Головна Блог Аналітична стаття Статті Особливості кримінального процесу в умовах воєнного стану ( частина 2)

Особливості кримінального процесу в умовах воєнного стану ( частина 2)

20.07.2022
Переглядів : 4081

Читайте статтю: Особливості кримінального процесу в умовах воєнного стану (частина 1)

ОБШУК ТА ОГЛЯД

Навіть в умовах сьогодення, вимоги до проведення обшуку та огляду житла чи іншого володіння особи залишилися чітко регламентованими.

Кримінальним процесуальним кодексом визначено, що обшук або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюються з обов’язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії. Однак під час воєнного стану, якщо залучення понятих є об’єктивно неможливим або пов’язано з потенційною небезпекою для їхнього життя чи здоров’я, відповідні слідчі (розшукові) дії можуть бути проведені без їх залучення. У такому випадку хід і результати проведення обшуку або огляду житла чи іншого володіння особи, обшуку особи в обов’язковому порядку фіксуються доступними технічними засобами шляхом здійснення безперервного відеозапису. Можливість проведення обшуку або огляду житла чи іншого володіння особи без участі понятих, хоча і викликана об’єктивною реальністю, але, на нашу думку, є суперечливою. Якщо існує пряма загроза життю та здоров’ю понятих, то така сама загроза існує і для осіб, що мають проводити обшук. У такому випадку виникає питання щодо доцільності негайного проведення слідчих дій в таких умовах. Крім того, ми вважаємо, що неможливість залучення понятих до участі у слідчих діях має бути обґрунтованою та обов’язково має бути відображена у протоколі слідчої дії.

Наступна змінена норма також є вкрай важливою. Якщо під час обшуку слідчий, прокурор виявив доступ чи можливість доступу до комп’ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку, для виявлення яких не надано дозвіл на проведення обшуку, але щодо яких є достатні підстави вважати, що інформація, що на них міститься, має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, прокурор, слідчий має право здійснити пошук, виявлення та фіксацію комп’ютерних даних, що на них міститься, на місці проведення обшуку. При цьому, особи, які володіють відповідною інформацією про зміст комп’ютерних даних, можуть повідомити про це слідчого, прокурора під час здійснення обшуку, відомості про що вносяться до протоколу обшуку.

З аналізу вказаної норми вбачається, що за відсутності дозволу суду на вилучення комп’ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку слідчому дозволяється здійснити лише пошук та зафіксувати виявленні дані. Як вже зазначалося раніше, у такому випадку для проведення копіювання знайденої інформації в обов’язковому порядку має бути залучений спеціаліст. Про здійснення зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису складається відповідний протокол.

До правил проведення огляду додано можливість огляду комп’ютерних даних, що містять відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Інформація, що була отримана внаслідок такого огляду має бути відображена у протоколі огляду інформації, у формі, яка придатна для сприйняття її змісту. Це може бути зроблено за допомогою електронних засобів, фотозйомки, відеозапису, зйомки та/або відеозапису екрана або у паперовій формі.

Потрібно пам’ятати, що не дотримання порядку проведення слідчих дій, який встановлений законом, тягне за собою недопустимість зібраних доказів.

АРЕШТ МАЙНА

За загальним правилом арешт накладається на майно за наявності достатніх підстав вважати, що це майно є знаряддям злочину або на ньому збереглися його сліди, а також у випадках коли майно було набути у протиправний спосіб або може бути використано як речовий доказ у кримінальному провадженні.

Щодо накладення арешту на комп’ютерні системи чи їх частини, мобільні термінали систем зв’язку, то такий арешт відтепер має певні особливості. Окрім загальних підстав для арешту майна, арешт на комп’ютерні системи чи їх частини можливий у разі обмеження їх власником, володільцем або утримувачем доступу до комп’ютерних систем чи їх частин, якщо такий доступ пов'язаний з подоланням системи логічного захисту, та доступ до такої інформації потрібен для проведення експертного дослідження.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст