

9. Суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов висновку, винагорода, встановлена Постановою № 889, не входить до структури і складу грошового забезпечення військовослужбовців, з якого нараховується й виплачується одноразова грошова допомога при звільненні на підставі частини другої статті 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

IV. ДОВОДИ КАСАЦІЙНОЇ СКАРГИ ТА ВІДЗИВУ (ЗАПЕРЕЧЕНЬ)

10. Не погодившись із рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, позивач звернувся із касаційною скаргою до Верховного Суду, в якій просив скасувати оскаржувані судові рішення, прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст