Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КАС ВП від 15.08.2019 року у справі №1340/4630/18

Постанова КАС ВП від 15.08.2019 року у справі №1340/4630/18

01.09.2020
Автор:
Переглядів : 105

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 серпня 2019 року

Київ

справа №1340/4630/18

адміністративні провадження №К/9901/16194/19; К/9901/16864/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Білак М.В.,

суддів Губської О.А., Калашнікової О.В.,

розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу

за касаційною скаргою Громадської організації «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір - Право народу»

на постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 травня 2019 року (колегія суддів у складі головуючого судді Улицького В.З., суддів Кузьмича С.М., Довгої О.І.)

та касаційною скаргою Львівської обласної ради

на рішення Львівського окружного адміністративного суду від 16 січня 2019 року (у складі головуючого судді Гавдика З.В.)

та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 травня 2019 року (колегія суддів у складі головуючого судді Улицького В.З., суддів Кузьмича С.М., Довгої О.І.)

у справі №1340/4630/18

за позовом Громадської організації «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір - Право народу», ОСОБА_7 , ОСОБА_3 ,

до Львівської обласної ради,

третя особа: Львівська обласна державна адміністрація,

про визнання протиправним та нечинним рішення.

I. ПРОЦЕДУРА

1. Громадська організація «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір - Право народу» (далі - ГО), ОСОБА_7 та ОСОБА_3 звернулись до суду з позовом до Львівської обласної ради, в якому просили суд визнати протиправним та нечинним Рішення Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року за №745 «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області».

2. Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 16 січня 2019 року позов задоволено, визнано протиправним та нечинним Рішення Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року за №745.

3. Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 травня 2019 року рішення суду першої інстанції в частині задоволення позову Громадської організації «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір - Право народу» скасовано та відмовлено в цій частині; в іншій частині рішення Львівського окружного адміністративного суду від 16 січня 2019 року залишено без змін.

4. У поданій касаційній скарзі ГО із посиланням на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, просила скасувати оскаржуване судове рішення суду апеляційної інстанції в частині відмови в задоволенні позовних вимог ГО та залишити в силі постанову суду першої інстанції у відповідній частині.

5. У поданій касаційній скарзі Львівська обласна рада із посиланням на порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, просила скасувати оскаржувані судові рішення в частині задоволених позовних вимог, ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовів.

II. ОБСТАВИНИ СПРАВИ

6. Судами попередніх інстанцій встановлено та матеріалами справи підтверджено, що 18 вересня 2018 року Львівська обласна рада на XVII сесії VII скликання прийняла Рішення за №745 «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області».

7. Цим рішенням вирішено: установити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Львівської області до моменту повного припинення окупації території України; доручити Львівській обласній державній адміністрації (О. Синютка) вжити заходів щодо створення міжвідомчої робочої групи (за участю громадськості, правоохоронних органів та районних державних адміністрацій) - з метою проведення систематичної роз`яснювальної роботи для фізичних та юридичних осіб про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області; рекомендувати органам місцевого самоврядування області ухвалити аналогічні рішення щодо встановлення на відповідній території мораторію на публічне використання російськомовного продукту в будь-яких формах до моменту повного припинення окупації території України; доручити виконавчому апаратові обласної ради (В. Харлов) напрацювати та подати на розгляд обласної ради звернення до Верховної Ради України щодо необхідності внесення змін до законодавчих актів України стосовно заборони публічного відтворення аудіовізуальних творів мовою держави-агресора; контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та засобів масової інформації (Ю. Візняк), з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, свободи слова та антикорупційної політики (А. Ковч) і з питань законності, правоохоронної діяльності, дотримання прав людини та військових проблем (М. Дзюдзь).

8. Крім того, із Статуту ГО судами встановлено, що ГО знаходиться в м. Києві та має відокремлений підрозділ №181284, який знаходиться в м. Львові. Офіційною мовою громадської організації є українська мова, а робочими є українська та російська.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст