Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 29.04.2020 року у справі №809/1146/17

Ухвала КАС ВП від 29.04.2020 року у справі №809/1146/17

29.10.2020
Автор:
Переглядів : 93

ПОСТАНОВА

Іменем України

04 червня 2020 року

Київ

справа №809/1146/17

адміністративне провадження №К/9901/21546/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Кашпур О.В.,

суддів - Радишевської О.Р., Уханенка С.А.

розглянув у порядку письмового провадження як суд касаційної інстанції адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1 до тимчасово виконуючого обов`язки начальника Західного територіального управління Національної гвардії України (Військової частини 2250 Національної гвардії України), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - командира окремого загону спеціального призначення Західного територіального управління Національної гвардії України, про визнання незаконним і скасування наказу, зобов`язання вчинити певні дії, провадження в якій відкрито

за касаційною скаргою Західного територіального управління Національної гвардії України на постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2017 року, прийняту в складі колегії суддів: головуючого Улицького В.З., суддів Гулида Р.М., Кузьмича С.М.,

У С Т А Н О В И В :

І. Короткий зміст позовних вимог

1. У серпні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, у якому просив:

- визнати незаконним і скасувати наказ т.в.о. начальника Західного територіального управління Національної гвардії України (військової частини 2250 Національної гвардії України) від 25 липня 2017 року №282 про накладення на нього дисциплінарного стягнення у вигляді догани;

- стягнути на його користь із Західного територіального управління Національної гвардії України (військової частини 2250 Національної гвардії України) невиплачену в зв`язку з накладенням вищевказаного дисциплінарного стягнення премію за липень 2017 року.

2. Позовні вимоги мотивовано тим, що оскаржуваний наказ виданий за результатами службового розслідування, яке проведено упереджено та з порушенням вимог чинного законодавства. Також позивач уважає, що у липні 2017 року його незаконно позбавлено премії у зв`язку із накладенням на нього дисциплінарного стягнення у вигляді догани.

ІІ. Короткий зміст судових рішень судів першої та апеляційної інстанцій і мотиви їхнього ухвалення

3. Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 25 вересня 2017 року в задоволенні позову відмовлено.

4. Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем доведено правомірність оскаржуваного наказу від 25 липня 2017 року №282 і позивача обґрунтовано позбавлено премії за липень 2017 року в зв`язку з накладенням на нього дисциплінарного стягнення у вигляді догани.

5. Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2017 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено. Постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 25 вересня 2017 року скасовано та прийнято нову, якою позов задоволено. Визнано незаконним і скасовано наказ т.в.о. начальника Західного територіального управління Національної гвардії України (військової частини 2250 Національної гвардії України) від 25 липня 2017 року №282 про накладення на ОСОБА_1 дисциплінарного стягнення у вигляді догани. Стягнуто із Західного територіального управління Національної гвардії України (військової частини 2250 Національної гвардії України) невиплачену ОСОБА_1 у зв`язку з накладенням вищевказаного дисциплінарного стягнення премію за липень 2017 року.

6. Скасовуючи постанову суду першої інстанції та задовольняючи позов, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про незаконність оскаржуваного наказу відповідача від 25 липня 2017 року №282 про накладення на ОСОБА_1 дисциплінарного стягнення у вигляді догани.

ІІІ. Короткий зміст вимог касаційної скарги

7. Не погоджуючись із постановою суду апеляційної інстанції, Західне територіальне управління Національної гвардії України подало касаційну скаргу, у якій просить скасувати постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2017 року та залишити в силі постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 25 вересня 2017 року.

8. Касаційна скарга мотивована тим, що оскаржувана постанова є незаконною, оскільки судом апеляційної інстанції при її прийнятті неправильно встановлено обставини справи та процедуру надання відпусток.

IV. Позиція інших учасників справи

9. ОСОБА_1 подано відзив на касаційну скаргу з проханням залишити її без задоволення, а оскаржувану постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2017 року - без змін, оскільки вона, на думку позивача, прийнята з додержанням норм матеріального і процесуального права.

V. Рух справи у суді касаційної інстанції

10. Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 05 грудня 2017 року відкрито касаційне провадження за вказаною касаційною скаргою.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст