Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 07.08.2019 року у справі №320/6745/18

Ухвала КАС ВП від 07.08.2019 року у справі №320/6745/18

05.11.2020
Автор:
Переглядів : 88

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2020 року

м. Київ

справа № 320/6745/18

адміністративне провадження № К/9901/22003/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Уханенка С.А.,

суддів: Кашпур О.В., Радишевської О.Р.,

за участю:

секретаря судового засідання - Семопядного О.В.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - Маляренка С.В.,

представника відповідача - Кшемінської Ю.І.,

розглянув у відкритому судовому засіданні як суд касаційної інстанції справу

за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Національної поліції в Київській області про визнання протиправним і скасування наказу про призначення на посаду та поновлення на попередній посаді, провадження у якій відкрито

за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 18 липня 2019 року (головуючий суддя Беспалов О.О., судді Ключкович В.Ю., Парінов А.Б.),

У С Т А Н О В И В:

I. Суть спору

1. У грудні 2018 року ОСОБА_1 звернувся з позовом до Головного управління Національної поліції в Київській області (далі - ГУНП в Київській області) про визнання протиправним і скасування наказу від 13.09.2018 №463о/с про призначення його на посаду заступника начальника слідчого відділу Броварського відділу поліції ГУНП в Київській області та поновлення на посаді заступника начальника Броварського відділу поліції ГУНП в Київській області - начальника слідчого відділу.

2. Позов обґрунтував тим, що керівництво слідчого управління ГУНП в Київській області ввело його в оману, запевнивши про наявність підстав для звільнення із займаної посади за результатами службової перевірки, змусивши його в такий спосіб (під моральним тиском) написати рапорт про призначення на нижчу посаду, що насправді не відповідало його бажанню. Пізніше, ознайомившись із наказом ГУНП в Київській області від 11.09.2018 №1896, яким за результатами вказаного службового розслідування його притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді суворої догани, він подав рапорт про відкликання раніше поданого рапорту про переміщення на нижчу посаду, однак отримав відповідь, що його вже переведено. Таким чином, на думку позивача, його переведення на нижчу посаду відбулося неправомірно, оскільки відповідний рапорт був написаний ним під примусом і обманом, не відповідав його ініціативі та бажанню надалі працювати на посаді, яку він обіймав до вказаної ситуації.

ІІ. Рішення судів першої та апеляційної інстанцій і мотиви їх ухвалення

3. Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 24 квітня 2019 року (головуючий суддя Лапій С.М.) позов задоволено: визнано протиправним і скасовано наказ ГУНП в Київській області від 13.09.2018 №463о/с; поновлено ОСОБА_1 на посаді заступника начальника Броварського відділу поліції ГУНП в Київській області - начальника слідчого відділу.

4. Задовольняючи позов, суд першої інстанції дійшов висновку про протиправність переведення позивача з вищої посади на нижчу шляхом звільнення і призначення та вважав сумнівним рапорт ОСОБА_1. про переведення на іншу посаду, зважаючи на відсутність у ньому дати подання і реєстрації, а також заперечення позивачем факту його подання та волевиявлення на таке переведення. Крім того, судом враховано, що станом на 13.09.2018 посада заступника начальника слідчого відділу Броварського відділу поліції ГУНП в Київській області не була вакантною.

5. Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 18 липня 2019 року скасовано рішення суду першої інстанції та ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позову.

6. Рішення про відмову в задоволенні позову суд апеляційної інстанції мотивував тим, що факт подання ОСОБА_1 рапорту про переведення на нижчу посаду з метою уникнення дисциплінарної відповідальності останнім не заперечується, а зміна його волевиявлення пов??язана з невдалою спробою досягнути своєї мети, а не з тиском на нього з боку керівництва слідчого управління ГУНП в Київській області, яке до того ж не є суб?єктом призначення по відношенню до позивача. Крім того, апеляційний суд виходив з того, що переміщення позивача шляхом застосування процедури "звільнення-призначення" відповідає приписам частини дев?ятої статті 65 Закону України "Про Національну поліцію" та проведене на вакантну посаду заступника начальника слідчого відділу Броварського відділу поліції ГУНП в Київській області, що підтверджується наказом від 14.09.2018 №466о/с про звільнення ОСОБА_3 із зазначеної посади з 13.09.2018.

III. Провадження в суді касаційної інстанції

7. У касаційній скарзі ОСОБА_1 , посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, неповне встановлення обставин справи, просить скасувати прийняте ним рішення та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

8. За доводами позивача, суд апеляційної інстанції дав неправильну правову оцінку підставі його переміщення на нижчу посаду, якою слугував не невідомий рапорт без дати складання, врахований судом як належний доказ виявленої ним ініціативи, а зазначений в оскаржуваному наказі рапорт від 11.09.2018, який відсутній у матеріалах справи. Не погоджується позивач і з висновками суду апеляційної інстанції щодо можливості його призначення з 13.09.2018 на посаду заступника начальника слідчого відділу Броварського відділу поліції ГУНП в Київській області, необов?язковості службового листа (довідки) ДВБ з рекомендаціями щодо переміщення поліцейського на посади, а також правомірності переміщення поліцейського шляхом звільнення і призначення на іншу посаду в одному органі поліції, вважаючи правильними висновки суду першої інстанції в цій частині.

9. У відзиві на касаційну скаргу ГУНП в Київській області просить залишити постанову суду апеляційної інстанції без змін, посилаючись на її законність і обґрунтованість.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст