Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 29.04.2020 року у справі №505/2481/16-а

Ухвала КАС ВП від 29.04.2020 року у справі №505/2481/16-а

25.10.2020
Автор:
Переглядів : 125

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2020 року

м. Київ

справа №505/2481/16-а

адміністративне провадження №К/9901/34110/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Кашпур О.В.,

суддів - Радишевської О.Р., Шевцової Н.В.

розглянув у попередньому судовому засіданні як суд касаційної інстанції адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1 до Подільської міської ради Одеської області про визнання протиправним і скасування рішення, провадження в якій відкрито

за касаційною скаргою Подільської міської ради Одеської області на постанову Балтського районного суду Одеської області від 10 лютого 2017 року, прийняту в складі головуючого судді Наумчака Л.І., та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 12 вересня 2017 року, прийняту в складі колегії суддів: головуючого Золотнікова О.С., суддів Осіпова Ю.В., Скрипченка В.О.,

У С Т А Н О В И В :

І. Короткий зміст позовних вимог

1. У червні 2016 року ОСОБА_1 звернулась з позовом до Подільської міської ради Одеської області (далі - Подільська міська рада) про визнання протиправним і скасування рішення Котовської міської ради Одеської області (далі - Котовська міська рада) від 09 червня 2016 року №122-VII «Про дострокове припинення повноважень секретаря Котовської міської ради сьомого скликання».

2. На обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 зазначала про те, що рішенням Котовської міської ради від 09 червня 2016 року №122-VII достроково припинено її повноваження як секретаря Котовської міської ради сьомого скликання після закінчення періоду непрацездатності. На думку позивача, вказане рішення є протиправним і підлягає скасуванню, оскільки прийняте з порушенням норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року №280/97-ВР (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин; далі - Закон №280/97-ВР) та процедури Регламенту Котовської міської ради, затвердженого рішенням Котовської міської ради від 18 листопада 2015 року №6-VII (далі - Регламент), зокрема оскаржуване рішення прийнято без наявності його проєкту, без попереднього розгляду цього питання постійними депутатськими комісіями та без обговорення питання про дострокове припинення повноважень ОСОБА_1 , а також без оприлюднення проєкту вказаного рішення на інтернет-сторінці Котовської міської ради. Водночас позивач наголошувала на тому, що в оскаржуваному рішенні Котовської міської ради від 09 червня 2016 року №122-VII не зазначено підстави дострокового припинення її повноважень як секретаря міської ради.

ІІ. Короткий зміст судових рішень судів першої та апеляційної інстанцій і мотиви їхнього ухвалення

3. Постановою Балтського районного суду Одеської області від 10 лютого 2017 року позов задоволено. Визнано протиправним і скасовано рішення Котовської міської ради від 09 червня 2016 року №122-VII «Про дострокове припинення повноважень секретаря Котовської міської ради сьомого кликання». Стягнуто з Подільської міської ради на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати у розмірі 551,20 грн.

4. Ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 12 вересня 2017 року апеляційну скаргу Подільської міської ради залишено без задоволення, а постанову Балтського районного суду Одеської області від 10 лютого 2017 року - без змін.

5. Задовольняючи позов, суд першої інстанції, з постановою якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив з того, що оскаржуване рішення Котовської міської ради від 09 червня 2016 року №122-VII «Про дострокове припинення повноважень секретаря Котовської міської ради сьомого кликання» прийняте з порушенням норм Регламенту, а тому є протиправним і підлягає скасуванню.

ІІІ. Короткий зміст вимог касаційної скарги

6. Не погоджуючись із судовими рішеннями судів попередніх інстанцій, Подільська міська рада подала касаційну скаргу, у якій просить скасувати постанову Балтського районного суду Одеської області від 10 лютого 2017 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 12 вересня 2017 року і прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

7. Касаційна скарга мотивована тим, що оскаржувані судові рішення є незаконними і необґрунтованими, оскільки судами першої та апеляційної інстанцій неповно з`ясовано обставини справи, що мають значення для правильного її вирішення, а також порушено норми матеріального права. Подільська міська рада вказує на те, що судами не прийнято до уваги норми Конституції України, вимоги статей 24, 46, 47, 49 Закону №280/97-ВР, статей 1, 15, 26 Регламенту та статей 19, 23, 30 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11 липня 2002 року №93-IV, а також Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України). На думку скаржника, питання щодо дострокового припинення повноважень секретаря міської ради ОСОБА_1 не потребувало попереднього розгляду депутатськими комісіями і це рішення є достатньою підставою припинення таких повноважень посадовою особою, оскільки є волевиявленням депутатів і додаткових підстав не потребує. Скаржник наголошує на тому, що при прийнятті оскаржуваного рішення міська рада діяла на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені чинним законодавством. Рішення про дострокове припинення повноважень секретаря міської ради прийняте Котовською міською радою з дотриманням приписів Закону №280/97-ВР та Регламенту.

IV. Позиція інших учасників справи

8. Позивачем відзив (заперечення) на касаційну скаргу не подано.

V. Рух справи у суді касаційної інстанції

9. Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 16 листопада 2017 року відкрито касаційне провадження за вказаною касаційною скаргою.

10. Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05 березня 2018 року касаційну скаргу на підставі підпункту 4 пункту 1 розділу VII «Перехідні положення» КАС України передано для розгляду до Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду (склад колегії суддів: Бевзенко В.М. (суддя-доповідач, головуючий суддя), судді Данилевич Н.А., Шарапа В.М.).

11. За результатом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями 28 квітня 2020 року на підставі розпорядження в.о. заступника керівника апарату Верховного Суду - керівника секретаріату Касаційного адміністративного суду від 28 квітня 2020 року №688/0/78-20 касаційну скаргу передано для розгляду колегії суддів Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду: Кашпур О.В. (судді-доповідачу, головуючому судді), Радишевській О.Р., Шевцовій Н.В., яку ухвалою від 29 квітня 2020 року прийнято до провадження.

12. Ухвалою Верховного Суду в складі судді-доповідача Касаційного адміністративного суду Кашпур О.В. від 03 липня 2020 року справу призначено до розгляду в попередньому судовому засіданні на 08 липня 2020 року.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст