Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КАС ВП від 01.06.2023 року у справі №640/32009/21

Постанова КАС ВП від 01.06.2023 року у справі №640/32009/21

01.06.2023
Автор:
Переглядів : 65

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2023 року

м. Київ

справа № 640/32009/21

адміністративне провадження № К/990/22282/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді-доповідача: Мартинюк Н.М.,

суддів: Мельник-Томенко Ж.М., Соколова В.М.,

розглянув у попередньому судовому засіданні у касаційній інстанції адміністративну справу №640/32009/21

за позовом Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» в особі Миколаївської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Миколаївського морського порту)

до Антимонопольного комітету України,

третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю «ДІАВЕСТЕНД КОМПЛЕКСНІ РІШЕННЯ»

про визнання протиправним і скасування рішення,

за касаційною скаргою Антимонопольного комітету України

на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 1 лютого 2022 року

(головуючий суддя Вєкуа Н.Г.)

і постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 липня 2022 року

(головуючий суддя: Пилипенко О.Є., судді: Глущенко Я.Б., Собків Я.М.).

ВСТАНОВИВ:

І. ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У листопаді 2021 року Державне підприємство «Адміністрація морських портів України» в особі Миколаївської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Миколаївського морського порту) (далі також - «Державне підприємство», «Замовник») пред`явило позов до Антимонопольного комітету України (далі - «АМК України»), за участю третьої особи: Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІАВЕСТЕНД КОМПЛЕКСНІ РІШЕННЯ» (далі - «ТОВ «ДІАВЕСТЕНД КОМПЛЕКСНІ РІШЕННЯ»», «Товариство», «Учасник»), в якому просило суд:

- визнати протиправним і скасувати рішення постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 5 жовтня 2021 року № 22684-р/пк-пз.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ТОВ «ДІАВЕСТЕНД КОМПЛЕКСНІ РІШЕННЯ» через електронну систему закупівель подало до АМК України скаргу від 27 вересня 2021 №UA-2021-07-30-007036-b.bl щодо порушення позивачем порядку проведення процедури закупівлі за предметом «Персональні комп`ютери», оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу за №UA-2021-07-30-007036-b.

Скарга обґрунтована тим, що Замовник порушив порядок проведення процедури закупівлі, а саме: безпідставно відхилив тендерну пропозицію ТОВ «ДІАВЕСТЕНД КОМПЛЕКСНІ РІШЕННЯ». У зв`язку з цим Учасник просив орган оскарження, зокрема, зобов`язати Замовника скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції скаржника і рішення про допущення тендерних пропозицій учасників до аукціону.

АМК України, розглянувши цю скаргу, погодився із міркуваннями скаржника щодо підстав її подання і ухвалив рішення №22684-р/пк-пз від 5 жовтня 2021 року про зобов`язання Державного підприємства скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ «ДІАВЕСТЕНД КОМПЛЕКСНІ РІШЕННЯ» за процедурою закупівлі «Персональні комп`ютери», оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу №UA-2021-07-30-007036-b.

Рішення АМК України №22684-р/пк-пз від 5 жовтня 2021 року аргументовано тим, що пропозиція Учасника була неправомірно відхилена Замовником з тієї підстави, що останній не довів та документально не підтвердив неможливість завантаження з сайту виробника системного блоку поновлень пакету драйверів під операційні системи, «прошивок», обладнання, сервісних програм, оскільки тендерна документація не містить вимог щодо необхідності підтвердження можливості завантаження з сайту виробника системного блоку поновлень пакету драйверів під операційні системи, «прошивок» обладнання, сервісних програм.

З таким рішенням позивач не згоден, вбачає його протиправним і таким, що належить скасувати у судовому порядку.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст