Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КАС ВП від 14.02.2023 року у справі №0340/1401/18

Постанова КАС ВП від 14.02.2023 року у справі №0340/1401/18

14.02.2023
Автор:
Переглядів : 46

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2023 року

м. Київ

справа №0340/1401/18

адміністративне провадження № К/9901/8142/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Стрелець Т.Г.,

суддів: Стеценка С.Г., Тацій Л.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження у касаційній інстанції адміністративну справу 0340/1401/18

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Волинська нафтогазова компанія» до Сектору містобудування та архітектури Луцької районної державної адміністрації, Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання протиправними та скасування рішень, провадження у якій відкрито

за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Волинська нафтогазова компанія» на рішення Волинського окружного адміністративного суду від 01 листопада 2018 року (прийняте у складі головуючого - судді Андрусенко О.О.) та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 20 лютого 2019 року (ухвалену у складі колегії суддів: головуючого судді Бруновської Н.В., суддів: Затолочного В.С., Матковської З.М.)

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. У липні 2018 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Волинська нафтогазова компанія" (далі - ТОВ «Волинська нафтогазова компанія», позивач) звернулося до Волинського окружного адміністративного суду із позовом до Сектору містобудування та архітектури Луцької районної державної адміністрації (далі - Сектору містобудування та архітектури Луцької РДА, відповідач-1), Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області (далі - Управління ДАБІ у Волинській області, відповідач-2), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 ), ОСОБА_2 (далі - ОСОБА_2 ) в якому просило:

- визнати протиправними та скасувати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на «Нове будівництво багатоквартирного житлового будинку в с. Струмівка № 144 від 10 жовтня 2016 року, видані Сектору містобудування та архітектури Луцької РДА;

- визнати протиправними та скасувати реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт «Нове будівництво багатоквартирного житлового будинку в с.Струмівка» від 28 грудня 2016 року № ВЛ 083163630855.

2. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ТОВ «Волинська нафтогазова компанія» є власником газонаповнювальної компресорної станцій (далі - АГНКС) «Аветра», яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Біля вказаної АГНКС почалось будівництво багатоквартирного житлового будинку, яке здійснюється з порушеннями норм законодавства, оскільки будинок будується в санітарно-захисній зоні.

Позивач вважає видачу містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки площею 0,2833 га № 144 для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку та реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт «Нове будівництво багатоквартирного житлового будинку в с.Струмівка» від 28.12.2016 року № ВЛ 083163630855 незаконними, оскільки існує заборона будівництва в межах санітарно-захисної зони.

Короткий зміст рішень суду першої та апеляційної інстанцій

3. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 01 листопада 2018 року, яке залишене без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 20 лютого 2019 року, у задоволенні позову відмовлено.

4. Судові рішення мотивовані тим, що містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки видані на підставі поданого необхідного пакету документів та детального плану території, який затверджений рішенням Підгайцівської сільської ради від 01 липня 2016 року № 8/15. В зазначеному рішенні Підгайцівської сільської ради встановлені розміри, в тому числі санітарно-захисної зони. Наміри забудови вказаної земельної ділянки відповідали містобудівній документації на місцевому рівні (вищевказаному детальному плану).

Також судом апеляційної інстанції було зазначено, що позивач не є замовником будівництва, тому реєстрація декларації не порушує жодних його прав, інтересів та свобод.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

5. 22 березня 2019 року до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга ТзОВ «Волинська нафтогазова компанія».

У касаційній скарзі скаржник просить скасувати рішення Волинського окружного адміністративного суду від 01 листопада 2018 року та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 20 лютого 2019 року, прийняти нове судове рішення про задоволення позовних вимог.

Касаційна скарга обґрунтована тим, що оскаржувані рішення прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Позивач зазначає, що оскаржувані у цій справі рішення були видані попри заборону будівництва в межах санітарно-захисної зони, яка дорівнює 100 метрам, чим порушені норми санітарного та містобудівного законодавства. ТОВ «Волинська нафтогазова компанія» вважає, що зміна меж охоронної зони має здійснюватись на підставі проектно -технічної документації, яка мала бути погоджена з товариством.

6. Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22 березня 2019 року сформовано колегію суддів у складі: головуючого судді Гімон М.М., суддів Мороз Л.Л., Бучик А.Ю.

Ухвалою Верховного Суду від 29 березня 2019 року відкрито касаційне провадження за цією скаргою.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст