Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 24.04.2019 року у справі №808/1985/18

Ухвала КАС ВП від 24.04.2019 року у справі №808/1985/18

23.08.2020
Автор:
Переглядів : 128

ПОСТАНОВА

Іменем України

Київ

11 червня 2019 року

справа №808/1985/18

адміністративне провадження №К/9901/11471/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Ханової Р.Ф.(суддя-доповідач),

суддів: Гончарової І.А., Олендера І.Я.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Український рітейл"

на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 30 листопада 2018 року у складі судді Конишевої О.В.,

та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 20 березня 2019 року у складі суддів Шлай А.В., Кругового О.О., Прокопчук Т.С.,

у справі №808/1985/18

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Український рітейл"

до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби

про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

У С Т А Н О В И В :

30 травня 2018 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Український рітейл" (далі - Товариство, платник податків, позивач у справі) звернулося до суду з позовом до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби (далі - податковий орган, відповідач у справі) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення податкового органу від 16 лютого 2018 року № 0000994708, яким позивачу збільшено грошове зобов`язання з податку на додану вартість на 1645888 грн за основним платежем та застосовані штрафні (фінансові) санкції у сумі 822944 грн, з мотивів безпідставності його прийняття.

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 30 листопада 2018 року, залишеним без змін постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 20 березня 2019 року, в задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Український рітейл" (69006, м. Запоріжжя, вул. Добролюбова, буд. 25, к. 207, код ЄДРПОУ 34604386) до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби (04119, м. Київ, вул. Дегтярівська, 11-Г,код ЄДРПОУ 39396146)- відмовлено в повному обсязі.

Ухвалюючи судові рішення суди попередніх інстанцій дійшли висновку про те, що із наданих скаржником документів неможливо встановити обставину оприбуткування товару на складі позивача, представник Товариства під час судового розгляду не зміг надати пояснення щодо руху товару по кожній видатковій накладній, отриманій від Товариства з обмеженою відповідальністю "Топус-1", відтак неможливість доведення позивачем того, що господарські операції позивача з його контрагентом спричинили реальні зміни майнового стану платника податків, зумовило висновок про безпідставність формування податкового кредиту та наявність підстав для прийняття податкового повідомлення - рішення.

23 квітня 2019 року Товариством подано касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України, в якій позивач, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення суду першої інстанції та постанову суду апеляційної інстанції та ухвалити нове судове рішення, яким позовну заяву Товариства задовольнити в повному обсязі.

В обґрунтування касаційної скарги позивач наводить докази здійснення господарських операцій за взаємовідносинами з Товариством з обмеженою відповідальністю «Топус-1», як наслідок цього правомірність формування ним податкового кредиту, що зумовлює протиправність прийняття податкового повідомлення - рішення податковим органом.

24 квітня 2019 року ухвалою Верховного Суду відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства та витребувана справа №808/1985/18 із Запорізького окружного адміністративного суду.

08 травня 2019 року справа №808/1985/18 надійшла до Верховного Суду.

16 травня 2019 року податковим органом поданий відзив до Верховного Суду на касаційну скаргу позивача, у якому позивач зазначає, що судами попередніх інстанцій за результатами дослідження письмових доказів з врахуванням протоколу допиту свідка отриманого в межах досудового розслідування встановлена відсутність будь - яких фінансово-господарських взаємовідносин Товариства з Товариством з обмеженою відповідальністю «Топус-1», просить касаційну скаргу залишити без задоволення, рішення суду першої інстанції та постанову суду апеляційної інстанції без змін.

Згідно з частиною третьою статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

На час звернення позивача із позовом до суду та впродовж усіх судових розглядів діяли положення Кодексу адміністративного судочинства України, в редакції з 15 грудня 2017 року.

Верховний Суд, переглянувши судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, не вбачає підстав для задоволення касаційної скарги.

Відповідно до частин першої, другої, третьої статті 242 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст