Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 16.07.2019 року у справі №802/274/16-а

Ухвала КАС ВП від 16.07.2019 року у справі №802/274/16-а

28.08.2020
Автор:
Переглядів : 505

ПОСТАНОВА

Іменем України

17 липня 2019 року

Київ

справа № 802/274/16-а

провадження № К/9901/6390/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Берназюка Я.О., Желєзного І.В., розглянувши у письмовому провадженні в касаційному порядку справу за позовом ОСОБА_1 до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Радикал Банк» Савельєвої Анни Миколаївни про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії, за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Кузьмишина В.М., Боровицького О.А., Сушка О.О. від 11 серпня 2016 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Радикал Банк» Савельєвої А.М. про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії, в якому просив:

- визнати протиправними дії уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Радикал Банк» Савельєвої А.М. щодо визнання нікчемним правочину, укладеного між ПАТ «Радикал Банк» та ОСОБА_1 , який полягав у вчиненні трансакції банку щодо перерахування на користь останньої грошової суми з призначенням платежу «Внесення коштів на депозитний рахунок за договором № 18-23030 від 9 липня 2015 року» на суму 198400,00 грн, дата вчинення трансакції 9 липня 2015 року, час вчинення трансакції 15:51;

- визнати протиправною бездіяльність уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Радикал Банк» Савельєвої А.М. щодо невключення ОСОБА_1 до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, із визначенням сум, що підлягають відшкодуванню за договором банківського вкладу від 9 липня 2015 року № 18-23030, укладеного між ПАТ «Радикал Банк» та ОСОБА_1 ;

- зобов`язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Радикал Банк» Савельєву А.М. подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб додаткову інформацію стосовно збільшення кількості вкладів за рахунок ОСОБА_1 , якому необхідно здійснити виплату відшкодування коштів за вкладами ПАТ «Радикал Банк» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 21 квітня 2016 року позовні вимоги ОСОБА_1 було задоволено частково.

Визнано протиправними дії уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Радикал банк» Савельєвої А.М. щодо визнання нікчемним правочину, вчиненого між ПАТ «Радикал Банк» та ОСОБА_1 , а саме транзакція ПАТ «Радикал Банк» щодо перерахування на користь ОСОБА_1 грошової суми з призначенням платежу «Внесення коштів на депозитний рахунок за договором № 18-23030 від 9 липня 2015 року» на суму 198400,00 грн, дата вчинення трансакції 9 липня 2015 року, час вчинення трансакції 15:51.

Зобов`язано уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Радикал Банк» Савельєву А.М. подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб додаткову інформацію стосовно збільшення кількості вкладів за рахунок ОСОБА_1 , якому необхідно здійснити виплату відшкодування коштів за вкладами ПАТ «Радикал Банк» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

3. Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції, виходив з того, що відповідачем не надано доказів наявності підстав, які наведені у статтях 37, 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» для визнання нікчемним правочину укладено між позивачем та ПАТ «Радикал Банк». Відповідачем безпідставно не включено позивача до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ «Радикал Банк» за рахунок Фонду, отже наявні підстави для зобов`язання Уповноваженої особи Фонду подати до Фонду додаткову інформацію щодо позивача, як вкладника, який має право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ «Радикал Банк» за рахунок Фонду у розмірі 198400,00 грн.

4. Постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 11 серпня 2016 року апеляційну скаргу уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Радикал Банк» Савельєвої А.М. було задоволено.

Постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 21 квітня 2016 року скасовано та ухвалено нову постанову, якою у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

5. Відмовляючи у задоволенні позовних вимог суд апеляційної інстанції виходив з того, що обставини свідчать про те, що вказана операція призвела до того, що позивачу була надана перевага перед іншими кредиторами банку, яка полягає в наданні можливості отримати відшкодування в розмірі до 200000 гривень, за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, замість відшкодування за рахунок реалізації майна банку в порядку черговості, відповідно до статті 52 Закону. Відповідачем надано докази, які свідчать про те, що банк уклав правочин (договір №18-23030 від 9 липня 2015 року), умови якого передбачають платіж чи передачу іншого майна з метою надання окремим кредиторам переваг (пільг), прямо невстановлених для них законодавством чи внутрішніми документами банку.

Виявлення нікчемного правочину унеможливлює включення ОСОБА_1 до загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а тому позовні вимоги в частині визнання протиправними дій та протиправною бездіяльність відповідача не підлягають задоволенню.

Оскільки позивача правомірно не було включено до переліку вкладників ПАТ «Радикал Банк», які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, то позовні вимоги щодо зобов`язання відповідача подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб додаткову інформацію стосовно збільшення кількості вкладників за рахунок ОСОБА_1 , якому необхідно здійснити виплати відшкодування коштів за вкладами в ПАТ «Радикал Банк» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, також задоволенню не підлягають.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

6. Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, ОСОБА_1 звернувся із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 11 серпня 2016 року та залишити в силі постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 21 квітня 2016 року.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

7. Судами попередніх інстанцій встановлено, що 9 липня 2015 року між ОСОБА_1 та ПАТ «Радикал Банк» укладено договір строкового банківського вкладу № 18-23030 у сумі вкладу 198400,00 грн. Кошти розміщені на рахунок позивача № НОМЕР_1 в результаті трансакції, із призначенням платежу «Внесення коштів на власний рахунок».

Відповідно до додаткової угоди № 1 від 9 липня 2015 року до договору банківського вкладу (депозиту) № 18-23032 від 9 липня 2015 року, вкладник підтверджує ознайомлення з умовами гарантування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування коштів за договором протягом дії тимчасової адміністрації, після прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст