Головна Блог Аналітична стаття Статті Полномочия государственного и частного исполнителя при исполнении решений о взыскании алиментов

Полномочия государственного и частного исполнителя при исполнении решений о взыскании алиментов

05.09.2018
Автор:
Переглядів : 2106

Одне з найбільш актуальних у соціальному житті населення є питання матеріального забезпечення дітей. Після розірвання шлюбу між чоловіком та дружиною виникає питання щодо утримання дитини та відповідно щодо необхідності сплати аліментів на утримання дитини. У разі якщо батьки самостійно не можуть домовитися про утримання дитини, то зазвичай той із них хто проживає з дитиною, подає заяву до суду з проханням стягувати з відповідача кошти на утримання дитини. Після ухвалення судом рішення про сплату аліментів та невиконання такого судового рішення з боку відповідача постає питання виконання такого судового рішення в примусовому порядку. В цьому випадку доцільним є звернення до органів державної виконавчої служби або приватного виконавця. В статті yaizakon.com.ua розглянуто більш детально процесуальні повноваження державного та приватного виконавця при примусовому виконанні рішень про стягнення аліментів, а також передбачену чинним законодавством систему матеріального заохочення виконавців.

Загальна процедура виконання рішення суду про стягнення аліментів виглядає наступним чином: на підставі надходження до виконавця виконавчого документа виноситься постанова про відкриття виконавчого провадження, яка виготовляється за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження. Виконавець протягом десяти днів з дня відкриття виконавчого провадження здійснює заходи для отримання інформації про доходи боржника та виносить постанову про звернення стягнення на доходи боржника. У разі якщо боржник отримує заробіток (доходи) у різних місцях, відрахування аліментів із кожного виду виплат здійснюється за окремими постановами про звернення стягнення на доходи боржника згідно з розміром утримання, визначеним виконавчим документом. Якщо з боржника стягуються аліменти на утримання трьох і більше дітей, а також якщо наявна заборгованість зі сплати аліментів за минулий час, виконавець у постанові зазначає про стягнення 50% із заробітку боржника для забезпечення поточних платежів. Заборгованість за минулий час у таких випадках може бути погашена шляхом звернення стягнення на майно боржника. Стягнуті аліментні суми перераховуються виконавцем на зазначений стягувачем в письмовій заяві рахунок у банку або іншій фінансовій установі чи надсилаються на адресу стягувача поштовим переказом, що здійснюється за рахунок боржника. У разі якщо боржник не працює і сплачує аліменти самостійно стягувачу, квитанції (або їх копії) про перерахування аліментів надаються виконавцю не пізніше наступного робочого дня після сплати та долучаються до матеріалів виконавчого провадження. В даному випадку повноваження державного та приватного виконавця не відрізняються жодним чином.

Пользуйтесь консультацией: Недвижимость вместо алиментов: правовые нюансы

На початку 2018 року Міністерством юстиції України було загострено увагу на питаннях примусового стягнення аліментів, в результаті чого було внесено ряд відповідних змін до Інструкції з організації примусового виконання рішень. Так Міністерство юстиції України презентувало пакет змін до Закону України «Про виконавче провадження» в частині стягнення аліментів, тим самим розширивши повноваження державних виконавців, а саме: за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець виносить вмотивовані постанови:

1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України — до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами — до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, — до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання — до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Наведені вище повноваження має виключно державний виконавець, тоді як приватний виконавець таких повноважень не має.

Також в 2018 році за ініціативи Міністерства юстиції України Верховна Рада прийняла другий пакет змін до законодавства про виконавче провадження, яким посилено відповідальність недобросовісних батьків, а також підвищено розмір аліментів на дитину до прожиткового мінімуму.

Таким чином відповідальність за не сплату аліментів на теперішній час становить:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст