Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 11.08.2020 року у справі №638/8440/16-а

Ухвала КАС ВП від 11.08.2020 року у справі №638/8440/16-а

04.11.2020
Автор:
Переглядів : 326

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2020 року

м. Київ

справа №638/8440/16-а

адміністративне провадження №К/9901/21376/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду (далі - Суд):

cудді-доповідача - Радишевської О.Р.,

суддів - Кашпур О.В., Уханенка С.А.

розглянув у попередньому судовому засіданні як суд касаційної інстанції адміністративну справу №638/8440/16-а

за позовом ОСОБА_1 до Харківської міської ради, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - Харківської міської територіальної виборчої комісії Харківської області - про визнання незаконним і скасування рішення, поновлення в статусі депутата місцевої ради, провадження в якій відкрито

за касаційною скаргою Харківської міської ради на постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 30 березня 2017 року, ухвалену у складі: головуючого судді Рєзнікової С.С., суддів Старостіна В.В., Старосуда М.І.,

УСТАНОВИВ:

І. Суть спору

1. ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 , позивач) звернувся до суду з позовом до Харківської міської ради, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Харківської міської територіальної виборчої комісії Харківської області - із вимогами:

1.1. визнати таким, що за змістом не відповідає вимогам чинного законодавства, Регламенту Харківської міської ради VII скликання, прийняте з перевищенням повноважень і компетенції міської ради і є незаконним повністю, рішення Харківської міської ради від 17 травня 2016 року № 236/16 «Про дострокове припинення повноважень депутата Харківської міської ради 7 скликання ОСОБА_1 »;

1.2. визнати протиправним рішення Харківської міської ради від 17 травня 2016 року №236/16 «Про дострокове припинення повноважень депутата Харківської міської ради 7 скликання ОСОБА_1 »;

1.3. скасувати або визнати нечинним із моменту його прийняття рішення Харківської міської ради від 17 травня 2016 року №236/16 «Про дострокове припинення повноважень депутата Харківської міської ради 7 скликання ОСОБА_1 »;

1.4. поновити ОСОБА_1 в його депутатських повноваженнях (депутат Харківської міської ради 7 скликання) із 17 травня 2016 року.

2. На обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що оскаржуваним рішенням відповідач достроково припинив його повноваження як депутата Харківської міської ради з підстав, передбачених пунктом 2 частини другої статті 5 Закону України «Про статус депутата місцевих рад», у зв`язку з особистою заявою про складення депутатських повноважень, хоча таких заяв він не робив.

ІІ. Установлені судами фактичні обставини справи

3. Як установлено судами попередніх інстанцій, за результатами місцевих виборів, що відбулися в листопаді 2015 року, позивача було обрано депутатом Харківської міської ради VII скликання.

4. Рішенням депутатської фракції «За Харків, за Відродження» Харківської міської ради VII скликання від 11 травня 2016 року позивача виключено зі складу депутатської фракції «За Харків, за Відродження» та запропоновано Харківському міському голові внести на розгляд Харківської міської ради питання про дострокове припинення повноважень ОСОБА_1 .

5. 17 травня 2016 року питання про дострокове припинення повноважень депутата Харківської міської ради ОСОБА_1 було розглянуто на спільному засіданні постійних комісій Харківської міської ради VII скликання та запропоновано відповідний проєкт рішення з цього питання для включення до проєкту денного позачергової сесії Харківської міської ради.

6. Рішенням Харківської міської ради VII скликання від 17 травня 2016 року №236/16 достроково припинено повноваження депутата Харківської міської ради VII скликання ОСОБА_1 .

7. Не погоджуючись із таким рішенням, позивач звернувся до суду.

ІІІ. Рішення судів першої та апеляційної інстанцій і мотиви їхнього ухвалення

8. Постановою Дзержинського районного суду міста Харкова від 26 грудня 2016 року у задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 відмовлено.

9. Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що з підстав, передбачених пунктом 2 частини другої статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», повноваження депутата місцевої ради можуть припинятися достроково за рішенням відповідної ради у зв`язку з особистою заявою депутата місцевої ради про складення ним депутатських повноважень.

10. Оцінивши надані сторонами докази, суд першої інстанції дійшов висновку, що в спірних правовідносинах позивач таку заяву зробив 11 травня 2016 року в усній формі під час засідання депутатської фракції «За Харків, за Відродження», на якому розглядалося питання про виключення його з указаної фракції.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст