Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 04.09.2018 року у справі №522/535/17

Ухвала КАС ВП від 04.09.2018 року у справі №522/535/17

06.06.2020
Автор:
Переглядів : 110

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 вересня 2018 року

Київ

справа №522/535/17

адміністративне провадження №К/9901/964/18 К/9901/969/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Бучик А.Ю.,

суддів: Гімона М.М., Мороз Л.Л.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 на постанову Одеського апеляційного адміністративного суду в складі колегії суддів: Лук'янчук О.В., Градовського Ю.М., Кравченка К.В. від 11.10.2017 та касаційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області на постанову Приморського районного суду м.Одеси в складі судді Загороднюка В.І. від 09.08.2017 та постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 11.10.2017 у справі №522/535/17 за позовом ОСОБА_3 до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про зобов'язання поновити виплату пенсії за вислугу років,

УСТАНОВИВ:

В січні 2017 року представник позивача звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області поновити ОСОБА_3 виплату пенсії за вислугу років з 07 жовтня 2009 року з її одночасним перерахунком, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб, з проведенням індексації і компенсацією втрати доходів».

Постановою Приморського районного суду м. Одеси від 09 серпня 2017 року позовні вимоги ОСОБА_3 до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про зобов'язання поновити виплату пенсії за вислугу років - задоволено частково.

Зобов'язано Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області поновити ОСОБА_3 виплату пенсії за вислугу років з 12.07.2016 року з її одночасним перерахунком, відповідно до норм Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб, з проведенням індексації і компенсацією втрати доходів».

В задоволенні решти позову відмовлено.

Постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 11 жовтня 2017 року постанову Приморського районного суду м. Одеси від 09 серпня 2017 року скасовано.

Прийнято нову постанову, якою адміністративний позов ОСОБА_3 до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про зобов'язання поновити виплату пенсії за вислугу років - задоволено частково.

Зобов'язано Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області поновити ОСОБА_3 виплату пенсії за вислугу років, починаючи з 12 липня 2016 року.

В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

У касаційній скарзі відповідач, посилаючись на порушення судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати вказані судові рішення та прийняти нове, яким відмовити в задоволенні позову. Касаційна скарга обґрунтована тим, що відсутні підстави для відновлення виплати пенсії позивачу, яка виїхала за кордон на постійне місце проживання. Крім того зазначає, що заява про поновлення пенсії має подаватися особисто.

Представник позивача в касаційній скарзі просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції та ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Заслухавши суддю - доповідача, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга відповідача не підлягає задоволенню, а скарга представника позивача частковому задоволенню з наступних підстав.

Судами встановлено, що ОСОБА_3 призначено пенсію за вислугу років з 13.07.1990 року.

19.04.1993 року позивач виїхав з України на постійне проживання до Ізраїлю. Починаючи з 1993 року пенсія позивачу не виплачується.

11.08.2016 року представник позивача подала до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області заяву про поновлення пенсії ОСОБА_3

Листом № 10460/02 від 18.08.2016 року відповідач відмовив позивачу у поновленні пенсії на тій підставі, що документи про поновлення пенсії не подані особисто позивачем, крім того пенсія не може бути поновлена з огляду на відсутність угоди про пенсійне забезпечення між Україною та Ізраїлем.

Задовольняючи позов частково суд першої інстанції виходив з того, що позивач має право на поновлення виплати позивачу спірної пенсії, але з урахуванням строку звернення позивача до суду - 12 січня 2017 року, та приписів ст. 99, 100 КАС України.

Скасовуючи в частині рішення суду першої інстанції, апеляційний суд виходив з того, що в діях відповідача щодо відмови у перерахунку пенсії згідно Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб, з проведенням індексації і компенсацією втрати доходів», оскільки з заявою про її перерахунок позивач не звертався, а відповідачем відмовлено лише у поновленні виплати пенсії.

Колегія суддів, дослідивши спірні правовідносини, зазначає наступне.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 49 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-ІV від 09 липня 2003 року виплата пенсії за рішенням територіальних органів ПФУ або за рішенням суду припиняється на весь час проживання за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст