Головна Блог Новини Пільги щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю на період карантину (зі змінами внесеними законопроєктом № 3275)

Пільги щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю на період карантину (зі змінами внесеними законопроєктом № 3275)

01.04.2020
Переглядів : 9447

«17» березня 2020 року Верховна Рада України у терміновому порядку прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 533-IX (далі – Закон № 533), який вже з 18.03.2020 року набрав чинність.

Водночас, наголошую, що Верховна Рада України 30.03.2020 року прийняла проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) № 3275 від 29.03.2020 року (далі – Законопроєкт № 3275) за основу та в цілому, та, з огляду на швидкість набрання чинності Закону № 533, вважаю, що певні його положення, також необхідно розглянути у даній статті, адже вони прямо впливають на актуальність вказаної інформації. Проте, зазначаю, що текст Законопроєкту № 3275 був взятий із офіційного інтернет-ресурсу Верховної Ради України, розділ «Законотворчість» та, станом на момент підготовки даного матеріалу, він не є офіційно опублікований, тому, версія даного Законопроєкту № 3275, яка буде опублікована після підписання його Президентом України, може в певній мірі різнитися з тими положеннями, які я використовував в процесі підготовки до даної статті. Прошу на це зважати.

Згадайте новину: Предпринимателям на "упрощенке" существенно подняли лимиты, а заемщиков запретили штрафовать за просроченные кредиты – новый закон

Отже, переходжу до пільг щодо сплати певних податків, які запроваджені Законом № 533.

Щодо плати за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності (ст. 286 Податковий кодекс України).

Даний земельний податок не нараховується та не сплачується за період з "01" березня по "31" березня 2020 року (строк змінений Законопроєктом № 3275, до цього було до "30" квітня 2020 року).

Також, зазначаю, що Законопроєктом № 3275 було внесено зміни до Закону № 533 та визначено, що платники плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності), які визначають податкові зобов’язання із плати за землю на підставі податкових декларацій, сплачують податкове зобов’язання зі сплати плати за землю за податковий період – квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням земельної ділянки у строк до "30" червня 2020 року.

Тобто, тепер земельний податок можливо не платити лише за березень 2020 року, а за квітень 2020 року законодавці надали можливість платникам даного податку заплатити у повному обсязі до "30" червня 2020 року та звільнили їх від пені та штрафних санкцій, за порушення термінів сплати податкових зобов’язань щодо загальних термінів сплати податкового зобов’язання за такий період .

Щодо сплати даної плати за землю за лютий 2020 року для суб'єктів господарювання (ФОП та юридичні особи), які обрали річну форму звітності для даного виду податку зазначаю наступне.

Податкове зобов’язання по сплаті даної плати, визначене на підставі річної декларації, сплачується рівними частинами щомісячно протягом 30-ти календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця. (п. 287.4 ст. 287 Податковий кодекс України).

Тобто податкове зобов’язання зі сплати податку за землю за лютий місяць 2020 року мало би бути виконано у строк з "01" до "31" березня 2020 року,.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст