Головна Блог Аналітична стаття Статті Плата за землю при переході права власності на нерухоме майно, розташоване на орендованій іншою особою земельній ділянці

Плата за землю при переході права власності на нерухоме майно, розташоване на орендованій іншою особою земельній ділянці

30.01.2015
Автор:
Переглядів : 11766

Постановка проблеми. Нерухоме майно, розта­шоване на земельній ділянці, в сучасному світі є об’єк­том інвестицій, одним із засобів, без яких неможливе ведення бізнесу. Тож договори купівлі-продажу нерухомого майна часто укладаються не лише у сфері господарської діяльності, а й із метою задоволення приватних інтересів громадян.

Обговорюйте тему: Орендна плата за земельну ділянку: проблемні питання.

Аналізуте судовий акт: У випадку відчуження нерухомості попередній власник сплачує плату за землю або орендну плату до оформлення новим власником правовстановлюючого документу на земельну ділянку (ВАСУ, головуючий Костенко М. І.).

Читайте статтю: Возобновление договора аренді земли.

Найпоширенішими на практиці є випадки продажу нерухомого майна, розта­шоване на земельній ділянці, за яких: 1) нерухоме майно стоїть на земельний ділянці, яка перебуває у власності продавця;
2) нерухоме майно на земельний ділянці, орендованій продавцем. При першому варіанті відчуження нерухомого майна відбувається одночасно із земельною ділянкою і питання щодо плати за землю є врегульованим. Щодо другого варіанта, то відбувається відчуження лише нерухомого майна, що розта­шоване на орендованій продавцем земельній ділянці. Після цього продовжують тривати відносини щодо плати за землю між продавцем нерухомого майна (орендарем земельної ділянки) і орендодавцем земельної ділянки та виникають між покупцем нерухомого майна та орендодавцем земельної ділянки, а деколи і між продавцем та покупцем нерухомого майна. Однак чинне законодавство не забезпечує повноти їхнього правового врегулювання, на недопущення чого звертав увагу Конституційний Суд України у рішенні від 30.05.2001 року № 7-рп/2001.

Аналіз досліджень і публікацій. Питання плати за землю вивчали: Г. Анісімова, Н. Багай, О. Бандурка, А. Гетьман, І. Каракаш, А. Мірошниченко, О. Погрібний, В. Понікаров, С. Попова, А. Шеремет, М. Шульга тощо. Однак окремого дослідження щодо механізму плати за землю при переході права власності на нерухоме майно, розта­шованого на орендованій іншою особою земельній ділянці, не проводилось.

Метою статті є розкрити й удосконалити механізм плати за землю при переході права власності на нерухоме майно, розта­шоване на орендованій іншою особою земельній ділянці.

Виклад основного матеріалу. Відповідно до ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 р. № 1952-IV нерухоме майно – це земельні ділянки, а також об’єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їхнього знецінення та зміни призначення [1]. До нерухомого майна належать, зокрема жилий будинок, будівля. Розміщення цих об’єктів неможливе без земельної ділянки. У зв’язку з цим особа, яка має статус власника жилого будинку, будівлі, використовує земельну ділянку, на якій розташовані належні йому за правом власності об’єкти нерухомого майна.

Використання землі в Україні є платним (ст. 206 ЗК України від 25.10.2001 р. № 2768-III) [2]. Отже, власник об’єкта нерухомого майна, розта­шованого на земельній ділянці, зобов’язаний платити за використання земельної ділянки.

Згідно з пп. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 ПК України плата за землю – загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності [3]. Тож власник об’єкта нерухомого майна, що розта­шоване на земельній ділянці, зобов’язаний сплачувати за використання земельної ділянки земельний податок або орендну плату.

Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (пп. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 ПК України).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст