Головна Блог Аналітична стаття Статті Податки для бізнесу в умовах карантину

Податки для бізнесу в умовах карантину

06.04.2020
Переглядів : 8079

17.03.2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 533-IX (далі – Закон № 533), який вже з 18.03.2020 року набрав чинність.

30.03.2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 540-IX (далі – Закон № 540), який 02.04.2020 року набрав чинність та останній певним чином і доповнює, і змінює деякі положення Закону № 533.

Дані Закони були прийняті українським парламентом, зокрема, з метою запровадження певних податкових пільг, встановлення мораторію на проведення перевірок контролюючими органами та послаблення грошового навантаження по сплаті певних податків, зборів на суб’єктів господарювання на період проведення карантину.

Проте, які саме послаблення були запроваджені даними законами у сфері податків для бізнесу на період карантину та які підводні камені існують у їх положеннях, буду намагатись дослідити у даній статті.

Читайте статтю: Звільнення наймача (орендатора) від плати за користування майном (оренду) на підставі статті 762 ЦК України або її зменшення

ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ФІНАНСОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕНЯ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Законом № 533 були внесенні певні нові пункти до Податкового кодексу України, а саме до Підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення":

52-1. За порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за:

  • порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;
  • відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
  • порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.
  • порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, що застосовуються на загальних підставах;

Водночас, Законом № 540 останнє виключення було розширено та викладено у наступній редакції:

  • порушення вимог законодавства в частині:

- обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

- цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст