Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 13.12.2018 року у справі №243/4547/17

Ухвала КАС ВП від 13.12.2018 року у справі №243/4547/17

10.06.2020
Автор:
Переглядів : 116

ПОСТАНОВА

Іменем України

12 грудня 2018 року

Київ

справа №243/4547/17

адміністративне провадження №К/9901/755/18, К/9901/827/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Берназюка Я.О., судді Гриціва М.І. та судді Коваленко Н.В., розглянувши в письмовому провадженні у касаційному порядку адміністративну справу за позовом ОСОБА_2 до Словянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області в особі Словянського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити дії за касаційними скаргами Словянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області та Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області в особі Словянського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області на постанову Слов'янського міськрайонного суду Донецької області (у складі головуючого судді Пронін С.Г.) від 25 вересня 2017 року та постанову Донецького апеляційного адміністративного суду (у складі головуючого судді Геращенка І.В., суддів Арабей Т.Г., Міронової Г.М.) від 16 листопада 2017 року,

ВСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У травні 2017 року ОСОБА_2 звернувся в Слов'янський районний суд Донецької області з адміністративним позовом до Словянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області в особі Словянського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про визнання дій протиправними, зобов'язання виплатити заборгованість зі сплати пенсії з квітня 2017 року по день ухвалення рішення у справі та поновити виплату пенсії, зобов'язання виплатити заборгованість зі сплати страхових виплат з жовтня 2016 року по день ухвалення рішення у справі та поновити такі виплати.

Позов обґрунтовано тим, що позивач є внутрішньо переміщеною особою, пенсіонером за віком на пільгових умовах, перебуває на обліку у Пенсійному органі. Проте з квітня 2017 року йому припинено виплату щомісячної пенсії. Крім того він перебуває на обліку у Фонді соціального страхування, як особа, яка отримує щомісячні страхові виплати. Проте, з жовтня 2016 року такі виплати припинені. Вважає дії відповідачів щодо припинення виплати належних йому щомісячних сум протиправними та такими, що не узгоджуються з положеннями діючого законодавства.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Постановою Слов'янського районного суду Донецької області від 25 вересня 2017 року позов задоволено. Визнано протиправними дії пенсійного органу щодо зупинення виплати позивачу пенсії з квітня 2017 року та зобов'язано його виплатити заборгованість із сплати пенсії з квітня 2017 року по день ухвалення рішення у справі, тобто по 24.07.2017, та поновити виплату пенсії. Визнано протиправними дії фонду соціального страхування щодо зупинення виплати позивачу щомісячних страхових виплат сум з жовтня 2016 року та зобов'язано його виплатити заборгованість зі сплати страхових виплат з жовтня 2016 року по день ухвалення рішення у справі, тобто по 25.09.2017 та поновити такі виплати. Постанову суду допущено до негайного виконання в частині присудження виплати пенсії та щомісячних страхових виплат у межах суми стягнення за один місяць.

Постанова суду першої інстанції мотивована тим, що діючим законодавством не передбачено такої підстави припинення виплати пенсії і щомісячної допомоги, як до з'ясування певних обставин, на що посилаються відповідачі, як на підставу правомірності своїх дії. Згідно з частиною другою статті 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність, не може бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Відповідачі, не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, оскаржили його в апеляційному порядку.

Постановою Донецького апеляційного адміністративного суду від 16 листопада 2017 року апеляційну скаргу відповідачів задоволено частково, постанову суду першої інстанції змінено, а саме в абзацах 4 та 5 резолютивної частини замість слів «з жовтня 2016 року» зазначено « 01 листопада 2016 року». У решті постанову суду першої інстанції залишено без змін.

Суд апеляційної інстанції, змінюючи рішення суду першої інстанції, погодився з висновками суду першої інстанції, доповнивши лише те, що згідно наявних у справі доказів, позивачу щомісячні страхові виплати з 01 грудня 2015 року по 31 жовтня 2016 року включно були сплачені фондом соціального страхування. Ці виплати були припинені лише з 01 листопада 2016 року, а не у жовтні 2016 року, як було визначено судом першої інстанції в оскаржуваній постанові.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

Відповідачі, не погоджуючись із постановами судів першої та апеляційної інстанцій, подали касаційну скаргу, у якій, посилаючись на незаконність та необґрунтованість судових рішень, просять їх скасувати та прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позову.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ ТА КЛОПОТАННЯ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Касаційна скарга подана відповідачем Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області в особі Словянського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області фондом соціального страхування 05 грудня 2017 року.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 06 грудня 2017 року відкрито касаційне провадження у справі 243/4547/17, витребувано адміністративну справу та запропоновано сторонам надати заперечення на касаційну скаргу, однак розгляд справи цим судом не був закінчений.

Згідно з пунктом 4 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України (далі за текстом - КАС України) касаційні скарги на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03 січня 2018 року для розгляду цієї справи визначено новий склад колегії суддів, а саме: судді-доповідача Берназюка Я.О., суддів Гриціва М.І. та Коваленко Н.В.

Верховний Суд ухвалою від 16 квітня 2018 року прийняв до провадження адміністративну справу № 43/4547/17 та призначив її до розгляду ухвалою від 10 грудня 2018 року в порядку письмового провадження за наявними матеріалами без повідомлення та виклику учасників справи колегією у складі трьох суддів на 11 грудня 2018 року.

Крім того, касаційна скарга також подана відповідачем Словянським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Донецької області у грудні 2017 року.

Згідно з пунктом 4 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України (далі за текстом - КАС України) касаційні скарги на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03 січня 2018 року для розгляду цієї справи визначено новий склад колегії суддів, а саме: судді-доповідача Берназюка Я.О., суддів Гриціва М.І. та Коваленко Н.В.

Ухвалою Верховного Суду від 11 січня 2018 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Словянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області, витребувано справу № 43/4547/17 з суду першої інстанції та встановлено строк для подання відзиву на касаційну скаргу, та призначив її до розгляду ухвалою від 10 грудня 2018 року в порядку письмового провадження за наявними матеріалами без повідомлення та виклику учасників справи колегією у складі трьох суддів на 11 грудня 2018 року.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст