Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 09.08.2020 року у справі №148/347/17

Ухвала КАС ВП від 09.08.2020 року у справі №148/347/17

27.10.2020
Автор:
Переглядів : 292

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2020 року

м. Київ

справа №148/347/17

адміністративне провадження №К/9901/30434/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Стрелець Т.Г.,

суддів: Рибачука А.І., Стеценка С.Г.,

розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу №148/347/17

за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України у Тульчинському районі про зобов`язання вчинити дії, провадження по якій відкрито

за касаційною скаргою Тульчинського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області на постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 22 червня 2017 року (суд у складі колегії: головуючого судді - Смілянця Е. С., суддів: Залімського І. Г. Сушка О.О.)

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. У березні 2017 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Управління Пенсійного фонду України у Тульчинському районі Вінницької області, в якому просила:

1.1. визнати протиправними дії Управління Пенсійного фонду України у Тульчинському районі Вінницької області щодо відмови у перерахунку пенсії ОСОБА_1 ;

1.2. зобов`язати Управління Пенсійного фонду України у Тульчинському районі Вінницької області здійснити перерахунок пенсії ОСОБА_1 з врахуванням заробітної плати за 1999 рік відповідно до даних індивідуальних відомостей про застраховану особу, довідки ОК-5, починаючи з 30.09.2016 року .

2. Позовна заява мотивована тим, що відповідач протиправно відмовив їй у здійсненні перерахунку пенсії з урахуванням заробітної плати за 1999 рік з підстав не підтвердження її розміру первинними документами, оскільки у довідці ОК-5 - індивідуальні відомості про застраховану особу, виданою УПФУ у Тульчинському районі, містяться дані про її заробітну плату за 1999 рік.

Короткий зміст рішення суду І інстанції

3. Постановою Тульчинського районного суду Вінницької області від 28 березня 2017 року у задоволенні позову відмовлено.

4. Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що відповідач діяв правомірно, відмовляючи позивачу у перерахунку пенсії, у зв`язку із відсутністю необхідних первинних документів на підприємстві, що підтверджують відомості про нараховану заробітну плату позивачу за 1999 рік, які містяться в довідці № 97 від 21.05.2010 року.

Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

5. Постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 22 червня 2017 року скасовано постанову Тульчинського районного суду Вінницької області від 28 березня 2017 року та прийнято нове, яким позовні вимоги задоволено повністю. Визнано протиправними дії Управління Пенсійного фонду України у Тульчинському районі Вінницької області щодо відмови у перерахунку пенсії ОСОБА_1 . Зобов`язано Управління Пенсійного фонду України у Тульчинському районі Вінницької області здійснити перерахунок пенсії ОСОБА_1 з врахуванням заробітної плати за 1999 рік відповідно до даних індивідуальних відомостей про застраховану особу - довідки ОК-5 починаючи з 30.09.2016 року .

6. Рішення апеляційного суду мотивоване тим, що відповідач, відмовляючи позивачу у здійснення перерахунку пенсії, діяв з порушенням вимог чинного законодавства, що свідчить про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

7. Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, Тульчинське об`єднане управління Пенсійного фонду України Вінницької області звернулося до Вищого адміністративного суду України із касаційною скаргою, в якій просить його скасувати та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

8. Касаційна скарга аргументована тим, що суд апеляційної інстанції дійшов помилкового висновку про можливість обрахунку заробітної плати позивачки за 1999 рік відповідно до даних індивідуальних відомостей про застраховану особу - довідки ОК-5, оскільки такі відомості мають бути підтверджені первинними документами підприємства.

9. Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 25 липня 2017 року відкрито провадження за касаційною скаргою Тульчинського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області на постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 22 червня 2017 року.

10. З 15 грудня 2017 року розпочав роботу Верховний Суд як найвищий суд у системі судоустрою України, у зв`язку з чим відповідно до пункту 7 Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року №1402-VIII Вищий адміністративний суд України припинив свою діяльність.

11. Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями для розгляду зазначеної касаційної скарги визначено колегію суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду: Гімон М.М. (суддя - доповідач), Мороз Л.Л., Бучик А.Ю.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст