Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 22.06.2020 року у справі №808/507/16

Ухвала КАС ВП від 22.06.2020 року у справі №808/507/16

25.10.2020
Автор:
Переглядів : 347

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2020 року

м. Київ

справа № 808/507/16

адміністративне провадження № К/9901/37784/18

Верховний Суд у складі Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Хохуляка В.В.,

суддів - Бившевої Л.І., Шипуліної Т.М.,

розглянув в судовому засіданні без повідомлення сторін як суд касаційної інстанції справу за позовом Запорізького державного підприємства «Радіоприлад» до Державної податкової інспекції у Комунарському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області, третя особа - Головне управління Державної казначейської служби в Запорізькій області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії, провадження у якій відкрито за касаційною скаргою Запорізької об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Запорізькій області на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 15.09.2016 (суддя - Садовий І.В.) та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 21.02.2017 (головуючий суддя - Головко О.В., судді: Суховаров А.В., Ясенова Т.І.) у справі № 808/507/1.

встановив:

Запорізьке державне підприємство «Радіоприлад» (далі - ЗДП «Радіоприлад») звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду з позовом, в якому, з урахуванням уточнень, просило:

визнати протиправними дії Державної податкової інспекції у Комунарському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області (далі - ДПІ у Комунарському районі м. Запоріжжя) щодо невідображення в інтегрованій картці позивача сплачені Відособленим підрозділом Запорізького державного підприємства «Радіоприлад» ЗТФ сум єдиного внеску за ЗДП «Радіоприлад» відповідно до платіжних доручень, в яких міститься ідентифікаційний код клієнта, що відповідає коду позивача на загальну суму 2 151 318, 29 грн.;

зобов`язати відповідача вчинити дії шляхом зарахування сплачених Відособленим підрозділом Запорізького державного підприємства «Радіоприлад» ЗТФ (код ЄДРПОУ 25764081) сум єдиного внеску за ЗДП «Радіоприлад» відповідно до платіжних доручень, в яких міститься ідентифікаційний код клієнта, що відповідає коду ЗДП «Радіоприлад» на загальну суму 2 151 318, 29 грн.;

зобов`язати відповідача вчинити дії щодо відображення в інтегрованій картці платника податків ЗДП «Радіоприлад» (ЄДРПОУ 14313317) сплачені Відособленим підрозділом Запорізького державного підприємства «Радіоприлад» ЗТФ ЄДРПОУ 25764081) сум єдиного внеску за ЗДП «Радіоприлад» відповідно до платіжних доручень, в яких міститься ідентифікаційний код клієнта, що відповідає коду ЗДП «Радіоприлад» на загальну суму 2 151 318, 29 грн.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 15.09.2016, залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 21.02.2017, позовні вимоги задоволено.

При прийнятті зазначених судових рішень, суди попередніх інстанцій виходили з того, що сплата коштів від платника Відособленого підрозділу ЗДП «Радіоприлад» ЗТФ є сплатою коштів ЗДП «Радіоприлад». Відособлений підрозділ ЗДП «Радіоприлад» ЗТФ як один з відділів позивача може діяти від імені та за дорученням ЗДП «Радіоприлад». ЗДП «Радіоприлад» було виконано обов`язок по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державна соціальне страхування шляхом перерахування коштів платіжними дорученнями на відповідний рахунок де платником вказано один з підрозділів, який представляє платника та виступає від його імені.

Не погодившись з висновками судів першої та апеляційної інстанцій, ДПІ у Комунарському районі м. Запоріжжя оскаржила їх у касаційному порядку.

У касаційній скарзі відповідач просить скасувати постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 15.09.2016, ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 21.02.2017 та прийняти нове рішення, яким відмовити в позові повністю.

В обґрунтування доводів касаційної скарги відповідач зазначає про безпідставність висновків судів попередніх інстанцій стосовно того, що сплачені відокремленим підрозділом суми єдиного внеску можна вважати сплаченими Запорізьким державним підприємством «Радіоприлад». В даному випадку, згідно платіжних доручень в полі «код платника» зазначено - ЗТФ ЗДП «Радіоприлад» (код 25764081), в призначенні платежу - ЗДП «Радіоприлад» (код 14313317), таким чином згідно Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.10.2013 № 609 грошові кошти зараховані на рахунок першого.

В письмових запереченнях на касаційну скаргу ЗДП «Радіоприлад» зазначає, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій постановлено з додержанням норм матеріального та процесуального права, правову оцінку обставинам справи судами надано правильно, а доводи касаційної скарги є необґрунтованими. Отже, позивач просить залишити касаційну скаргу відповідача без задоволення, а оскаржувані судові рішення - без змін.

Переглядаючи оскаржувані судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги, перевіряючи дотримання судами першої та апеляційної інстанцій норм процесуального права при встановленні фактичних обставин у справі та правильність застосування ними норм матеріального права, Верховний Суд дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Як з`ясовано судами попередніх інстанцій, єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування сплачувався позивачем через Відособлений підрозділ ЗДП «Радіоприлад» ЗТФ, що підтверджується копіями платіжних доручень, які наявні в матеріалах справи.

Проте, сплачені кошти податковим органом не було зараховано та не внесено в картку особового рахунку ЗДП «Радіоприлад» сплачені Відособленим підрозділом Запорізького державного підприємства «Радіоприлад» ЗТФ сум єдиного внеску за ЗДП «Радіоприлад» відповідно до платіжних доручень, в яких міститься ідентифікаційний код клієнта, що відповідає коду ЗДП «Радіоприлад», у зв`язку з чим у позивача виник податковий борг.

Так, відповідно до наданих платіжних доручень за період липень2014 року - травень 2015 року, у полі «Призначення платежу» зазначено ідентифікаційний код 14313317, за яким зареєстрований ЗДП «Радіоприлад», що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, наявною в матеріалах справи та не заперечувалось сторонами. При цьому, відособлений підрозділ Запорізького державного підприємства Радіоприлад Зовнішньоторгівельна фірма має ідентифікаційний код 25764081.

Відособлений підрозділ Запорізького державного підприємства «Радіоприлад» ЗТФ діє на підставі положення, затверджено наказом №431 від 27.09.1999 та згідно з п.1.5 Положення відповідає за зобов`язаннями ЗДП «Радіоприлад».

Відповідно до п.1.2 Положення фірма утворена як відособлений підрозділ ЗДП «Радіоприлад» та не є юридичною особою.

Відповідно до п.1.4 Положення фірма здійснює діяльність у відповідності з чинним законодавством та цим Положенням в межах повноважень, наданих ЗДП «Радіоприлад».

Відповідно до п.3.1 Положення фірма підпорядкована безпосередньо генеральному директору ЗДП «Радіоприлад».

Відповідно до п.3.2 Положення керівництво фірмою здійснюється директором фірми, який призначається та звільняється з посади наказом директора ЗДП «Радіоприлад». Директор фірми діє в межах повноважень, наданих директором ЗДП «Радіоприлад». Повноваження надаються дорученнями, довіреністю, наказами, розпорядженнями, підписаними директором ЗДП «Радіоприлад», цим Положенням.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст