Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 17.01.2019 року у справі №808/2200/18

Ухвала КАС ВП від 17.01.2019 року у справі №808/2200/18

08.08.2020
Автор:
Переглядів : 83

ПОСТАНОВА

Іменем України

05 березня 2019 року

Київ

справа №808/2200/18

адміністративне провадження №К/9901/69237/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Берназюка Я.О., судді Коваленко Н.В., судді Мороз Л.Л., розглянувши в письмовому провадженні у касаційному порядку адміністративну справу № 808/2200/18

за позовом ОСОБА_3

до Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області

про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії,

за касаційною скаргою Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області

на постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2018 року (у складі колегії суддів Мельника В.В., Чепурнова Д.В., Софронової С.В.),

В С Т А Н О В И В :

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

ОСОБА_3 (далі - ОСОБА_3, позивач) звернувся до Запорізького окружного адміністративного суду із позовом до Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області (далі також - відповідач), в якому просив:

- визнати протиправним та скасувати рішення, зазначене у листі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області № П-2218-1849/0/18-18 від 30 травня 2018 року, про відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею 2,0 га, яка розташована на території Новоолексіївської сільської ради Приморського району Запорізької області;

- зобов'язати Головне управління Держгеокадастру у Запорізькій області повторно розглянути клопотання від 02 травня 2018 року про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею 2,0 га, яка розташована на території Новоолексіївської сільської ради Приморського району Запорізької області з урахуванням висновків суду.

В обґрунтування адміністративного позову позивач зазначив про те, що він 02 травня 2018 року звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області із клопотанням про передачу йому як учаснику бойових дій та особі з інвалідністю внаслідок війни згідно зі статтею 13 (пункт 18) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та відповідно до статей 118 та 121 Земельного кодексу України у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею 2,0 га за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності (зарезервовані для відведення земельні ділянки) та відповідно надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки. Листом від 30 травня 2018 року № П-2218-1849/0/18-18 відповідачем відмовлено у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, яка мотивована тим, що земельний масив, в якому знаходиться обрана земельна ділянка, передбачено для задоволення потреб учасників антитерористичної операції в земельних ділянках та підлягає розподілу в першочерговому порядку саме між цією категорією громадян. Позивач вважає таку відмову неправомірною, у зв'язку з чим просив позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 02 липня 2018 року у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що позивачем подано клопотання про передачу у власність земельної ділянки з порушенням норм чинного законодавства, а саме: з поданого клопотання є незрозумілим статус та цільове призначення земельної ділянки, яку позивач намагається отримати у власність; додатки до клопотання не містять повної інформації щодо не належності вказаної земельної ділянки іншій особі; позивачем документально не доведено, що обрана ним ділянка для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Новоолексіївської сільської ради Приморського району Запорізької області, була оприлюднена у Переліку земельних ділянок, які пропонується передавати у наступному кварталі на офіційному веб-сайті територіального органу Держгеокадастру за місцем розташування цієї земельної ділянки.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, позивач оскаржив його в апеляційному порядку.

Постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2018 року апеляційну скаргу ОСОБА_3 задоволено. Рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 02 липня 2018 року скасовано. Позов ОСОБА_3 задоволено.

Постановляючи це рішення, суд апеляційної інстанції виходив з того, що оскільки позивачем, з урахуванням вищезазначених норм Земельного кодексу України, подано відповідні документи, що не заперечується відповідачем, то у відповідача не було правомірних підстав відхиляти клопотання щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 2,00 га для ведення особистого селянського господарства із земель в адміністративно-територіальних межах Новоолексіївської сільської ради Приморського району Запорізької області, посилаючись на зарезервованість земельної ділянки для відведення учасникам антитерористичної операції.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права, відповідач звернувся із касаційною скаргою до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, в якій просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ ТА КЛОПОТАННЯ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Касаційна скарга подана 18 грудня 2018 року.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08 січня 2019 року для розгляду цієї справи визначено склад колегії суддів, а саме: суддю-доповідача Берназюка Я.О., суддів Коваленко Н.В. та Мороз Л.Л.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст