Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 03.02.2019 року у справі №815/954/18

Ухвала КАС ВП від 03.02.2019 року у справі №815/954/18

24.08.2020
Автор:
Переглядів : 520

ПОСТАНОВА

Іменем України

13 червня 2019 року

Київ

справа №815/954/18

адміністративне провадження №К/9901/3195/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Берназюка Я.О., судді Желєзного І.В., судді Коваленко Н.В., розглянувши в письмовому провадженні у касаційному порядку адміністративну справу №815/954/18

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтраста"

до Головного управління Держпраці в Одеській області

про скасування постанови,

за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Альтраста"

на постанову П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 грудня 2018 року (у складі колегії: головуючого судді Єщенка О.В., суддів Димерлія О.О. та Коваля М.П.),

В С Т А Н О В И В :

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

Товариство з обмеженою відповідальністю «Альтраста» (далі також - ТОВ «Альтраста", позивач) звернулось до суду першої інстанції з позовом до Головного управління Держпраці в Одеській області (далі також - відповідач), в якому просило скасувати постанову Головного управління Держпраці в Одеській області від 11 грудня 2017 року №58 про накладення штрафу в розмірі 192 000 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що висновки відповідача про порушення позивачем законодавства про працю, а саме статей 21, 24 КЗпП України в частині не укладення трудових договорів з найманими працівниками та повідомлення місцевого органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу, не відповідають дійсності та є необґрунтованими, постанова про накладення штрафу прийнята не у відповідності до чинного законодавства, що є безумовною підставою для її скасування.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 23 липня 2018 року адміністративний позов задоволено та скасовано постанову Головного управління Держпраці в Одеській області про накладення штрафу від 11 грудня 2017 року №58.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем не доведено, що між позивачем та працівниками мали місце трудові відносини, а відтак у межах спірних правовідносин позивачем не допущено порушення трудового законодавства, у зв`язку із чим оскаржувана постанова є неправомірною, що є безумовною підставою її скасування.

Постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 грудня 2018 року апеляційну скаргу Головного управління Держпраці в Одеській області задоволено частково. Рішення Одеського окружного адміністративного суду від 23 липня 2018 року скасовано. Ухвалено нове судове рішення, яким адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Альтраста» до Головного управління Держпраці в Одеській області про скасування постанови задоволено частково. Визнано протиправною та скасовано постанову Головного управління Держпраці в Одеській області від 11 грудня 2017 року №58 в частині накладення на Товариство з обмеженою відповідальністю «Альтраста» штрафу в розмірі 96 000 грн. В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Постановляючи зазначене рішення, суд апеляційної інстанції виходив з того, що, оскільки висновки контролюючого органу про порушення позивачем правил трудового законодавства знайшли своє підтвердження стосовно одного працівника, колегія суддів вважає обґрунтованою постанову відповідача в частині накладення штрафу у розмірі 96 000 грн., в іншій частині рішення суб`єкта владних повноважень підлягає скасуванню.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права, позивач звернувся із касаційною скаргою до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, в якій просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції і залишивши в силі рішення суду першої інстанції.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ ТА КЛОПОТАННЯ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Касаційна скарга надійшла до суду 28 січня 2019 року.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04 квітня 2019 року для розгляду цієї справи визначено склад колегії суддів, а саме: суддю-доповідача Берназюка Я.О., суддів Гриціва М.І. та Коваленко Н.В.

Ухвалою Верховного Суду від 09 квітня 2019 року відкрито касаційне провадження у справі №815/954/18, витребувано адміністративну справу та запропоновано сторонам надати відзив на касаційну скаргу.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12 червня 2019 року для розгляду цієї справи визначено склад колегії суддів, а саме: суддю-доповідача Берназюка Я.О., суддів Желєзного І.В. та Коваленко Н.В.

Ухвалою Верховного Суду від 12 червня 2019 року справу призначено до розгляду в порядку письмового провадження за наявними матеріалами без повідомлення та виклику учасників справи колегією у складі трьох суддів з 13 червня 2019 року.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст