Головна Блог Аналітична стаття Статті Ознайомлення з електронно-цифровими доказами під час виконання вимог ст. 290 КПК України

Ознайомлення з електронно-цифровими доказами під час виконання вимог ст. 290 КПК України

26.06.2024
Переглядів : 765

На практиці доволі часто вбачаються певні недоліки при отриманні стороною обвинувачення, надання для ознайомлення під час виконання вимог ст.290 КПК України, електронно-цифрових доказів. Тому, з урахуванням нашої практики, було розроблено базові зауваження до протоколу про ознайомлення с матеріалами кримінального провадження під час виконання вимог ст.290 КПК України.

ЗАУВАЖЕННЯ

Згідно з ч.1 ст.1 КПК України «Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України». Згідно з ч.2 ст.1 КПК України «Кримінальне процесуальне законодавство України складається з відповідних положень Конституції України, міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, цього Кодексу та інших законів України».

Згідно п.2 ч.3 ст.87 КПК України «Недопустимими є також докази, що були отримані: після початку кримінального провадження шляхом реалізації органами досудового розслідування чи прокуратури своїх повноважень, не передбачених цим Кодексом, для забезпечення досудового розслідування кримінальних правопорушень».

Згідно з п. b) ч.3 ст.6 Європейської Конвенції з прав людини: «Кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше такі права: мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту».

Спосіб у який стороною обвинувачення зібрані електронно-цифрові докази у даному кримінальному провадженні вочевидь не перебачений кримінально-процесуальним законодавством, що робить неможливим підготовку захисту, тобто такі докази отримані з порушенням ст.6 Конвенції, та ст.87 КПК України, та, відповідно, мають бути визнані судом очевидно недопустимими.

Системний аналіз чинного кримінального процесуального законодавства, з урахуванням відповідної практики ВС, формує наступні вимоги до електронно-цифрових доказів:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст