Головна Блог Аналітична стаття Статті Перевезення вантажів морським транспортом

Перевезення вантажів морським транспортом

12.07.2021
Переглядів : 11765

Вигідним і популярним способом перевезення вантажів, у тому числі великих партій між країнами і материками, є морські вантажоперевезення з використанням природного водного шляху. Цей вид транспорту має переваги для ефективного використання перевезень, оскільки є одним із найдешевших у світі. До того ж такий вид перевезень мінімізує екологічне навантаження на природу.

Перевезення вантажів морським транспортом на далекі відстані здійснюють за рахунок транспортних шляхів, на які витрачають незначні капітальні вкладення. Матеріально-технічною базою морського транспорту є транспортний флот, до складу якого входять судна різних розмірів,типів і призначення.

Основними нормативно-правовими актами України, які забезпечують правове регулювання відносин щодо перевезення вантажів морським (водним) транспортом, є:

– Закон України "Про транспорт" від 10.11.94 р.;

– Кодекс торговельного мореплавства України від 23.05.95 р.;

– Правила оформлення вантажних перевізних документів на перевезення морським транспортом,затверджені наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 13.12.2004 р. № 1098;

– Статут внутрішнього водного транспорту СРСР від 15.10.55 р.

Крім того, слід зазначити, що в березні 1994 року Україна стала учасницею Міжнародної морської організації. Крім того, на морське право України впливає Міжнародна конвенція про уніфікацію деяких правил про коносамент від 1924 року, Афінська конвенція про перевезення морем пасажирів та їх багажу від 1974 року, Конвенція ООН про морське перевезення вантажів 1978 року та низка інших.

Статтею 6 Закону України "Про транспорт" передбачено, що перевезення пасажирів, вантажів,багажу та пошти, надання інших транспортних послуг, експлуатація і ремонт шляхів сполучення здійснюються залізницями, пароплавствами, суб'єктами господарювання у морських портах,автомобільними, авіаційними, дорожніми підприємствами та організаціями, якщо це передбачено їх статутами.

Підприємства транспорту здійснюють перевезення та надання послуг на основі державних контрактів, державних замовлень і договорів на перевезення пасажирів, вантажів, багажу, пошти з урахуванням економічної ефективності провізних і переробних можливостей транспорту.

Оскільки морські перевезення є важливими для держави, з огляду на загибель людей під час експлуатації на морських лініях зношених суден, то вона активно бере участь в організаціях перевезень шляхом сертифікації транспортних засобів і транспортних послуг. Держава здійснює регулювання торговельного мореплавства через центральні органи виконавчої влади, а також через Міністерство транспорту України, яке згідно зі своєю компетенцією затверджує нормативні документи з питань торговельного мореплавства, які є обов'язковими для всіх фізичних та юридичних осіб.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст