Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КАС ВП від 24.02.2019 року у справі №816/615/15-а

Постанова КАС ВП від 24.02.2019 року у справі №816/615/15-а

08.08.2020
Автор:
Переглядів : 105

ПОСТАНОВА

Іменем України

19 лютого 2019 року

Київ

справа № 816/615/15-а

провадження № К/9901/1468/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Коваленко Н.В.,

суддів: Берназюка Я.О.,

Гриціва М.І.,

при секретарі Буденку В.В.

за участю представника Міністерства внутрішніх справ України - Отроди Т.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в касаційному порядку справу за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 до Міністерства внутрішніх справ України, управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області, третя особа - ОСОБА_8, законним представником якої є ОСОБА_13, про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов'язання вчинити дії, за касаційною скаргою ОСОБА_5 на постанову Полтавського окружного адміністративного суду у складі колегії суддів: Сич С.С., Костенко Г.В., Ясиновського І.Г. від 16 квітня 2015 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Бондара В.О., Кононенко З.О., Калитки О.М. від 3 червня 2015 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 звернулись до суду з позовом до Міністерства внутрішніх справ України, управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області, третя особа - ОСОБА_8, законним представником якої є ОСОБА_9, про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов'язання вчинити дії, в якому, з урахуванням уточнень, просили:

- визнання протиправними дій Міністерства внутрішніх справ України, які виразилися у прийнятті акта індивідуальної дії - рішення щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі працівника міліції одноособово ОСОБА_8;

- скасувати рішення Міністерства внутрішніх справ України щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі працівника міліції одноособово ОСОБА_8;

- зобов'язання Міністерства внутрішніх справ України прийняти рішення про призначення виплати ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 одноразової грошової допомоги у разі загибелі працівника міліції в розмірі 1/5 частки від загального розміру допомоги кожному позивачу, а саме по 121800,00 грн, та провести дану виплату в строки, визначені чинним законодавством України;

- зобов'язати управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області здійснити виплати ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 одноразової грошової допомоги у разі загибелі працівника міліції в розмірі 1/5 частки від загального розміру допомоги кожному позивачу, а саме по 121800,00 грн, та провести дану виплату в строки, визначені чинним законодавством України.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 16 квітня 2015 року, залишеною без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 3 червня 2015 року, у задоволенні позовних вимог ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 було відмовлено.

5. Відмовляючи у задоволенні позовних вимог суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті) працівника міліції, який перебував на службі в органах внутрішніх справ, під час виконання ним службових обов'язків по охороні громадського порядку та боротьбі із злочинністю, виплачується сім'ї загиблого (померлого), а в разі її відсутності, його батькам та утриманцям. Оскільки дитина ОСОБА_9 - донька ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, народжена від шлюбу з ОСОБА_9, незалежно від місця свого проживання, належить до сім'ї свого батька ОСОБА_9, одноразова грошова допомога повинна виплачуватися донці загиблого працівника міліції ОСОБА_8

Позивачами не надано до суду належних та допустимих доказів того, що позивачі спільно проживали із загиблим ОСОБА_9 та були пов'язані із загиблим спільним побутом. Та обставина, що позивач був зареєстрований за однією адресою з адресою реєстрації позивачів не є беззаперечним доказом того, що ОСОБА_9 проживав за адресою фактичної реєстрації разом зі всіма позивачами та вів з ними спільне господарство.

Доказів звернення ОСОБА_7 та ОСОБА_6 до відповідачів із заявами та відповідними пакетами документів для виплати грошової допомоги у порядку, передбаченому Порядком та умовами виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності працівника міліції, податкової міліції, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 року № 707, суду не було надано.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

6. Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, ОСОБА_5 звернулась із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Полтавського окружного адміністративного суду від 16 квітня 2015 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 3 червня 2015 року та ухвалити нову постанову, якою задовольнити їхні позовні вимоги.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

7. Судами попередніх інстанцій встановлено, що ОСОБА_9 помер ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст