Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 03.02.2019 року у справі №820/430/16

Ухвала КАС ВП від 03.02.2019 року у справі №820/430/16

12.06.2020
Автор:
Переглядів : 128

ПОСТАНОВА

Іменем України

05 лютого 2019 року

Київ

справа №820/430/16

адміністративне провадження №К/9901/13247/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Гімона М.М.,

суддів: Анцупової Т.О., Мороз Л.Л.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 09 березня 2016 року (суддя Зінченко А.В.) та на постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 05 травня 2016 року (головуючий суддя Мінаєва О.М., судді: Макаренко Я.М., Шевцова Н.В.) у справі №820/430/16 за позовом ОСОБА_2 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Актабанк» Приходько Юлії Вікторівни, треті особи: Публічне акціонерне товариство «Актабанк» в особі Відділення № 11 «Харківське регіональне управління Публічного акціонерного товариства «Актабанк», Публічне акціонерне товариство «Актабанк», про зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2016 року ОСОБА_2 (далі по тексту - позивач) звернувся до суду з позовом до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі по тексту - відповідач-1, Фонд), Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Актабанк» Приходько Юлії Вікторівни (далі по тексту - відповідач-2, Уповноважена особа), в якому просив:

зобов'язати відповідача-2 внести позивача до списку вкладників за договорами банківського вкладу Публічного акціонерного товариства «Актабанк»;

зобов'язати відповідача-1 виплатити на користь позивача гарантовану суму відшкодування вкладу разом із нарахованими процентами в розмірі 182 328 (сто вісімдесят дві тисячі триста двадцять вісім) грн. 64 коп. за банківським вкладом на депозитному рахунку НОМЕР_2 відкритому в Публічному акціонерному товариству «Актабанк» відповідно до договору банківського вкладу «Універсальний» № В11-0607/Т/631152 від 07 серпня 2014 року.

Позов обґрунтовано тим, що відповідачами не було жодним чином розглянуто звернення позивача про виплату належної йому суми вкладу в межах гарантованої суми, як і не було станом на дату подання позову виплачено відповідні кошти, що свідчить про порушення прав та законних інтересів ОСОБА_2

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 09 березня 2016 року в задоволенні адміністративного позову ОСОБА_2 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Приходько Юлії Вікторівни, за участі третіх осіб: ПАТ «Актабанк» в особі Відділення №11 «Харківське регіональне управління ПАТ «Актабанк» та Публічного акціонерного товариства «Актабанк» про зобов'язання вчинити певні дії - відмовлено.

Постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 05 травня 2016 року апеляційну скаргу ОСОБА_2 задоволено частково. Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 09 березня 2016 року по справі № 820/430/16 скасовано. Прийнято нову постанову, якою позов ОСОБА_2 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Приходько Юлії Вікторівни, треті особи - Публічне акціонерне товариство "Актабанк" в особі відділення №11"Харківське регіональне управління "ПАТ "Актабанк", Публічне акціонерне товариство "Актабанк" про зобов'язання вчинити певні дії задоволено частково. Зобов'язано Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Приходько Юлію Вікторівну розглянути звернення ОСОБА_2 від 25 січня 2015 року та від 26 березня 2015 року і надати обґрунтовану відповідь. В задоволенні іншої частини позовних вимог ОСОБА_2 відмовлено.

Не погодившись з рішеннями судів попередніх інстанцій, ОСОБА_2 подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального і процесуального права, просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції та постанову суду першої інстанції, з інших підстав, і ухвалити нове судове рішення, яким позовні вимоги задовольнити частково, зобов'язавши відповідача-2 внести позивача до списку вкладників за договорами банківського вкладу ПАТ «Актабанк», які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду. В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Касаційна скарга обґрунтована тим, що суд апеляційної інстанції протиправно обмежився лише формальним розглядом справи, відстрочивши момент вирішення питання про захист прав позивача на невизначений термін, оскільки саме така протиправна бездіяльність відповідачів, яка виразилась у неприйнятті жодного конкретного рішення про виплату або невиплату вкладу, і стала причиною та підставою звернення позивача до суду з позовом. Наголошено на тому, що випадки, коли Фонд не відшкодовує особам вклади, визначені частиною четвертою статті 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», є вичерпними та розширеному тлумаченню не підлягають. Відповідачами не надано жодних доказів нікчемності укладеного позивачем та банком договору банківського вкладу. Кошти на банківський рахунок ОСОБА_2 було зараховано ще 07 серпня 2014 року, тоді як тимчасову адміністрацію у ПАТ «Актабанк» було запроваджено лише 17 вересня 2014 року, відтак обґрунтованих сумнівів у недобросовісності дій позивача не вбачається. Вироки, які б набрали законної сили та свідчили про недобросовісність дій співробітників банку чи позивача, відсутні.

Відповідачі правом подання відзиву на касаційну скаргу не скористались.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на таке.

Вирішуючи спір між сторонами, суди встановили, що між ПАТ «Актабанк» та ОСОБА_2 було укладено договір банківського вкладу від 07 серпня 2014 року, згідно умов якого вкладник передає, а банк приймає грошові кошти в сумі 176543,81 гривень.

Відповідно до підпункту 1.1.1 пункту 1.1 договору для внесення суми вкладу банк відкриває вкладнику вкладний (депозитний) рахунок.

26 листопада 2014 року листом № 5225 та 28 листопада 2014 року листом №5251, Уповноважена особа проінформувала Фонд, що з початку запровадження тимчасової адміністрації проводиться робота з перевірки окремих платежів та транзакцій, проведених в липні-вересні 2014 року, в частині наявності підстав для отримання вкладниками коштів за вкладами. З метою недопущення протиправного відшкодування коштів за вкладами, Уповноважена особа відповідно до зазначених листів, звернулась до Фонду з пропозицією розглянути питання можливості та доцільності тимчасового блокування коштів на рахунках окремих вкладників ПАТ «Актабанк», в тому числі й на рахунку Позивача.

01 грудня 2014 року протоколом засідання виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 250/4, Фонд вирішив погодити пропозицію Уповноваженої особи щодо тимчасового блокування коштів за рахунками фізичних осіб-вкладників ПАТ «Актабанк» згідно переліку, наведеному у вищезазначених листах та зобов'язав відділ організації виплат Фонду відобразити блокування у файлах «D» та «Z» Узагальненої бази даних Фонду гарантування.

Відповідно до постанови Правління Національного банку України від 15 січня 2015 року за № 19 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Актабанк» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 16 січня 2015 року за № 6 «Про початок процедури ліквідації ПАТ «Актабанк» та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку», згідно з яким було розпочато процедуру ліквідації ПАТ «Актабанк» з відшкодуванням з боку Фонду гарантування коштів за вкладами фізичних осіб та призначено уповноваженою особою Фонду гарантування на ліквідацію ПАТ «Актабанк» провідного професіонала з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Приходько Юлію Вікторівну строком на 1 рік з 16 січня 2015 року по 15 січня 2016 року включно.

14 лютого 2015 року позивач на ім'я Уповноваженої особи надіслав заяву від 25 січня 2015 року, в якій просив прийняти до розгляду раніше подану заяву від 27 січня 2015 року про повернення коштів за договором банківського вкладу та невідкладно повідомити про прийняте за цією заявою рішення. Також в цій заяві позивач просив включити його до переліку вкладників за договором банківського вкладу ПАТ «Актабанк» та повідомити, коли і де він зможе отримати кошти з його депозитного рахунку.

Разом з тим, відповідачем-2 на вказане звернення позивача відповіді не надано.

26 березня 2015 року позивач втретє подав заяву про виплату банківського вкладу, в якій просив надати йому відповідь, коли і де він зможе отримати кошти за договором банківського вкладу.

На вказану заяву обґрунтованої та вмотивованої відповіді відповідачем-2 також надано не було.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст