Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 06.06.2019 року у справі №802/833/17-а

Ухвала КАС ВП від 06.06.2019 року у справі №802/833/17-а

27.08.2020
Автор:
Переглядів : 196

ПОСТАНОВА

Іменем України

05 липня 2019 року

Київ

справа №802/833/17-а

адміністративне провадження №К/9901/20428/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Калашнікової О.В.,

суддів - Білак М.В., Губської О.А.

розглянувши у попередньому судовому засіданні у касаційній інстанції адміністративну справу № 802/833/17-а

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Вантаж Бі.Ем.Джі.» до Жмеринського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області, третя особа - Державна служба України з безпеки на транспорті про встановлення відсутності компетенції (повноважень) суб`єкта владних повноважень

за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Вантаж Бі.Ем.Джі.» на постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 12 жовтня 2017 року (прийняту у складі колегії суддів: головуючого судді: Мельник-Томенко Ж.М., суддів: Ватаманюка Р.М., Сторчака В.Ю.)

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. У травні 2017 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Вантаж Бі.Ем.Джі.» (надалі також - позивач) звернулося до суду з позовом до Жмеринського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області, третя особа - Державна служба України з безпеки на транспорті про встановлення відсутності компетенції (повноважень) суб`єкта владних повноважень.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 13 червня 2017 року позов задоволено. Встановлено відсутність компетенції (повноважень) Жмеринського міскрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області відкривати виконавчі провадження з виконання постанов Держаної служби України з безпеки на транспорті та всіх його управлінь щодо застосування адміністративно-господарських штрафів до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вантаж Бі.Ем.Джі.».

3. Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції зазначив, що справи про накладення адміністративно-господарських штрафів мають право розглядати посадові особи центрального органу виконавчої влади, а постанови Державної служби України з безпеки на транспорті про накладення адміністративно-господарських штрафів не визнані виконавчими документами, таким чином адміністративно-господарські штрафи, застосовані до суб`єктів господарювання, повинні стягуватись на підставі виконавчих документів, виданих судом, відповідно до закону центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб).

4. Постановою Вінницького адміністративного апеляційного суду від 12 жовтня 2017 року апеляційну скаргу Державної служби України з безпеки на транспорті задоволено частково, постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 13 червня 2017 року скасовано, у задоволенні позову відмовлено.

5. Суд апеляційної інстанції скасовуючи рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 13 червня 2017 року вказав що позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Вантаж Бі.Ем.Джі.» про встановлення відсутності компетенції (повноважень) Жмеринського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області приймати до виконання постанови територіальних органів Управління Державної служби України з безпеки на транспорті, які не визнані законом виконавчими документами не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, оскільки спір щодо відсутності компетенції (повноважень) допускається виключно між суб`єктами владних повноважень.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

6. У листопаді 2017 року до Вищого адміністративного суду України надійшла касаційна скарга.

7. У касаційній скарзі позивач просить скасувати постанову Вінницького адміністративного апеляційного суду від 12 жовтня 2017 року та залишити в силі постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 13 червня 2017 року.

8. Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 23 листопада 2017 року відкрито касаційне провадження за скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Вантаж Бі.Ем.Джі.» на постанову постанову Вінницького адміністративного апеляційного суду від 12 жовтня 2017 року.

9. 12 лютого 2018 року вказана касаційна скарга надійшла до Верховного Суду як суду касаційної інстанції в адміністративних справах.

II. АРГУМЕНТИ СТОРІН

10. Доводи особи, яка подала касаційну скаргу (позивача у справі):

10.1. У касаційній скарзі позивач, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанцій норм матеріального і процесуального права просить скасувати оскаржуване судове рішення, і залишити в силі рішення суду першої інстанції.

10.2. Позивач вважає, що так як жодним законом постановам територіальних органів Управління Державної служби України з безпеки на транспорті не надано статусу виконавчого документа, то у Жмеринського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області не має повноважень на виконання таких постанов.

11. Відповідач відзиву на касаційну скаргу не надавав.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст