Головна Блог Аналітична стаття Статті Порядок стягнення витрат із суб’єкта владних повноважень на правову допомогу – правова позиція адміністративного суду м. Києва.

Порядок стягнення витрат із суб’єкта владних повноважень на правову допомогу – правова позиція адміністративного суду м. Києва.

20.11.2017
Переглядів : 6912

Окружний адміністративний суд м. Києва у постанові від 31.10.2017 справа №826/12965/17.

Неодноразово в адміністративних судах України розглядалися адміністративні справи, де позивачі просили стягнути з ДФС, Пенсійного фонду України, Державної казначейської служби України та інших органів державної влади понесені ними витрати на правову допомогу, за якою вона вимушена була звернутися з метою складання позовної заяви, інших судових процесаульних документів.

Органи державної влади заперечують проти стягнення понесених позивачем витрат на правову допомогу за рахунок суб’єкта владних повноважень, з огляду на те, що:

по-перше, послуги адвоката, надання усної консультації та складення, підготовка адміністративного позову, не відносяться до жодного з видів правової допомоги, які передбачені Законом України «Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних та адміністративних справах»;

по-друге, позивачу необхідно довести обґрунтованість розміру оплати послуг адвоката;

по-третє, суб’єкт владних повноважень є неприбутковою самоврядною організацією і діючим законодавством забороняється використовувати його кошти не за цільовим призначенням.

ВАЖЛИВО!!!

Відповідно до ч. 1 ст. 90 КАС України витрати, пов'язані з оплатою допомоги адвоката або іншого фахівця в галузі права, які надають правову допомогу за договором, несуть сторони, крім випадків надання безоплатної правової допомоги, передбачених законом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст