Головна Блог Аналітична стаття Статті Подавати чи не подавати 20-ОПП: ризиків за будь-якого варіанту дуже багато

Подавати чи не подавати 20-ОПП: ризиків за будь-якого варіанту дуже багато

09.08.2021
Переглядів : 7195

Зважаючи на фіскальні підходи податкової та широкі можливості податкового законодавства, є шанси стати порушником та залишитися з податковими донарахуваннями

1. Якщо придбали, орендували, користуєтесь платно/безоплатно об’єктом нерухомості (квартири, будинки, земля) або транспортним засобом, подати 20-ОПП – святий обов’язок платника

Податкова в різноманітних своїх консультаціях, розміщених на сайтах своїх територіальних управлінь (для прикладу, ГУ ДПС України в Івано-Франківській області 14.09.2020) акцентує увагу на тому, що у випадку, коли місце проживання керівника (засновника) є основним місцем обліку юридичної особи або місце проживання фізичної особи-підприємця є місцем, де проводиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то така юридична особа/фізична особа-підприємець повинні подати до контролюючого органу повідомлення за формою 20-ОПП з інформацією про даний об’єкт оподаткування протягом 10 робочих днів після проведення державної реєстрації підприємницької діяльності (для прикладу, підкатегорія 116.11 загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР).

Читайте статтю: Навіщо підприємцю подавати 20-ОПП, якщо його місцезнаходження зазначено в ЄДР?

2. Відповідальність, штраф, карантин, строк давності

Натомість відповідальність за не подачу 20-ОПП визначена положеннями п. 117.1 ст. 117 Податкового кодексу України (ПКУ): на самозайнятих осіб (в т. ч. фізичних осіб-підприємців) – у розмірі 340 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 грн.

Відразу слід звернути увагу, що неподання 20-ОПП є триваючим правопорушенням: колегія суддів вважає, що строки давності, передбачені ст.102 ПК України, не можуть бути застосовані до спірних правовідносин, оскільки не виконання платником податків обов`язку повідомлення контролюючого органу про об`єкти оподаткування, розташовані за адресами: … є триваючим правопорушенням (Постанова П’ятого апеляційного адміністративного суду від 11.03.2021 у справі за № 400/2072/20).

Якщо обов’язок щодо подачі 20-ОПП виник у період дії карантину, то штраф, визначений ст. 117 ПКУ не застосовується (див. підкатегорія 116.12 ЗІР).

3. Якщо не подавати, то ризиків багато…

Слід розуміти, що у випадку неподачі 20-ОПП податкова «не бачить» об’єктів, через які здійснюється діяльність платника податків, а отже, існує реальний ризик зупинення реєстрації податкових накладних такого платника, крім того, податкова може розірвати в односторонньому порядку договір про визнання електронних підписів, а отже, подати податкову звітність буде неможливо (див. Постанову ВС від 03.09.2020 у справі за № 820/7240/16)

З іншого боку, подача 20-ОПП породжує інші ризики:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст