Головна Сервіси для юристів Постанови КМУ Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії

Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії | від 01-02-2021 - 64-2021-п

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 1 лютого 2021 р. № 64
Київ

Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії

З метою здійснення заходів, спрямованих на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та посилення соціального захисту окремих категорій споживачів електричної енергії Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Запровадити надання компенсації на оплату електричної енергії, спожиту у I кварталі 2021 р., у зв’язку з відміною окремих знижених тарифів деяким категоріям споживачів (крім тих, які отримують житлову субсидію):

населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;

населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;

багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

2. Установити, що надання компенсації, зазначеної у пункті 1 цієї постанови, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

3. Затвердити Порядок використання коштів для надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії, що додається.

4. Внести до постанов Кабінету Міністрів України зміни, що додаються.

5. Установити, що багатодітним, прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу призначається житлова субсидія відповідно до законодавства без урахування доходів дітей.

6. Міністерству енергетики і Міністерству соціальної політики забезпечити в межах повноважень надання методичних роз’яснень щодо реалізації цієї постанови.

Прем'єр-міністр України

Д.ШМИГАЛЬ

Інд. 37




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 1 лютого 2021 р. № 64

ПОРЯДОК
використання коштів для надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії

1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів державного бюджету за програмою “Компенсація у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію на оплату електричної енергії населенням, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), населенням, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), а також багатодітними, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу” (далі - бюджетні кошти).

2. Головним розпорядником бюджетних коштів є Мінсоцполітики.

3. Компенсація надається для покриття різниці вартості спожитої електричної енергії, що виникла в результаті відміни знижених тарифів і застосування фіксованої ціни для побутових споживачів (крім тих, які отримують житлову субсидію), встановленої з 1 січня 2021 р., таким категоріям споживачів:

1) населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;

2) населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;

3) багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

4. Компенсація надається шляхом спрямування бюджетних коштів постачальникам універсальних послуг з подальшим їх зарахуванням, як часткову оплату за спожиту у I кварталі 2021 р. електричну енергію, на особові рахунки споживачів.

Постачальник універсальних послуг повинен поінформувати споживача про надану йому компенсацію шляхом розміщення відповідної інформації у платіжному документі (рахунку) та в особистому кабінеті споживача.

5. Постачальники універсальних послуг не пізніше 2 числа місяців (лютий - квітень) 2021 року надсилають Мінсоцполітики і НКРЕКП реєстр споживачів електричної енергії у попередньому місяці зазначених у пункті 3 цього Порядку категорій для визначення серед них отримувачів житлових субсидій за формою, встановленою Мінсоцполітики. Подання відповідного реєстру здійснюється в електронній формі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст