Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 02.04.2019 року у справі №826/15478/15

Ухвала КАС ВП від 02.04.2019 року у справі №826/15478/15

05.06.2020
Автор:
Переглядів : 137

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 квітня 2019 року

Київ

справа №826/15478/15

адміністративне провадження №К/9901/16431/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді - Гімона М.М. (суддя-доповідач),

суддів: Мороз Л.Л., Бучик А.Ю.,

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1, який діє в інтересах малолітньої ОСОБА_2, на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 травня 2016 року (суддя Качур І.А.) та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 19 липня 2017 року (головуючий суддя Межевич М.В., судді: Земляна Г.В., Сорочко Є.О.) у справі №826/15478/15 за позовом ОСОБА_1, який діє в інтересах малолітньої ОСОБА_2, до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Златобанк» Славінського Валерія Івановича, про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити дії,-

ВСТАНОВИВ:

У липні 2015 року ОСОБА_1, який діє в інтересах малолітньої ОСОБА_2 (далі по тексту - позивач) звернувся до суду з позовом до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі по тексту - відповідач-1, Фонд), Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Златобанк» Славінського Валерія Івановича (далі по тексту - відповідач-2, Уповноважена особа), в якому просив:

- визнати протиправними дії відповідача-2 щодо невключення ОСОБА_2 до Повного переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами;

- зобов'язати відповідача-2 включити ОСОБА_2 до повного переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

- зобов'язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб включити ОСОБА_2 до Загального Реєстру вкладників та здійснити відповідне відшкодування коштів ОСОБА_2 в межах граничного розміру відшкодування коштів за Угодою про приєднання до публічної пропозиції про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб (Договір банківського вкладу) від 03 грудня 2014 року № 075721.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 травня 2016 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 19 липня 2017 року, у задоволенні позову відмовлено.

Вирішуючи спір між сторонами, суди встановили, що 03 грудня 2014 року між ОСОБА_1 та ПАТ «Златобанк» укладено Угоду про приєднання до публічної пропозиції про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб (Договір банківського вкладу) №075721, за умовами якого ОСОБА_1 (вкладник) відкриває депозитний рахунок на користь фізичної особи-резидента - ОСОБА_2

Відповідно до умов зазначеного Договору банк відкриває вкладнику вкладний (депозитний) рахунок в іноземній валюті (пункти 2.1, 2.2 Договору), початкова сума вкладу 8 750 доларів США (п. 2.3 Договору), строк розміщення вкладу до 03 червня 2015 року (пункт 2.5).

Як вбачається з виписки по особовим рахункам ОСОБА_1 03 грудня 2014 року на згаданий депозитний рахунок з іншого депозитного рахунку ОСОБА_1 було перераховано 8 750 доларів США.

Постановою Правління Національного банку України від 13 лютого 2015 року № 105 ПАТ «Златобанк» віднесено до категорії неплатоспроможних. У зв'язку із цим, виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 13 лютого 2015 року № 30 «Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «Златобанк», згідно з яким з 14 лютого 2015 року строком на три місяці (по 13 травня 2015 року) запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у ПАТ «Златобанк», Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «Златобанк» призначено Славінського В.І.

На підставі постанови Правління НБУ від 12 травня 2015 року № 310 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Златобанк»виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 13 травня 2015 року № 99, «Про початок процедури ліквідації ПАТ «Златобанк» та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку», згідно з яким було розпочато процедуру ліквідації ПАТ «Златобанк» та призначено уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «Златобанк» Славінського В.І.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції дійшов висновку, що за умовами угоди про приєднання до публічної пропозиції про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб (договір банківського вкладу) №075721 від 03 грудня 2014 року саме ОСОБА_1 є вкладником. При цьому ОСОБА_1 було включено до Переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду, і 09 липня 2015 року з рахунків ОСОБА_1 було здійснено списання коштів в межах гарантованої суми відшкодування, в тому числі і з рахунку НОМЕР_1 у розмірі 3396,49 доларів США. Суд зазначив, що ОСОБА_2 не є вкладником у розумінні приписів діючого законодавства, а відповідно не набула права на отримання гарантованої суми відшкодування за рахунок Фонду.

Погоджуючись з висновком суду першої інстанції, апеляційний суд зауважив, що при відкритті та перерахуванні коштів на вкладний (депозитний) рахунок було дотримано приписи чинного законодавства. Разом з тим, відповідно до положень статті 1063 ЦК України для набуття права на вклад необхідним є пред'явлення до банку особою, на користь якої здійснено вклад, першої вимоги, в протилежному випадку права вкладника належать тій особі, яка зробила вклад. Оскільки станом на 13 травня 2015 року жодних вимог чи будь-яких інших дій на отримання прав вкладника ПАТ «Златобанк» ОСОБА_2 чи її законними представниками не вчинялось, то вкладником відповідно до укладеного договору банківського вкладу є саме ОСОБА_1

Не погодившись з рішеннями судів попередніх інстанцій, ОСОБА_1, який діє в інтересах малолітньої ОСОБА_2 подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судами норм матеріального і процесуального права, просить скасувати постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 травня 2016 року, та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 19 липня 2017 року і прийняти нову постанову про задоволення позовних вимог.

Касаційна скарга обґрунтована тим, що у ОСОБА_2 виникло право на вклад після пред'явлення ОСОБА_1 вимоги в інтересах своєї малолітньої доньки 26 травня 2015 року шляхом звернення до банку-агента - АТ «Ощадбанк».

У поданих запереченнях на касаційну скаргу Фонд гарантування вкладів фізичних осіб просив відмовити в її задоволенні. Зауважено, що саме ОСОБА_1 є вкладником за спірним договором банківського вкладу. Наголошено на тому, що позовні вимоги, заявлені до Фонду, є передчасними.

Уповноваженою особою також подано заперечення на касаційну скаргу, в якій відповідач-2 просив залишити її без задоволення, а оскаржувані рішення - без змін. Вказано на відсутність записів у банку про звернення ОСОБА_2 або інших осіб від її імені до ПАТ «Златобанк» з метою набуття прав та обов'язків вкладника. Відповідачем-2 наголошено на тому, що ОСОБА_1 було включено до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду та здійснено списання коштів у розмірі гарантованої суми відшкодування,в тому числі і з рахунку НОМЕР_1 у розмірі 4320 доларів США.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, обговоривши доводи касаційної скарги та заперечень на неї, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Правові, фінансові та організаційні засади функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами встановлені, зокрема, Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (тут і далі - у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин; Закон № 4452-VI).

Пунктом 3 та 4 частини першої статті 2 Закону № 4452-VI визначено, що вклад - кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах договору банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку або шляхом видачі іменного депозитного сертифіката, включаючи нараховані відсотки на такі кошти;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст